E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDenizaşırı yatırım için en iyi zaman olabilir---

Denizaşırı yatırım için en iyi zaman olabilir

Denizaşırı yatırım için en iyi zaman olabilir
09 Şubat 2023 - 14:51 borsagundem.com

Wall Street yatırım için gözünü denizaşırı ülkelere dikti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları dışındaki hisse senetlerine yönelen Wall Street devleri, ABD dışından hisse senedi satın almak için en doğru zaman olduğunu düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’li yatırım devlerinin denizaşırı ülkelere yatırım için doğru zaman olduğu düşüncesinin altında birçok makul neden bulunuyor. Ancak bu nedenlerin belki de en önemlisi olarak, ABD hisse senetlerinin uzun süredir çok pahalı seyretmesi gösteriliyor.

ABD hisse senetleri ‘pahalı’

Markets Insider’dan William Edwards’ın haberine göre, en iyi Wall Street yatırımcıları denizaşırı ülkelere yatırmak için daha iyi bir zaman olmadığını söylüyor. Peki bunun altında hangi nedenler yatıyor?

Son haftalarda ve aylarda Wall Street'te ortaya çıkan en yaygın görüşlerden biri, artık ABD dışından hisse senedi alma zamanının geldiği yönünde. Bu görüşü destekleyen oldukça kesin kanıtlar için, Bank of America'nın Ocak ayı notuna bakmak yeterli olabilir. Bu nota göre, 2022'deki satışlara rağmen, ABD hisse senetleri, dünyanın geri kalanındaki Hisse senetlerine göre hala 1950 yılından beri olduğundan açık ara daha pahalı seyrediyor.

Bu durum birkaç nedene bağlanıyor. Bunların başında, Fed'in sıkılaştırma rejimi nedeniyle doların 2022'de diğer para birimlerine göre muazzam bir şekilde güçlenmesi geliyor. Ayrıca, piyasaya pompalanan büyük miktarda nakit teşvik sayesinde ABD hisse senetlerinin değerlerinin 2020 yılının başlarından bu yana yükselmesi de bir başka belirleyici faktör olarak gösteriliyor. Teşvikler, aynı zamanda dünyanın diğer bölgelerinde görülenleri geride bırakan güçlü bir ekonomik toparlanmaya da yardımcı oldu ve olmaya da devam ediyor. Ortaya çıkan kazanç toparlanması da doğal olarak hisse senedi performansının yükselmesine katkı sağlıyor.

ABD hisse senetlerinde tersine dönüş

Ancak ABD hisse senetlerinin kaderinde uluslararası emsallerine göre bir tersine dönüş hareketi başlamış görünüyor. Goldman Sachs'ın ABD Hisse Senedi Baş Stratejisti David Kostin yatırımcılarla paylaştığı notta, “Küresel hisse senedi tahminlerimiz ABD dışı piyasalarda daha iyi getiri potansiyeline işaret ediyor ve son gelişmeler bu görüşlerle uyumlu halde” diyor.

BlackRock'a göre de geçmiş yıllara göre büyük bir değişim yaşanıyor. ABD hisse senetleri son 10 yılın sekizinde eski ABD hisse senetlerini geride bırakıyor. Morgan Stanley, Bank of America ve Goldman Sachs gibi bankalardaki stratejistlerin S&P 500'ün bu yıl yaklaşık yüzde 4 veya daha az geri döndüğünü ve satış fiyatı gibi değerleme ölçütlerinin 'dot-com balonu' sırasında görülen seviyelere yakın kaldığını ifade etmelerinin de göz önünde bulundurulması gerektiği gözüküyor. Yatırım bankaları, 2023  yılı ve sonrasında, ‘dot-com balonu’na benzer bir sürecin yaşanmasını olası görüyor.

Denizaşırı yatırım için ideal pazarlar

ABD hisse senetleri için mevcut kasvetli görünüm nedeniyle üst düzey yöneticiler ve stratejistlerin yatırımcılara önümüzdeki yıllar için paralarını yatırmalarını tavsiye ettikleri denizaşırı bölgeler bugün daha fazla önemli hale geliyor.

Son aylarda küresel büyüme açısından en önemli gelişmelerden biri, Çin'in Kovid-19 etrafındaki politikasını gevşetmesi oldu. Çin’in sıfır Kovid politikasını durdurmasıyla devasa ekonomisi de yeniden açılmaya başladı. Bunun küresel tedarik zincirlerinde yaşanan tıkanmayı da gidermesi bekleniyor. Bu durum, hem Çin için hem de bu ekonomik açılmadan fayda sağlayacak ülkeler için olumlu bir görünüm sunuyor.

UBS Global Wealth Baş Yatırım Sorumlusu Mark Haefele de, yatırımcılarla paylaştığı notta, “Çin'in yeniden açılmadan en erken yararlananlar arasında yer almasını ve 2023 yılında küresel büyümede bir dönüm noktası olmasını beklediğimiz Çin dahil olmak üzere gelişmekte olan piyasaları ve Alman hisse senetlerini tercih ediyoruz” diyor.

Diğer denizaşırı piyasalar

Ancak Jeremy Grantham tarafından kurulan GMO'nun Varlık Tahsisi Eş Başkanı Ben Inker'e göre, küresel hisse senedi piyasasında başka alanlar da şu anda çekici görünüyor. Inker, yatırımcılarına yazdığı bir notta, zorlu geçen 2022 yılının ardından beş yatırım faktörünün yeniden ucuzladığını paylaşıyor. Bu faktörlerden dördü uluslararası nitelik taşıyor. Büyüme yerine küresel değer hisse senetleri; yükselen değer Hisse senetleri; küçük ölçekli Japon sermaye şirketleri; ve küçük ölçekli Avrupa hisse senetleri. Bunlar arasında, Inker ve GMO en çok yatırımı küresel değer hisse senetlerine ve gelişmekte olan piyasalardaki değer hisse senetlerine yatırdığını açıklıyor.

Analizler, uluslararası küçük sermayelerin ve gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinin her ikisinin de yılda yüzde 5'in üzerinde kazanç sağlaması bekleniyor. Inker, sınırlı olumsuzlukları ve piyasa diplerinden hemen sonra patlama potansiyelleri göz önüne alındığında, bu alanlarda alım yapılmasını tavsiye ediyor.

Mevcut ortamı dot-com balonunun patlaması ve ardından piyasanın toparlanmasıyla karşılaştıran Inker, “2003 yılında piyasalar kararlı bir şekilde döndüğünde ve S&P 500 memnuniyet verici bir şekilde yüzde 28,7 oranında değer kazandığında, gelişmekte olan piyasalar yüzde 55,8 gibi çarpıcı bir artış gösterdi. Mükemmel zamanlama, yatırımcıların 2001-02'de gelişen piyasalarda dip seviyeleri yakalamalarını sağlayabilirdi. Ancak iki yıl erken davranmak, yatırımcılara bir yıl geç kalmaktan çok daha fazla para kazandırdı” şeklinde konuşuyor.

JP Morgan: Temiz enerji müthiş bir yatırım fırsatı

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (08/02/2023)

 

Yüksek faiz ortamında doğru yatırım tercihleri

 

JPMorgan'dan yatırımcılara tavsiye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)