E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDemir çelik ithalatında Rus ürünlerine ek vergi yok---

Demir çelik ithalatında Rus ürünlerine ek vergi yok

Demir çelik ithalatında Rus ürünlerine ek vergi yok
09 Mayıs 2019 - 07:00 borsagundem.com

Türk ürünlerine zarar verdiği iddiasıyla 15 milyon tonluk çelik ithalatı için geçen yıl başlatılan soruşturma sonuçlandı. Büyük bölümü Rusya'dan gelen ürünlere ek vergiye gerek olmadığı kararı çıktı

Türkiye, Rusya’dan ithal edilen çelik ürünleri için ek vergi uygulamama kararı aldı. Türkiye’de 2017'de ithal edilen 15 milyon ton çelik mamulü ile ilgili geçen sene soruşturma başlatılmıştı. Söz konusu ithalatın 8,4 milyon tonluk kısmını Rusya'dan ithal edilen ürünler oluşturuyordu.

Kommersant gazetesinin haberinde, “Türkiye’de devletin 2018 yılında başlattığı soruşturma, Rusya’dan yapılan çelik ithalatının Türk üreticiler için zarara yol açmadığını gösterdi” denildi.

Gazeteye konuşan Rus çelik üreticilerinin, Türkiye’de bu konuda açılan soruşturmanın olağan bir durum olduğunu, iki ülke liderleri Putin ile Erdoğan’ın Moskova’da bir araya geldiği son zirvede de konunun gündeme getirildiğini söyledikleri aktarıldı.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, “Türk tarafı çelik ürünlerinin ithalatında ciddi bir artış ve Türk üreticiler için önemli bir zarar ve tehdit olduğunu tespit etmedi” açıklamasını yaptı.

Rus Bakan, Türkiye’nin ek vergi uygulamama kararının, Rusya’nın Türkiye’ye 1,5 milyar doların üzerinde çelik ürünleri ihracatı yapmayı sürdürebileceği anlamına geldiğini belirtti.

Rusya, Türkiye’nin en büyük metalüji ürünleri tedarikçisi durumunda. Rusya’nın çelik ihracatında Türkiye’nin payı yüzde 30’un üzerinde.

Geçen yılın haziran ayı sonunda konu şu haberle TürkRus.Com'da yer almıştı:

"Türkiye'nin Rusya çeliğine yönelik başlattığı yeni soruşturma Rusya basınında yankı buldu. Türkiye 2017'de ithal edilen 15 milyon ton çelik mamulü ile ilgili soruşturma başlattı. Söz konusu ithalatın 8,4 milyon tonluk kısmı Rusya'dan.

Kommersant gazetesi Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden ithal edilen çeliği soruşturma kapsamı dışında bırakmasının "manidar olduğunu" yazdı. Resmi Gazete'de yayımlanan belge ekinde soruşturma konusu ürünler yassı mamuler, çubuklar, teller, profiller, demiryolu ve tramvay hattı malzemeleri, boru ve içi boş profiller ve paslanmaz çelikler olarak sıralandı.

Soruşturma sonunda ithalat nedeniyle yerli üreticilerin zarara uğradığı tespit edilmesi durumunda Türkiye'nin söz konusu mamullerin ithaline ek gümrük vergisi koyma hakkı var. Rusya'nın Türkiye'de sattığı çelik mamullerinin yaklaşık yarısı ham ya da hurda demirden oluşuyor.

Bu ithalat ise soruşturma kapsamı dışında. Kommersant'ın ulaştığı Rusya'nın en büyük demir çelik üreticileri NLMK ve MMK kombinalarının temsilcileri araştırmaya yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacaklarını söylemekle yetindi." (turkrus.com)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)