E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDengelenme arayışı hafta içerisinde devam edebilir---

Dengelenme arayışı hafta içerisinde devam edebilir

Dengelenme arayışı hafta içerisinde devam edebilir
23 Mart 2021 - 09:12 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST ve küresel piyasalar inceleniyor

22 Mart işlemleri yerel varlıklar ile global fiyatlamalar arasındaki ayrışmanın uzun bir aranın ardından yeniden belirdiği ve rakamsal performans açısından da dikkat çektiği bir gün olarak takip edildi. Lira ve cinsinden fiyatlanan varlıklarda beklendiği şekilde ciddi ölçekte negatif yönlü ayrışma olurken, %8'e yaklaşan değer kaybının yanında kur cephesindeki hareketin nispeten Asya seansına kıyasla sınırlı kalması FX cephesindeki kötümserliği sınırlarken, hisse senedi ve faiz cephesindeki eğilim ise daha dikkat çekici oldu.

BIST 100 endeksi gün sonunda 19 milyar TL işlem hacmi gerçekleştirirken, Cuma kapanışta ise 25 milyar TL ile takip edilmişti. Hisse senetlerinin neredeyse tamamında taban fiyat işlemleri gerçekleşirken (%-10) düşük işlem hacmi eğilimi kısmen anlaşılabiliyor. Türk lirası cinsinden değerlenen varlıklarda negatif yaklaşım ve dengelenme arayışı hafta içerisinde devam edebilir. Yarın gerçekleştirilecek olan AK Parti Kongresi'nden çıkacak mesajlar piyasaların odağında yer almaya devam ediyor. Bizim dışımızda kalan fiyatlama dünyasında ise ECB'nin merakla beklenen PEPP varlık alım programının gerçekleştirdiği haftalık işlemler nihayet artış gösterdi.

Buna göre, 19 Mart haftasında 21.1 milyar euro alım yapılırken, toplam program altındaki işlem büyüklüğü ise 913.6 milyar euro oldu.

Avrupa'da Stoxx 600 bankacılık endeksi Türkiye kaynaklı haber akışı ile gün içerisinde %1.5 değer kaybına dek ulaşırken, devamında ise kayıpları %0.5'e dek çekmeyi başardı.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-7.47 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-9.79 oldu. 10y vadeli gösterge tahvilde faiz 483bp yükselişle %18.89 olurken, ülke risk primi ise +132bp ile günü 438bp seviyesinden tamamladı ve 10 Kasım 2020 kapanış seviyesi olan 450bp'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genel olarak risk iştahının korunmasına işaret etse de kapanışlar karışık oldu. Euro Stoxx 50 %-0.08, FTSE 100 %0.26, DAX %0.25 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-0.44 ile günü tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde tahvil faizlerindeki geri çekilmenin teknoloji grubunu yeniden bir adım öne çıkardığı fiyatlamalar dikkat çekti. Majör ABD endekslerinde kapanışların tamamı pozitif yönlü olurken, Nasdaq %1.23 ile ayrıştı. İşlem hacimleri ise Cuma günü takip edilen vade kapanışlarının ardından sürpriz olmayacak şekilde yakın dönem ortalamalarından %10-20 arasında geri çekildi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-1.07, Merval ise %0.43 ile günü tamamladı.

Asya'da yeni gün işlemleri vadeli ABD endekslerinin de negatif performansına paralel olumsuz tarafta yer alıyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-0.49, Hang Seng %-1.25, CSI 300 %-1.40 ve KOSPI %-0.83 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.5080 ile yatay seyretmekte.

Günün önemli şirket haberleri 23/03/2021

 

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)