E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev enerji şirketleri halka arz kuyruğunda---

Dev enerji şirketleri halka arz kuyruğunda

Dev enerji şirketleri halka arz kuyruğunda
07 Temmuz 2020 - 09:46 borsagundem.com

Enerji şirketleri halka arz furyasına hazırlanıyor. Zorlu Grubu, yenilenebilir enerji şirketlerini birleştirip halka açacak. Natural Gaz ve Limak da sırada.

Dünya borsalarından pozitif ayrışan, yatırımcıların ilgi gösterdiği Borsa İstanbul'da endeksin uzun süreli artış trendine girdiğini düşünen şirketler halka arz için kolları sıvadı. Zorlu, Global Yatırım ve Limak enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerini halka arz etmeyi planlıyor.

ZORLU EYLÜLDE PLANLIYOR
Zorlu Enerji CEO'su Sinan Ak, şirketin borçlarını azaltmak yönünde adımlar atacaklarını söyledi. Zorlu Enerji altında 'Zorlu Yenilenebilir Enerji' adında yeni bir şirket kuracaklarını belirten Ak, bunun altında yeni bir halka arzı eylül sonrası düşündüklerini vurguladı. Yenilenebilir enerji yatırımlarının şirketin gelecek planlarının odak noktasını oluşturduğunu belirten Ak, "Zorlu Doğal, Zorlu Jeotermal ve Rotor şirketlerimizin altındaki hidroelektrik, jeotermal ve rüzgar yatırımlarımızı tek şirket olarak birleştiriyoruz" dedi.

GELİR BÜYÜMEDE KULLANILACAK
İkinci halka açık şirketin Zorlu Yenilenebilir Enerji A.Ş. olacağını vurgulayan Ak, "Şirketin halka arzını 2021'in ilk yarısı olarak revize ettik. Süreç sonunda şirket bölünmesinin tamamlanarak eylül ayı veya yılsonu bilançolarıyla birlikte harekete geçebilmeyi umuyor ve öngörüyoruz" şeklinde konuştu. Halka arz gelirini büyümede ve şirket borçlarını azaltmakta kullanacaklarını söyleyen Ak, jeotermal enerjinin Zorlu Enerji'nin özellikle odaklanacağı önemli bir yatırım alanı olacağının da altını çizdi.

JAPONLAR JEOTERMAL PROJELERİYLE İLGİLENİYOR
Bir taraftan Türk şirketler halka arza hazırlanırken, diğer taraftan da jeotermal kaynaklar Japonya'nın ilgisini çekti. 2019'da Japonya Enerji Bakanlığı yetkililerine Türkiye'nin jeotermal enerji santrali (JES) potansiyeli konusunda yapılan sunumun ardından Japon firmalar Türkiye'ye akın etti. Japon JES şirketlerinin birkaç projenin satın alınmasında son aşamaya geldiği belirtiliyor. Japon firmaların Türkiye ilgisi 28 Ocak'ta Ankara'da Türkiye- Japonya Jeotermal Enerji Çalıştayı'yla zirve yapmıştı. Jeotermal Elektrik Santrali Yatırımcıları Derneği'nin (JESDER) de bir sunum yaptığı toplantı sonrası Japon şirketler hem satın almalar hem de yan sanayi yatırımları için fizibilite çalışmalarına başlamıştı. Sektörden kaynaklar, yapılan satın alma görüşmelerinin pandemi ile birlikte yavaşlasa da satın alma aşamasındaki projelerin son aşamaya geldiğini belirtti. Satın almaların gerçekleşmesi durumunda yeni yatırımların da önünün açılacağını belirten kaynaklar, "Satın almalar olursa türbin üretiminden yedek parçaya kadar birçok alt sektörde yeni yatırımların önü açılacak. Bu alanda da 2 milyar dolarlık yatırım gelebilir" dedi.

LİMAK HER SEKTÖRDE DÜŞÜNÜYOR

LİMAK Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir de, "Halka açılmamız gerekiyor. Uygun bir zaman geldiğinde bunu da yapmak istiyoruz. Sektör sektör açmayı düşünüyoruz. Çünkü her bir şirketimiz profesyoneller tarafından yönetilen şirketler. Çimento, turizm gibi her biri bağımsız olan şirketleri açmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

EN YAKIN NATUREL GAZ

Global Yatırım Holding iştiraki Naturel Gaz halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurdu. Sıkıştırılmış ve sıvılaştırılmış doğal gaz pazarında yaklaşık yüzde 20 pazar payına sahip şirketin halka arz büyüklüğünün 250 milyon TLyi bulacağı belirtiliyor. 
(İbrahim Acar /Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi13 Nisan 2024 12:03

    Ne ala memleket , halka arz et , parayı topla , kullan , üretimden satışa geçtiğinde benden aldığın parayla kazandığın karı dağıt ( mı acaba ) 

  • ali baba09 Temmuz 2020 10:50

    bayrak ebt yi kaçırdı millet buna üşüşürler zaten en baba 1000 tl lik alcanız ne korkuyonuz mk

  • eba dural07 Temmuz 2020 16:14

    mılletıncebınde uckurus kaldı onuda alın sonra rahat gezebılecekmısınız bılmıyorum

  • adil07 Temmuz 2020 14:41

    bankaların kredi vermediği şirketler birer birer halka arz edilecek bu şekilde vatandaş ucuz finansman kaynağı olacak

  • azmi13 Nisan 2024 12:04

    Zombi şirketler yaşatılmaya devam edilecekse işimiz  var..

