E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDeutsche Bank: Wall Street borsaları yüzde 25 düşecek---

Deutsche Bank: Wall Street borsaları yüzde 25 düşecek

Deutsche Bank: Wall Street borsaları yüzde 25 düşecek
29 Kasım 2022 - 13:09 borsagundem.com

Merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikaları ve resesyon beklentileri borsalarda keskin bir düşüşe sebep olabilir. Deutsche Bank ekonomistleri gelecek yıl ABD borsalarının %25 düşeceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Deutsche Bank araştırmacılarına göre, ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu frenleme çabaları 2023’ün ortalarına doğru ABD ekonomisini bir resesyona sürükleyecek. Araştırmacılara göre bu resesyonun ABD borsalarında keskin ve "acı verici" bir düşüşü tetiklemesi muhtemel.

MarketWatch’un haberine göre Deutsche Bank Baş Ekonomisti ve Küresel Araştırmalar Başkanı olan David Folkerts ve Küresel Ekonomik Araştırmalar Başkanı olan Peter Hooper ABD borsalarına ilişkin paylaştıkları notta, “ABD resesyonunun vurmasıyla büyük borsaların bugünkü seviyelerinden %25 düşeceğini öngörüyoruz. Ancak daha sonra resesyonun sadece birkaç çeyrek süreceğini varsayarsak 2023 yıl sonuna kadar tamamen toparlanacağız” ifadelerine yer verdi.

Pazartesi günü yayınlanan notta, araştırmacılar ABD ve Avrupa'da süreklilik arz eden yüksek ücret ve fiyat enflasyonuna atıfta bulundular. Deutsche Bank araştırmacıları söz konusu sorunların güçlü talepten, sıkı işgücü piyasalarından ve arz şoklarından kaynaklandıklarını düşündüklerini açıkladı.

1960'lardan bu yana birçok büyük sanayi ülkesindeki tarihsel kayıtlara bakıldığında, enflasyonun herhangi bir zamanda yüzde 2 puan veya daha fazla düştüğünde, işsizlik oranında da en az 2 yüzdelik puanlık bir artış kaydettiği görülüyor. ABD ve Avrupa'daki enflasyonun şu anki seviyesininse hedeflenen oranların yaklaşık 4 yüzdelik puanın üzerinde seyrettiği tahmin ediliyor.

Borsalardaki %25’lik düşüş beklentisinde Deutsche Bank yalnız değil. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre temmuz ayında dünyaca ünlü yatırımcı Jeremy Grantham ABD hisse senetlerinde bir ‘süper balonun’ patlamaya devam ettiğini ve %25’lik düşüş olabileceğini söylemişti. Ağustos ayında Citi’nin Araştırma Analisti Christopher Danley, yatırımcılar ‘son on yılın en kötü yarı iletken sektörü düşüşüne’ doğru ilerlerken çip hisselerinin yine %25’lik bir düşüşle karşı karşıya kalabileceğini söylemişti. Bu ayın başlarında Morgan Stanley Baş Stratejisti Mike Wilson liderliğindeki bankanın analist ekibi bir resesyonun gelmesiyle birlikte ABD borsalarının %25 civarında düşebileceğini ima etmişti.

Deutsche Bank araştırmacılarına göre bankanın merkezinin bulunduğu Almanya’da bu düşüş süreci halihazırda başlamış olabilir. Analistler Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası tetiklenen enerji şokunun bir sonucu olarak Euro Bölgesi'nde bir ekonomik gerilemenin yaşanıyor olabileceğine dikkat çekti.

Bu arada, FED ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise önümüzdeki birkaç yıl içinde enflasyonu düşürmeye "kesinlikle kararlı" olduklarını yineledi. Analistlerse ABD ve Avrupa'da en azından ılımlı ekonomik gerilemeler ve işsizlikte önemli artışlar olmadan bu hedefe ulaşmanın mümkün olamayacağını belirtiyor.

Deutsche ekonomistleri enflasyonun en önemli sebepleri arasında gösterilen güçlü istihdam verilerinin ve yükselen ücretlerin merkez bankaları politikaları sonucu azalma eğilimi göstereceğini de öngörüyor. Folkerts-Landau ve Hooper “İyi haber şu ki, FED ve ECB'nin, görevini başarıyla yerine getireceğini, para politikası silahını doğrultmaları sonucu işsizliği artırarak toplum direncini de sönümleyeceklerini düşünüyoruz. Bunun şimdi yapılmasıyla 2024’e kadar daha sürdürülebilir bir ekonomik ve mali toparlanma için zemin hazırlanmış olacak” açıklamasında bulundu.

ABD hisse senetleri, FED’in son para politikası toplantısı tutanaklarındaki mesajlarla birlikte geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatmıştı. Tutanaklarda FED yetkilileri daha yavaş bir faiz artışı hızının uygun olacağını vurgulamıştı. Ancak Pazartesi günü, Çin'deki protesto dalgaları, finansal piyasalarda huzursuzluk dalgalarını tetikledi. Dow Jones Endeksi de dahil olmak üzere üç büyük Wall Street endeksi geçtiğimiz gün keskin bir şekilde düştü.

Deutsche Bank, nisan ayında yapılan bir açıklamada ABD’nin bir noktada resesyona gireceğini öngörerek bu tahminde bulunan ilk büyük banka olmuştu. Banka haziran ayında enflasyonun hızlanmasını veya yeterince hızlı yavaşlamamasını risk olarak göstermişti. ABD tüketici fiyat endeksinden türetilen yıllık manşet enflasyon oranı, yedi ay üst üste %8'in üzerine geldikten sonra ekim ayında %7,7'ye geriledi.

Deutsche Bank araştırmacıları, pazartesi günü paylaştıkları notta ABD ekonomisinin önümüzdeki yıl %2 oranında yavaşlamasını beklediklerini söyledi.

ABD ekonomisi için bomba uyarı

 

JPMorgan: Güçlü dolar döneminin sonunu gelebilir

 

Küresel piyasalarda belirsizlik sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Servergazi29 Kasım 2022 19:50

    Böyle yaparak Viop oynayan kişileri yanlış algı yaparak para kaybettirmek için elinden geleni yapıyorlar.Bizim borsamızı Allah’ın izniyle kötü bir şey olmadıkça düşünemezler.Fetöcü küşler borsadan çıkınca borsa gerçek değerini buluyor.

  • Mehmet Baydar29 Kasım 2022 18:13

    tam düşüncemi yazacaktım ki, baktım, Ahmet Özbilen aklımı okumuş... 

  • AHMET ÖZBİLEN29 Kasım 2022 15:59

    Eğer öyle olur ise bizim borsa bu sefer % 50 DAHA YÜKSELİR.