E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev fon yöneticilerinin başı dertte---

Dev fon yöneticilerinin başı dertte

Dev fon yöneticilerinin başı dertte
29 Ocak 2021 - 17:42 borsagundem.com

Dünyaca ünlü riskli fon yöneticileri GameStop darbesinin ardından dev kayıplar gerçekleştiriyor. Milyar dolarlık fonlar kayıplarını sınırlı tutmak için küçük yatırımcıların hedefinden kaçmaya çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda nadir görülen bir durum gerçekleştirdi ve küçük yatırımcı Wall Street’i dize getirdi. Amatör yatırımcılar bir araya gelerek dünyanın en büyük yatırımcılarının karşısına dikildi. Sadece iki hafta içerisinde iki riskli fon yönetimi (hedge fonu) efsanesi Steve Cohen ve Dan Sundheim acı verici kayıplar gerçekleştirdi.

GameStop hisselerine karşı açığa satış ticareti birçok riskli fon yöneticisinin katlanarak verdiği kayıplarla kariyerlerinde kara bir leke olarak kalacak gibi gözüküyor. Bloomberg’in haberine göre Cohen’in varlık yönetimi şirketi Point72 Asset Management bu ay içerisinde %10 ila %15 arasında düşüş gösterdi. Geçtiğimiz yılın en iyi performans gösteren fon şirketlerinden birisi olan Sundheim’ın şirketi D1 Capital Partners %20’lik değer kaybetti. Gabe Plotkin’in ünlü Melvin Capital firması ise Cuma gününe %30’luk düşüşle giriş yaptı.

2020 yılında Kovid-19 salgını sırasındaki vahşi boğa piyasasında spot ışıklarını üzerinde toplayan riskli fon şirketleri için bu hiç beklenmedik bir darbe oldu. Ancak kriz milyonlarca parekende yatırımcının ABD borsasına çekilmesine neden oldu ve profesyonel yatırımcıların mücadele edemediği yeni bir güç yarattı.

ABD’de başlayan spekülatif alımlar tüm dünyayı sardı

GameStop krizinden etkilenenler sadece riskli fon yönetiminin efsane isimleri değildi. Jack Woodruff’ın yönettiği 2,8 milyar dolarlık Candlestick Capital açığa satış işlemlerinden dolayı Ocak ayında %10 ila %15 arasında kayıp verdi. Yatırımcıların verdiği bilgilere göre 3,5 milyar dolarlık Maplelane Capital Salı günü %33’lük kayıp gerçekleştirdi ve bunun ardındaki en önemli sebeplerden birisi GameStop hisselerindeki açığa satış pozisyonlarıydı. Çarşamba günü sonunda Maplelane %45 düşüş gösterdi.

Habere göre daha önce yeni nakit girişine kapanan Maplelane ek sermaye toplamak için mevcut ve potansiyel yatırımcılarla görüşmeye geçti. 2010 yılında kurulan Maplelane kuruluşundan bu yana yıllık ortalama %30 kazanç üretmiş ve hiç bu çapta bir düşüşle karşılaşmamıştı.

Borsada açığa satışçıların kaybı 70 milyar doları aştı

Riskli fon şirketlerinin açığa satış pozisyonlarına saldıran küçük yatırımcılar sosyal medya topluluğu Reddit’teki WallStreetBets başlığını kullanarak bir araya geliyor. Söz konusu bireysel yatırımcıların en önemli hamlesi video oyunları satışlarına odaklanan perakende şirketi GameStop’un hisselerini bu ay %1.700 oranında yükseltmeleri oldu. Ancak söz konusu yatırımcıların hedefleri arasında sinema şirketi AMC Entertainment ve bir başka perakende şirketi Bad Bath & Beyond da bulunuyor.

Spekülasyonların kulaktan kulağa dolaşmasıyla birlikte riskli fon yönetimi sektöründeki kayıplar giderek daha ağır hale gelmeye başladı. Goldman Sachs’ın sektörü takip eden ölçütü olan Hedge Industry VIP EFT Endeksi Çarşamba günü %4,3 oranında düşüş göstererek Eylül ayından bu yana en kötü performansını gösterdi.

Fon yöneticileri açığa satışlarda kaybettikleri miktarı sınırlı tutmak için iddialı yatırımlarını azaltmak zorunda kaldılar. Goldman Sachs verilerine göre bu süreçte Ekim 2014’ten bu yana piyasadan en büyük kaçış gerçekleşti.

Borsada spekülatif hisselere yönelmek yatırım değil kumar

 

Robinhood ve Reddit savaşı soruşturma altına alındı!

 

'Gamestop isyanı'nda borsa dalgalanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murtaza3830 Ocak 2021 17:11

    Diğer yorumları okudum bu haberde ki olayla bir alakası yok tabi ki küçük yatırımcıda birleşip büyük kartel fonları ters köşe edebilmeli kurbanlık koyun gibi onların insafına bırakılmamalı borsada büyükler küçükleri yutar ama küçükler birleşip balina olabilir

  • hakutiki tikpiki29 Ocak 2021 22:31

    FONLARDA BORSA GİBİ FİYATLAR VE FONU OLUŞTURAN KAIRŞIMALRIN ANLIK AYRI AYRI VE KAIRŞIM ORTALAMASI NE TANLIK BELLİ DEĞİL AYRICA GÜN SONU EBLRİLENİYOR   KİMİN NEYİ NASI BELİRLEDİĞİNE GÜVEN VERMİYOR. NETİCEDE AL DEYİNCE 1 GÜN ÖTELİYOR SAT DEYİNCE ORASI TAM MUAMMA SATIŞLTA FİYATTAN MI YOKSA SATIŞ ÇOKLUĞUNA GÖRE Mİ SATIŞ FİYATI ÇIKIYOR BELLİ DEĞİL FON YATIRIMCI AÇISIND AKSIA VAD EBANA GÖRE KALRI GİBİ GÖÜKSEDE KAZANAN İLGİLİ DEVLET V EBANKA OLUYOR GİBİ. HEMD EBEDAVADAN. BOŞ İŞ  BU GİZLİ KAPAKLI FİYAT V.S ORTAMINDA BSİT GİBİ OLMALI VE BSİTTEN DAHA İYİ OLMALI. ANLIK OLMALI

  • Can3529 Ocak 2021 19:08

    Balon olan hersey zamanı gelince patlar. Sağlıklı olan tercihler yapmak lazım. Bist te orta ve uzun vadede alınacak hisseler Hisse ,karma ,değişken fonları alıp orta ve uzun vadede isi profosyonel ekiplere bırakmak em güzeli. Ytd.