E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivDev bankalar elektrikli araçlarda yükselişte fırsat görüyor---

Dev bankalar elektrikli araçlarda yükselişte fırsat görüyor

Dev bankalar elektrikli araçlarda yükselişte fırsat görüyor
31 Ocak 2022 - 17:48 borsagundem.com

Yükselen elektrikli araç pazarı, UBS, Citi ve HSBC gibi dev bankalara göre ülkeler sürdürülebilir ekonomilere geçerken yatırımcılar için büyük fırsat oluşturacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Citi, HSBC ve UBS gibi dev bankalar, ülkeler sürdürülebilir ekonomilere geçişe hazırlanırken hızla büyüyen elektrikli araç pazarının yatırımcılar için büyük fırsatlar sunacağını düşünüyor. Bankalar Asya’da, özellikle Çin’in 2022 yılında bu dönüşümün itici gücü olacağını, ülkenin karbon emisyonlarını düşürme ve yeşil teknoloji hamlelerinin etkili olacağını söylüyor.

İsviçre bankası UBS Asya Pasifik Sürdürülebilir Finans Başkanı Desmond Kuek, 2025 yılında yeni araçların %25’inin elektrikle çalışmasını bekliyor. Bu oran 2030 yılında %60 ila %70’lere yükselebilir. Kuek, “Asya Çin’in bölgesi ve dünyanın en büyük otomotiv pazarı. En büyük otomotiv üreticileri burada yer alıyor. Aynı zamanda yedek parça, çip ve hammadde alanında da kapsamlı bir pazar var” dedi. Açıklamasının devamında, “değer zincirinin tamamında büyük yatırım fırsatları görüyoruz” ifadesini kullandı.

Çin’in elektrikli araç satışlarında da büyüme için alan var. Satışların 2030 yılında 18 milyona yükselmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl elektrikli araç satış rakamları 1,8 milyon olmuştu. Kuek, “bu eşi benzeri görülmemiş büyüme, Çin’i küresel tedarik zincirinde en inovatif oyunculardan biri haline getiren kamu ve özel sermaye yatırımlarıyla tetiklendi” dedi. Straits Times’ın haberine göre tüketiciler aynı zamanda bataryalar daha etkin hale gelirken ve şarj istasyonlarının sayısı artarken, elektrikli araçlara daha fazla ilgi gösteriyor. Kuek, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in, 2060 yılında sıfır karbon hedefine ilerlediğini de dile getirdi.

Açıklamasında, “bu hedefe ulaşmanın kilit adımı, 2035 yılında tüm araçların elektrikli araçlarla yer değiştirmesi” dedi. Devamında, “bu gerekli şarj altyapısını ülke çapında tesis etmek için devasa bir yatırım gerektirecek. Aynı zamanda sürücülerin yeni teknolojiyi benimsemesini sağlamak da gerekecek” ifadelerini kullandı. Citi Küresel Varlık Yatırımları ise birçok diğer ülke gibi Çin’in de son dönemde enerji kesintileri yaşadığını dile getirdi. Bankadan yapılan açıklamada, “bu ülkenin karbon yakıtlara olan bağımlılığını azaltma çabasının bir yan etkisi.

Kısa vadede bu kesintiler nedeniyle yükselen fiyatlar, daha fazla fosil yakıt kullanımına neden olacak” dendi. Ancak borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre enerji kesintileri aynı zamanda yeşil enerjinin üretimini ve kullanımını da yaygınlaştıracak ve hızlandıracak. Bu alanda Çin bir rekabet avantajına sahip. Citi Bireysel Bankacılık Küresel Yatırım Stratejisti Malcolm Spittler Çin’in orta sınıfının hızla büyümesine ve ülkenin en büyük beş küresel elektrikli araç üreticisinden ikisine sahip olmasına dikkat çekti.

Spittler, “elektrikli araç pazarı olgunlaşırken, bu araçların maliyetinin düşmesini bekliyoruz” dedi. Devamında, “bu da Çin’i gelişen ülkelerde, fiyat hassasiyeti olan tüketicilerin gözünde büyük bir oyuncu haline getirecek” ifadesini kullandı. Spittler, Avrupa’nın da elektrikli araç kullanımında hızlı olduğunu belirterek, “bu kış Avrupa’da görülen dalgalı enerji fiyatları ve Rusya-Ukrayna geriliminin petrol arzını tehlikeye sokması elektrikli araçlara geçişi beklenenden daha fazla hızlandırabilir” dedi.

Aynı zamanda ABD’nin de özellikle tırlar konusunda elektrikli araçlara geçişi başlattığını ifade etti. HSBC Küresel Bireysel Bankacılık birimi dünya nüfusunun gelecek 30 yılda iki milyar artmasının beklendiğini ifade etti. Bunun da ulaşım sistemleri ve iklim konusunda endişelere neden olduğunu ve bu nedenle yeni teknolojilerin kullanımının benimseneceğini söyledi.

Bu dönüşümden fayda görecek sektörler arasında elektrikli araç üreticileri ve tedarikçileri ile hidrojen ve yakıt deposu sektörleri bulunuyor. Aynı zamanda yarı iletken çip ve sensör üreticileri de fayda görecek. HSBC’den yapılan açıklamada elektrikli araçların, petrolle çalışan araçlara kıyasla sekiz kat daha fazla yarı iletken çipe ihtiyaç duyduğu söylendi.

Açıklamada, “hızla büyüyen bu alan yatırımcılar için büyük potansiyeller sunuyor” dedi. Otomasyon ve yapay zeka, biyoteknoloji ve dijital güvenlik de bu dönüşümün diğer kazananlarından olacak.

Morgan Stanley: Ayı piyasasındayız

 

NATO, Avrupa'nın enerji güvenliği konusunda endişeli

 

Enerji ithalatı faturası yüzde 160 arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)