  • Emrah kaya07 Temmuz 2020 12:50

    Valla garibanı küçük yatırımcıyı eziyorlar. Ak yatırım çıktı dediki. Tüpraş 177 liradan 102 liraya hedef fiyatı indirdi. Tüpraş indi bize girdi. Analizlere bakıyorum Tüpraş’ın bütün kağıtlarını ak yatırım toplamış.

  • ali zurnaci07 Temmuz 2020 12:44

    zorlu vestel buheriften uzak durun.çakalin allahidir.. kendisi.pabucunuzi si,e ters geydiririr..pişman olursunuz

  • EKRİST07 Temmuz 2020 11:38

    Zorlu tam bir fırıldak.4 sene önce zorlu enerji aldım 1,95 TL den ucuzladı diye 1 TL kadar indi ve 2 sene orda kaldı fakat şirket garibanların hissesini ellerinden ala ala topladı.şimdi ise her gün tavan gidiyor.büyük zararlar ettim resmen.

  • Sertaç07 Temmuz 2020 12:24

    Yanlış zamanda girdiysen kendine sorgula kardeşim şu an özellikle yenilenebilir enerji revaçta...Sadece şu an değil dışa bağımlılığmız bitmesine vesile olacak ve Türkiyemizi daha büyük büyümeye götürecek tek çıkış kapısı enerjiyi çeşitlendirmek ve düşük maliyetle üretimdir. Reis de büyük önem atfediyor.

  • ekonomist/stratejist07 Temmuz 2020 11:33

    Çok büyük şirketler özellikle enerji yatırımları yüksek maliyetli ama bir o kadar getirisi yüksektir. Özellikle son zamanlarda yenilenebilir enerjiye yönelik ciddi yatırımlar var. Ülkemizin cari açığında önem arz eden petrolden kurtulmak için yenilenebilir enerjiye ihtiyaç elzemdir. Özellikle pandemi nedeniyle devletlerin ve şirketlerin üretimden pazar payına kadar ciddi kayıpları oldu bunları gidermek ve kârlılık seviyelerini yükseltmek için yenilenebilir enerjiye ihtiyaç çok yüksek seviyede. Sayın Başkan Erdoğan dediği gibi enerjisi olmayan devletler muasır medeniyetler seviyesine ulaşamaz. Yerli ve milli enerjiye ihtiyaç var hem cari açığımız iyice azalır hatta kalmaz hem de düşük maliyetle üretim şirketlerin ve devletlerin kârlılık seviyelerini yükseltecektir Şimdiden şirketlerimize hayırlı olsun.

  • Recep07 Temmuz 2020 11:08

    Bu adı sermayeyi hallka açmak, küçük yatırımcı dilinde ise SERMAYEYİ KERİZE YAYMAK. Bilançoyu şişir,halka arz et parayı cebe koy,yatırımcıda ar bekledin yıllarca. Daha geçen gün SPK halkı yanıltan firmaya ceza kesti.

  • Mucise Reis ;)07 Temmuz 2020 10:37

    Ben soguk oluyor bu zorluya, insan temettu ödmez mi ? nasıl dev firma bu ? o bakımdan vestek olsun zorlu oldun aynı zihnietle yönetilen şirketlerden uzak durun. heleki israil+turkıye arası geilimli hoopp hoopp lan lan lun lun paldır kuldur gelen kişiliksiz siyasi açıklamlardan etkılenen bir kağıt... eskiden girdim malıyete çıkmıştım  taaa eskiden ama son ahlınede bakmıyorum zıhnımden sıldım bu kağıdı isterse 100 kat artsın...bakmam

  • mehmet akıntaş07 Temmuz 2020 10:23

    oh ne ala,yatırımcı şirketin borcuna ortak olsun,yılarca pirim yapsın diye beklesin. şirket sahipleri az tutumlu olsun.ytd

  • Pala07 Temmuz 2020 10:01

    Doğalgaz çevrim santralleri battı, sıra bunlara geldi

  • Kamil07 Temmuz 2020 15:12

    Bunlar batmaz kardeşim, güneş bedava,maliyet, kurulum hariç sıfır.Önemli olan temettü.Vermezlerse kazık yatırımcıya