E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev fintek yatırımcısı Robinhood’u kurtardı---

Dev fintek yatırımcısı Robinhood’u kurtardı

Dev fintek yatırımcısı Robinhood’u kurtardı
12 Şubat 2021 - 11:57 borsagundem.com

Dev fintek yatırımcısı Ribbit Capital, halka arz planları yapan hisse alım satım platformuna yatırım yapacak

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse alım satım platformu Robinhood acilen nakde ihtiyaç duyduğunda en eski ya da en büyük finansal destekçisine yönelmedi. Şirket, fintek dünyasında Rolodex’le bilinen Venezuelalı risk sermayedarı Micky Malka’dan yardım istedi. 

Malka’nın şirketi Ribbit Capital saatler içinde yeni bir dönüştürülebilir borç finansmanı sağlamayı kabul etti ve yatırımı aynı gün Robinhood’un hesabına geçti. Diğer yatırımcılar da katkıda bulunarak Robinhood’a 1 milyar doların üzerinde destek sağladı.

Finansman anlaşmasının hızı ve boyutu, küresel fintek patlamasına zamanında gitiş yapan bir finansal hizmet sektörü girişimcisi olarak bilinen Malka’nın dikkat çekmesine neden oldu. Malka’nın yatırımı ise Robinhood için zorlu bir dönemde gerçekleşti. Şirket GameStop gibi Reddit üzerinden organize olan yatırımcıların yükselttiği popüler hisselerdeki işlemleri sınırlandırmak zorunda kalmıştı. Zira Reddit’ten yayılan piyasa çılgınlığı, amatör yatırımcıların milyarlarca dolarlık nakit çekme potansiyelini ortaya çıkardı.

Şimdi Malka’nın kararı, Robinhood siyasilerin dikkatini çeken bir halka arza hazırlanırken, sınanacak. Robinhood’un büyük sermayedarlarından, fintek yatırımcısı DST Global’in Başkanı Yuri Milner, “(Malka) otoritesi nedeniyle, bunu oldukça hızlı gerçekleştirebildi” dedi.

Gelecekteki riskler

Ribbit Robinhood’un finansmanı için 500 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. Bu rakamın içinde ise bu amaçla kendi yatırımcılarından sağladığı gelir de yer alıyor. 

Finansman Ribbit’in bugüne kadar yaptığı en büyük yatırım olduğu gibi, Robinhood’un da dört gün içinde sağladığı toplamda 3,4 milyar dolarlık finansmanın en büyük bölümünü oluşturuyor. Hızlı bir şekilde sağlanan nakde karşılık, Robinhood Ribbit ve diğer yatırımcıların, borçları şirketin gelecekteki halka arz fiyatı üzerinden indirimli olarak hisseye dönüştürebilmelerini kabul etti.

Robinhood’un halka arzı başarılı olduğu takdirde, anlaşma Ribbit için oldukça yüksek getiri sağlayacak. Ancak Robinhood’un karşısında halen bazı riskler var. Reddit’e yönelik tepkilerin ardından kanun yapıcılar dikkatlerini hisse alım satım platformuna çevirdi. Robinhood’un CEO’su Vlad Teney’in bu ay ABD Kongresi’nde ifade vermesi bekleniyor. Düzenleyiciler aynı zamanda Robinhood gibi borsa işlem platformlarının müşteri emirlerini, büyük piyasa yapıcılara satma uygulamasını da incelemeye başladı.

Bu uygulama, “emir akışı için ödeme” adıyla biliniyor ve start-up şirketinin gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Financial Times’ın haberine göre, Malka’nın risk iştahı oldukça yüksek. Latin Amerika’nın e-ticaret sitesi MercadoLibre’nin kurucusu Marcos Galperin, 1980’lerin petrol piyasası çöküşü sürecinde Venezuela’da büyümüş olan Malka, “para arzına, para talebine ve paranın nasıl çalıştığına dair içgüdüsel bir anlayış oluşturdu” dedi.

2013 yılında ilk fonunu kuran Malka, kripto paraların ilk savunucularından oldu ve parasının bir bölümüyle doğrudan Bitcoin yatırımı yaptı. Daha sonra, yaşanan skandalların ardından eski pozisyonlarını bırakan iki fintek yöneticisi Mike Cagney ve Renaud Laplanche’ın kurduğu start-up şirketlerine finansal destek sağladı. İngiltere’de ise Malka, sert bir dille eleştirilen maaş kredisi start-up şirketi Wonga’ya yönelik tepkilerin içinde buldu. Malka Ribbit Capital’ı kurmadan önce, Wonga’nın yönetim kurulunda yer aldı.

Meyvelerini topluyor

Son yıllarda fintek şirketlerinin kazandığı popülarite aynı zamanda Malka’nın ilk yatırım hamlelerinin meyvelerini vermeye başladığı anlamına geliyor. Ribbit’in iki yılını doldurmuş olan ana fonlarının her biri, %30 yıllık getiri sağladı. Ribbit’in 100 milyon dolar toplayan ilk fonu, Bitcoin, kripto para borsa platformu Coinbase ve bireysel finans şirketi Credit Karma’ya yönelik yatırımları sayesinde çok daha büyük yükseliş gösterdi.

Malka aynı zamanda Ribbit’in kapsamını da genişletmeye başladı. Geçtiğimiz yıl bir özel amaçlı satın alım şirketi (SPAC) için 400 milyon dolardan fazla fon sağlayarak, halka arz dalgasına yatırım yapan ilk risk sermayesi şirketlerinin arasında yer aldı. Ocak ayında perakende devi Walmart ile yeni bir fintek şirketi kurmak üzere işbirliği sağladı.

Robinhood’a ilk yatırımını 2014 yılında yapan Malka, bu aya kadar şirketin hiçbir fon sağlama turunda en büyük payın sahibi olmamıştı. Milner, “risk sermayesi, fintek de dahil olmak üzere oldukça rekabetçi bir alan ve şimdi yalnızca sermaye sağlayarak bir yatırımdan getiri elde edemiyorsunuz” dedi. Açıklamasının devamında, “iyi ve kötü günde şirketin kurucusunun yanında olmak önemli” ifadesini kullandı.

Boğa piyasasının en büyük riski

 

2.2 milyar dolarlık 'halka arz flörtü'

 

Halka arzlar Avrupa’da yıla rekor başlangıç yaptı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)