E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriDerlüks Deri halka arzla büyümeyi hedefliyor---

Derlüks Deri halka arzla büyümeyi hedefliyor

Derlüks Deri halka arzla büyümeyi hedefliyor
21 Haziran 2019 - 18:42 borsagundem.com

Deri sektöründe 17 yıldır faaliyet gösteren Derlüks Deri, daha kurumsal bir yapıya ve alternatif finansal kaynaklara erişebilmek için, sermayesinin bir kısmını Borsa İstanbul’da halka arz etmeyi planlıyor.

Türkiye’nin ve dünyanın bulunduğu volitil ekonomik konjonktür, global büyüme yavaşlamaları, uluslararası ticaret savaşları, şirketleri sermaye yapılarını güçlendirmeye ve hızlı karar alabilme yetilerini geliştirmeye itiyor. Öte yandan, şirketlerin kurucuları özkaynakları ve fikirleriyle, banka ve benzerlerinden sağlanan dış kaynaklarla sınırlı bir büyüklüğe ve karlılığa erişebiliyor. Enflasyonist ortam ve buna bağlı olarak yüksek faizler, kur sıçramaları ve istikrarsızlığı, belirli bir orandan sonra şirketlerin gerçek potansiyellerini ortaya çıkarmalarına engel oluyor. Küreselleşme, hızlı teknolojik gelişmeler, büyüyen pazarlar ve müşteri beklentilerinin değişmesi sonucu oluşan yoğun rekabet ortamında, şirketlerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve daha iyi bir gelecek tasarlayabilmeleri için belirli bir hedef doğrultusunda planlama yapmaları büyük önem taşıyor. Bu nedenle pek çok şirket halka arza yöneliyor. Temelleri 2002 yılında Cemal Güzelci tarafından atılan Derlüks Deri de bu nedenlerle daha kurumsal bir yapıya ve alternatif finansal kaynaklara erişebilmek için, sermayesinin bir kısmını Borsa İstanbul’da halka arz etmeyi planlıyor.

Yeni ortakların mali gücü ve kurumsallaşmanın sağlayabileceği fikri ve yönetsel sinerjiyi yanına alarak, daha ileri gitmek istediklerini söyleyen Derlüks Deri Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Güzelci, ‘’Şirketimiz, kazan- kazan düşüncesiyle, mevcut ve potansiyel büyüme ve karlılığımızı yeni ortaklarımızla paylaşmak istemektedir. Paylaşarak büyümek istiyoruz” diyor.

2 YILDIR ‘İHRACAT ALTIN ÖDÜLÜ’NÜ ALIYOR

Ana faaliyet konusu erkek deri giysileri olan şirket, üretiminin tamamına yakınını ihraç ediyor. Sektörde alanında lider konumda bulunun şirket, ‘Emilliano Zapata’ markasıyla her geçen yıl dünyadaki bilinirliğini artırıyor. Oscar ödüllü aktör Adrien Brody gibi dünyaca ünlü isimleri reklamlarında kullanan şirket, erkek deri giysilerinin toplam deri giysiler içindeki payının sınırlı olması nedeniyle 2016 yılından sonra bir strateji değişikliğine gitmiş bulunuyor. O tarihten itibaren dünyaca tanınmış markalar için de her türlü deri giysi üretimi yapılıyor. Bu çeşitlemenin meyvesini kısa zamanda aldıklarını belirten Cemal Güzelci, “Bugün; Asya, Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu’da 30’a yakın ülkede son tüketiciye ulaşıyoruz. Giysi, saraciye, çanta ve ayakkabı dahil tüm deri ürünleri grubunda 2016 yılında ‘Türkiye’nin en fazla ihracat yapan’ 36’ıncı şirketi olduk. 2017 yılında ise, yine tüm deri ürünleri grubunda ‘en çok ihracat yapan ilk 10 firma’ içerisine girdik ve ‘ihracat altın ödülü’nü aldık. 2018 yılında da, 297 milyon dolar ihracat gerçekleştiren deri ve kürk giyim grubunda 13 milyon dolarlık ihracatımızla aynı ödülü almaya hak kazandık” diye anlatıyor.

Üretim sürecini ISO9001 (Kalite Güvencesi) ile yöneten Derlüks Deri, ISO18001 (İş Güvenliği), ISO10002 (Müşteri Memnuniyeti), ISO14001 (Çevre Güvenliği) sertifikalarına sahip. Üretim, İstanbul‘daki 3 bin 100 metrekare kapalı alanda, 86 personelin istihdamı ile entegre olarak gerçekleştiriliyor. Şirketin finansal yapısını, üretim ve satışlarını etkileyebilecek önemli bir hukuki süreci bulunmuyor.

