E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDemir-çelik sektörü zorda mı?---

Demir-çelik sektörü zorda mı?

Demir-çelik sektörü zorda mı?
28 Ağustos 2018 - 09:12 borsagundem.com

ABD'nin uyguladığı ek gümrük vergileri, üretim maliyetlerinin artması demir-çelik üreticilerini karsızlığa itmeye başladı

8 Mart 2018’de Trump "ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 gümrük tarifesi uygulayacağız” diyerek ticaret savaşını tetikleyen adımı attı. Üstüne, 13 Ağustos'tan itibaren x2 yaparak Türkiye'den ithal edilen çeliğe vergiyi %50'ye yükseltti. Türkiye’nin ABD'ye çelik ihracatı 1.1 milyar USD seviyesinde olduğundan Türkiye için telafi edilemeyecek bir rakam değil. Ancak Türk çelik sektöründe elektrik ark ocaklı üretim yoğunluktadır ve bunlar arz fazlası olacak kadar uzun çelik üretir ki fazlalık ihraç edilir. Son 4 ayda fiyattaki artışa rağmen elektrik ark ocaklı tesislerde kullanılan hurdanın, elektriğin, elektrotun fiyatındaki artış ile çelik üretimindeki kârlılık kaybolmuş durumda!

Diğer taraftan Gayrimenkul sektörünün temel girdilerinden demir çelik fiyatları sürekli artarak bu sektöre de büyük darbe vuruyor. Gayrimenkul satışlarını artırmak için devlet teşvikler veriyor. Örneğin Emlak GYO, bugün Bakanlığın da desteğini alarak yeni bir kampanya başlatıyor. Ama kampanyalarla bu işin sektör geneline yayılmayacağı muhakkak. Bu noktada, devletin sektör oyuncuları arasında dengeyi sağlaması gerekiyor.

Şöyle bir baktığımızda cevherden üretim yapan Ereğli, İsdemir, Kardemir firmaları son dönemde aşırı kârlılıkları ile dikkat çekiyor. İkinci çeyrekte; Kardemir'in faaliyet kar marjı % 33.6 ile rekor kırarken İsdemir % 33.5, Ereğli % 31.2 ile kârlılıkta son zamanların en iyi dönemlerini yaşıyor. Yani kur yükseldikçe bu şirketler ürünlerini Türkiye'ye kar marjını yükselterek satıyorlar. Oysa ürünleri satın alanların maliyetleri yükseldiğinden bankalara kredi ödemeleri bile zora giriyor. 3. çeyrekte de bu şirketlerin satış miktarlarının azalmasına rağmen karlılıklarını daha da arttığını görebileceğiz.

Serbest ticaret ortamında bu şirketlerin suç işlediğini söylemiyoruz. Hangi inşaatçı/sanayici batacak diye listeler ortalıkta dolaşırken altın/petrol satar gibi bu şirketlerin kâr etmelerini etik bulmuyoruz. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. İşte burada devlet düzenleyici olarak müdahale etmeli ve fahiş kâr eden şirketlerin kar marjını optimal seviyeye çekerek diğerlerine destek olmalıdır. Üstelik bu şirketlerin ABD'ye ihracatı da pek yok. Yani ihracat sıkıntıları olmadığı halde Trump karşıtı iyileştirmelerden de yararlanıyorlar.

Sektördeki kayıplar verilere de yansımaya başladı: 2018 yılının ilk yarısında dünya ham çelik üretimi % 4.6 artarken Avrupa'nın 2. büyük üreticisi Türkiye'de % 3.7 artabilmişti. Dün açıklanan Temmuz ayı verilerine göre dünya çelik üretimi % 5.8 artarken Türkiye'nin üretimi % 2.3 düştü. Yani kimi Türk çelik üreticisi, üretimini durduruyor. Çok geç olmadan Türkiye harekete geçmeli diye düşünüyoruz.

STRATEJI

“Alım için 85 bine yaklaştığı noktaları öneririz.” dediğimiz stratejimiz başarıyla çalıştı. Yeni stratejimiz 93 bin civarında kâr al ve satış için izle olacaktır.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 100 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.1 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor. Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cemal'e07 Eylül 2018 10:15

    Müteahhitler Daireyi 100'e yapıp, 300'e satarken keyiflerine diyecek yo

  • doğru01 Eylül 2018 10:57

    demir çelik sektöründeki girdiler hep dolarla,cevher afrikadan ,kömür avustralyadan gelir,bunun önüne geçmeniz için ilk önce girdiler türk lirasından olmalı...

  • Hasan AGA29 Ağustos 2018 12:31

    Bilmem yorumum yayınlanır mı bilmem sesimi bir duyan olur mu ama ben devletin başında olan biri olsam eğer, yurt dışında ticari faaliyeti olmayan şirketlerin ve ülke insanının döviz kullanımını yasaklarım! Yurt dışı ile bir ticari bağı olmayan insanların nedir bu döviz sevdası nedir bu kendi paralarına olan kini nedir arkadaş aklım almıyor! Millet ekonomik kur saldırıları ile değersizleşen parasının yerine döviz alıp alın teri olmayan bir parayı karı(helal karda sayılmaz) nasıl yemeyi göze alıyor, nasıl bir akıl tutulması nasıl bir cehalet izahı mümkün değil

  • Ayhan29 Ağustos 2018 11:17

    Dolar çıktı deyip zam yapıyorlar.düşüncede düşdü deyip düşürmüyorlar.devlet bu işe el atmalı.nerde bu devlet nerde bu millet

  • ...28 Ağustos 2018 22:35

    çok karlı oldukları dönemde çok vergi ödemiş yada karmı payklaşmışta, zor durumlarıdna iyilik bekler ler ?

  • Cemal 28 Ağustos 2018 22:25

    Demir çelik fabrikaların 3 ayda %75 zam yapması ticarete yakışmıyor. Üretimin önünede geçmekte sanki batan geminin malı kaçırıyorlar aksine imalatcının pazarlama hevesini elinden alıyorlar ve Elinde büyük işi olupda yapanın Allah yardımcısı olsun göz göre batıyorlar. Bu vatan hepimizin birlikte birbirimizi ezmeden kazanmanın yolunu aramak lazım daha çok ihracat nasıl yaparımı düşünmek gerekli. Saygılarımla

  • Mehmet28 Ağustos 2018 09:41

    İsdemir yassı üretir ve bu da vergi artırımından etkilenmez. Etkilenen ark ocaklı hurda demirden inşaat demiri üreten küçük işletmelerdir.

  • Bika28 Ağustos 2018 09:29

    Hurda çelik yurt dışından ithal ediliyor ve uzun mamul üretiminde kullanılıyor olması aynı zamanda iç piyasada inşaat sektöründeki sıkıntı diğer tarafta ABD'ye ihracatta gümrük vergisi artışı kârlılığı götürmüş. Yassı mamul kârlı görünüyor.