E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDengelendik mi? Durulduk mu?---

Dengelendik mi? Durulduk mu?

Dengelendik mi? Durulduk mu?
25 Mart 2021 - 09:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son birkaç gündür piyasalarda yaşanan dalgalanmaların, Türkiye ekonomisinin temellerini, gerçek dinamiklerini, taşıdığı potansiyeli yansıtmadığını, Vatandaşların döviz ve altınlarını çeşitli finansal araçlara yatırmaları çağrısı yaptı.
TCMB Başkanı ise Türkiye Bankalar Birliği yönetiminde olmayan ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği'ndeki bankaların yöneticileri ile görüşmede, TCMB’nin orta vadeli %5 hedefine bağlı kalacağı ve bu hedefe ulaşmak için para politikası araçlarını uygun bir şekilde kullanacağını, TCMB'nin serbest piyasa kurallarına ve dalgalı kur sistemine bağlı kalmaya devam edeceği vurgulanmış.
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, faizlerin 2023 yılında artırımına başlanabileceğini, ana şartın ise
enflasyonda güçlü ve sürdürülebilir bir seyir görülmesi olduğunu, bu durumun hızlıca gerçekleşeceğini düşünmediğini, varlık alımlarını azaltmak için de zaman ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Dallas FED Başkanı Robest Kaplan’ın faiz artırımı için 2022 yılını işaret eden konuşmasının ardından Bostic’in açıklamaları piyasalar adına pozitif bir görüntü sundu.
Hatırlatmak gerekirse FED’in son FOMC toplantısında üyelerin çoğu faiz artırımı için 2023 yılını işaret etmişlerdi.
ABD İmalat PMI verisinin yeni siparişlerin güçlenmesi etkisi ile 59.0 seviyesine yükselirken, Hizmet PMI endeksi ise 60.0 seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde açıklandı. ABD dayanıklı mal siparişleri verileri ise beklentilerin aksine düşüş gösterdi.
Şubat ayına ilişkin çekirdek veride beklenti %0.6 artış yönünde olmasına karşın açıklanan veri %0.9 daralmayı işaret etti. Manşet veride ise %1.1 oranında azalma meydana geldi.
Tüm bu gelişmelerin etkisi ile ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde geri çekilme yaşandı. Geçtiğimiz hafta %1.75 seviyesinin üzerini test eden 10 yıllıkların getirisi %1.58 seviyelerine kadar geri çekilme kaydetti.
Euro Bölgesi tarafında açıklanan PMI verilerine baktığımızda ise ;global talep artışı ile İmalat sanayinde güçlü konum devam ederken, hizmet sektöründe kısıtlayıcı tedbirlere rağmen önlemlere rağmen son 7 ayın en yüksek seviyesine çıkması olumluydu. Almanya’da Mart imalat PMI verisi 66.6
seviyesine yükselerek 1996 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Sonuç olarak Euro Bölgesi ekonomik aktivitesi genişleme bölgesine geçti. Beklentiler iyileşiyor, siparişler ve işe alımlar ve de enflasyonist baskı artıyor. Yeni bir kapanma dalgası toparlanmayı yavaşlatabilir.
Bugün küresel piyasalarda ABD büyüme verisi ve işsizlik maaşı başvurusu verileri izlenecek. ABD ekonomisinin geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde %4.1 büyüme kaydetmesi bekleniliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)