“SEKTÖR KRİZDEN DERS ÇIKARDI”

Yaklaşık 7 bin işletmenin yer aldığı Türkiye dericilik sektörü, 70 bin kişiye istihdam sağlıyor. Dünyanın en büyük 11’inci deri tedarikçisi olan Türkiye, dünya deri ticaretinden binde bir pay alıyor. Sektörün en büyük ihracat pazarlarının başında ise Rusya geliyor. 2014 yılında Rusya-Ukrayna gerginliği ile başlayan, 2015 yılında Rusya-Türkiye arasında meydana gelen ‘düşürülen uçak krizi’ ile tepe yapan olaylar, sektörü olumsuz etkilemiş bulunuyor. Ancak, Rusya ile ilişkilerin düzelmesi ve dünyanın en büyük deri ithalatçıları olan; ABD, Almanya, Fransa, Kanada, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere yönelik ihracat hamlelerinin etkisiyle 2017 yılından itibaren sektör yeniden ivme kazanmış durumda. Öyle ki İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) verilerine göre 2017’de 1,5 milyar dolar ihracat yapan sektör, 2018 yılında 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz dönemde fason işçilikteki KDV oranlarının düşürülmesi, kıymetli kürkte ÖTV indirimi ile üretime doğrudan destek verildiğini belirten Cemal Güzelci, “Bu destek dericilerin rahatlatırken, krediye erişim, taklit ürün de sıkı kontrol ve denetim olması, ham derinin kayıt dışılığının önlenmesi gibi beklentiler ise devam ediyor. Bütün olumsuzluklara rağmen, krizlerden ders alan sektör firmaları, ihracat çeşitliliğini arttırma, kurumsallaşma ve markalaşma yönünde ciddi çabalar sarf ediyor” diyor.

MAĞAZALAŞMAYA HIZ VERECEK

Yılda ürettiği 500’e yakın özgün tasarımla, erkek deri konfeksiyon sektörünün ‘en yaratıcı’ firmalarından olan Derlüks Deri, ürettiğinin nerdeyse tamamı direk ya da endirek olarak ihraç ediyor. A segment müşteriye hitap eden şiret, son 3 yılda ‘solo’ olarak toplam satışlarını 4’e katlamış durumda. A plus müşteri kitlesine odaklanarak daha katma değerli ürünler üretmeyi planladıklarını vurgulayan Cemal Güzelci, “Yurtiçinde ve dışında perakende mağazalar açarak kar marjını arttırmayı hedefliyoruz” diyor.

Hızlı tüketim ürünleri (FMCG) sektöründeki faaliyetleri hakkında da bilgi veren Cemal Güzelci, şöyle devam ediyor: “Bağlı ortaklığımız Boran Meşrubat hızlı tüketim ürünleri (FMCG) sektöründeki olduğu için sürekli nakit yaratabiliyor. Bu nedenle son üç yılda solo olarak toplam satışlarını 4’e, son 4 yılda da toplam satışlarını 8’e katlamış bulunuyor. Bu şirketimiz FMCG sektöründe, pazar lideri olan Erikli, Nestle Su, Dimes, Freşa ve Tuborg’un distribütörlüğünü yapıyor. Boran Meşrubat; Türkiye genelinde, Erikli bayileri içinde 3’üncü, Tuborg bayileri içinde 5’inci büyük satış hacmine sahip dağıtıcı. Boran Meşrubat bilançoları, Derlüks Deri ile yüzde 100 konsolide.”

DERLÜKS DERİ’NİN KİLOMETRE TAŞLARI

- Temelleri 2002 yılında Cemal Güzelci tarafından atılan Derlüks Deri Konfeksiyon ve Dış Ticaret Limited Şirketi, zaman içinde büyümesini sürdürdü.

- 2014 yılında Boran Meşrubat ve Dağıtım Limited Şirketi’ni bünyesine kattı.

- 2016 yılında gelindiğinde kendi markası olan Emiliano Zapata‘nın yanı sıra Avrupa ve Amerika’nın dünyaca tanınmış firmalarına fason üretim yapmaya başladı.

RAKAMLARLA DERLÜK DERİ

Boran Meşrubat Solo Satışlar

Derlüks Deri, 27-28 Haziran 2019 tarihinde iki iş günü, Borsa İstanbul Birincil Piyasası’nda sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle 10:30-13:00 saatleri arasında satışa sunulacaktır.

Derlüks Deri’nin SPK onaylı izahname seti ve fiyat tespit raporu KAP’da 20-21 Haziran 2019 tarihlerinde yayınlanmıştır. Ayrıca, http://www.derluksleather.com/, https://www.meksa.com.tr/ internet sitelerinde mevcuttur.

Yatırımcıların söz konusu izahname setini ve fiyat tespit raporunu okumaları, yatırım menfaatleri açısından olumlu olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)