E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDerya Taşkın, ABD'de Seçiciler Kurulu'na giren ilk Türk delege ---

Derya Taşkın, ABD'de Seçiciler Kurulu'na giren ilk Türk delege

Derya Taşkın, ABD'de Seçiciler Kurulu'na giren ilk Türk delege
18 Kasım 2020 - 00:40 borsagundem.com

New Jersey'de yaşayan Derya Taşkın, Demokrat Parti'nin listesinden Seçiciler Kurulu'na seçilen ilk Türk oldu

New Jersey eyaletinde yaşayan Derya Taşkın, ABD seçim sistemine göre başkan ve başkan yardımcısı için oy veren Seçiciler Kurulu'na giren ilk Türk olarak kayıtlara geçti. Uzun yıllardır Demokrat Parti üyesi olan Taşkın, New Jersey eyaletindeki 14 delegeden biri oldu.

Taşkın, 2015 – 2018 yılları arasında iki dönem eyaletin Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Paterson kentinde belediye başkan yardımcılığı yaptı. Demokrat Parti’nin kadın geliştirme komisyonuna atanarak görev alan Taşkın, Passaic County bölgesinde kadın kollarında saymanlık görevinde de bulundu.

Derya Taşkın, hem kendi işi hem de aile işlerini de siyasi kimliğinin dışında sürdürüyor. Uluslararası ilişkilerde yüksek lisans yapan Taşkın bir de yapım şirketi sahibi ve “New York Masalı” adlı bir de filme imza atmış.

“Şimdiye kadar verdiğim emeklerin karşılığını aldım”

Seçiciler Kurulu'na seçilmenin çok büyük onur verdiğini söyleyen Taşkın, VOA Türkçe'ye yaptığı açıklamada, ''Seçilmem şimdiye kadar verdiğim emeklerin de karşılığını almam demekti. Çok uzun süredir parti içinde çok farklı görevlerde bulundum. Farklı pozisyonlarda çalıştım yeri geldiğinde afişler dağıttım, yeri geldiğinde kapı kapı dolaştım. Yeri geldiğinde seçi zamanlarında kişileri telefonla arayıp bilgilendirdim. Yeri geldiğinde de maddi destek sağlamak için etkinlikler düzenledim. Bunların hepsini farklı pozisyonlarda son on yılda gerçekleştirdim. Bugünlere gelmek onur veriyor'' dedi.

Mutlu haberi Demokrat Parti’nin New Jersey temsilcisi John Currie'den aldığını belirten Taşkın, ''İlk arayıp bu mutlu haberi bana verdiğinde annem de yanımdaydı. Mutluktan yüzümün ifadesi değişmişti. 'Hayırdır ne var?' dedi. Anneme Seçiciler Kurulu'na seçildiğimi söylediğimde 'O neymiş?' diye sordu'' sözleriyle herkesin bu sistemi bilmediğinin farkına vardığını anlattı.

Derya Taşkın, ''Herkesin düşündüğü başkanı popüler oyun seçtiği... Seçiciler Kurulu'nun seçtiği bilinmiyor. Kişilerin vatandaş olmasına rağmen bu detayı bilmediğini anlamış oldum. 270 delege oyu var. Maalesef Türkiye’dekiler de bunu bilmiyor. Bende sıfırdan anneme bu detayı anlatmış oldum. Biliyorsunuz bir eyalette kim daha çok oy alırsa o eyaleti kazanmış oluyor. Her iki parti de Seçiciler Kurulu'nda kendi listesini yapıyor. Kim daha çok oy alıyorsa Seçici Kurul onun listesinden belirleniyor” diye konuştu.

Joe Biden’ın Türkiye politikası nasıl olacak?

amerikaninsesi.com'un, Biden’ın Türkiye yönelik politikasının nasıl olacağı sorusunu Derya Taşkın'a da yöneltti. Taşkın bu soruya şu yanıtı verdi: “Herkesin sorduğu soru bu. Biden’ın seçilmesinden sonra nasıl bir politika uygulanacağı. Biden’ın geçtiğimiz ocak ayında gazetecilerle yaptığı bir söyleşide Türkiye konusunda olumsuz bir gelişme oldu. Biden’ın şu an Türkiye’yi ön plana alacağını düşünmüyorum. Amerika ve dünya genelinde şu an en büyük sorun Covid. Vakaların artması yüzünden Biden’ın ilk başta daha çok iç politikalarla uğraşacağını düşünüyorum. Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerde pek farklılıklar olacağını düşünmüyorum. İki müttefik ülke."

Ancak Taşkın, bunlara bağlı olarak Türkiye’nin askeri gücünün, teknolojisinin, bölgedeki etkisinin ve yıllardır yaşadığı sıcak çatışmaların önemli olduğunu kaydetti ve ''Türkiye Cumhuriyeti, hem NATO’ya hem de Birleşmiş Milletler'e üye. Biden’ın NATO’ya verdiği önem, biliyoruz. Bu nedenle Türk – Amerikan ilişkilerinde çok farklılıklar yanacağını düşünmüyorum'' dedi.

Taşkın, Biden’ın Türkiye aleyhine yapmış olduğu açıklamaların bazı ülkelerin lobileri yüzünden yapıldığını düşündüğünün de altını çizerek, ''Ermeni ve Yunan lobilerinin etkisi olduğunu düşünüyorum. Ben bu çıkışın onların gücünün biraz daha bizden fazla olmasına bağlıyorum'' ifadelerini kullandı.

14 Aralık'ta her eyalette seçilen delegeler, eyaletlerinin başkentinde oylarını kullanacak. 6 Ocak'ta ise kullanılan oyların sayımı yapılacak. Teamüllere göre herkesin Biden’ı seçmesinin beklendiğini söyleyen Derya Taşkın, ''Daha önce başkan adayına verilmeyen oylar olmuş. Bir önceki seçimlerde Hillary Clinton, seçici kurulu üyelerinin dördünün oyunu alamamış. Orada ille Biden’a verilecek diye bir kural yok. Her seçici kurul üyesi istediği kişinin adını başkanlık için seçebilir” diyerek farklı olasılıklara da değindi.

ABD’lilerin yüzde 80’i Biden’ın kazandığına inanıyor

 

Erdoğan, Joe Biden'a tebrik mesajı gönderdi

 

Biden özel kalem müdürünü açıkladı: Ron Klain

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)