E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDeğerli metal yatırımcıları riskten kaçınmak için ne yapmalı?---

Değerli metal yatırımcıları riskten kaçınmak için ne yapmalı?

Değerli metal yatırımcıları riskten kaçınmak için ne yapmalı?
06 Ocak 2021 - 13:26 borsagundem.com

Yatırımcılar genellikle enflasyon ve piyasa çöküşlerine karşı korumak olarak değerli metalleri portföylerinde bulunduruyor. Ancak değerli metal yatırımının da bazı riskleri var

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ev sahipleri doğal afetlere karşı evlerini sigortalatıyor. Araç sahipleri, kazalara karşı arabaları için sigorta satın alıyor. Peki yatırımcılar neden piyasalarda yaşanacak sert bir düşüşe karşı yatırımlarını sigortalatmıyor?

İnsanlar hayatlarının birçok alanında riskleri azaltmaya çalışıyor. Tüm hayatınız boyunca gerçekleştirdiğiniz birikimler de aynı özeni hak ediyor. Birikimlerinizi korumanın yöntemlerinden bir tanesi ise portföyünüzde altın gibi değerli metal yatırımları bulundurmak. Bu sayede piyasalardaki düşüşlerden ve enflasyondan doğacak riskleri azaltabilirsiniz.

Altın ve gümüş genellikle piyasaların geneli kötü performans sergilerken gücünü koruyor. Ancak bu her zaman geçerli olmayabilir. Değerli metal yatırımlarının da genellikle görmezden gelinen riskleri bulunuyor. İşte değerli metal yatırımlarının risklerinden bazıları.

Risk 1: Fırsat maliyeti

Altın ve gümüş gibi metallerin riskleri arasında öne çıkan en önemli unsur fırsat maliyeti. 

Değerli metallere yapılan her yatırım, faiz getirisi olan ya da temettü ödeyen pasif yatırım araçlarına da yapılabilirdi. Bu değerli metal yatırımlarının, değersiz olduğunu göstermiyor ancak, değerli metallere portföyünüzde ayırdığınız ağırlığın, temettü ödeyen hisselerle dengelenmesi gerektiği anlamına geliyor.

Risk 2: Likidite riski

Altın ve gümüş her yerde geçerli değil. Hisselerin aksine, değerli metallerin paraya çevrilmesi zaman alabilir. Bu süreç geleneksel varlıkların aksine, günler ya da haftalar sürebilir. Anında likidite fırsatı sunan online bir değerli metal yatırım sağlayıcısıyla çalışarak likidite riskini minimuma indirebilirsiniz. Forbes’un haberine göre, online bir değerli metal yatırım hesabıyla, birikimleriniz genellikle işlemin ardından bir ila üç günde hesabınıza geçer.

Risk 3: Saklama riski

Değerli metallerinizi güvenli bir kasada ya da banka kasasında sakladığınızda, hırsızlık ve kayıp gibi risklere karşı savunmasız hale geliyorsunuz. 

Saklama riskini minimuma indirmek için, değerli metal yatırımlarınızın sigorta altında olduğundan emin olun. Birikimlerinizi evde saklamayı düşünüyorsanız, bundan olabildiğince az kişiye söz edin ve özel sigorta seçeneklerini değerlendirin.

Risk 4: Karşı taraf riski

Fiziki altın ya da gümüşe yatırım yapmıyorsanız, bu karşı taraf riskine karşı savunmasız olduğunuz anlamına geliyor. Başka bir deyişle, değerli metallerinizi satın aldığız taraf, aranızda bulunan sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeyebilir.

Değerli metal borsa yatırım fonlarına ya da maden hisselerine yatırım yaptığınızda, bir aracı kurumla ilişki kuruyorsunuz. Bu yöntem fiziki değerli metal sahibi olmadan yatırım yapmanın en popüler yöntemlerinden biri olsa da, bazı riskleri bulunuyor.

Altın hisselerine ve borsa yatırım fonlarına portföyünüzde ne kadar ağırlık verirseniz, bir başkasına o kadar sorumluluk yüklemiş oluyorsunuz. Bu da karşı tarafın iflas etmesi halinde birikimlerinizi kaybedebileceğiniz anlamına geliyor.

Değerli metal yatırımlarında riskten kaçınmak için ne yapmak gerekiyor?

Eğer değerli metallere yatırım yapacaksanız, riski minimuma indirmek ve daha istikrarlı ve dirençli bir portföy oluşturmak için bazı adımlar bulunuyor. Bu adımlarda birincisi, sigortalanmış kasalarda fiziki altın bulundurmak.

Fiziki altın ve gümüşün temettü ödemesi olmasa da, güven verebilir ve ekonominin zorlu dönemlerinde portföyünüze güç katabilir.

Teşvik beklerken, bakır yükseldi

 

Gümüşün altın yılı

 

Dolardaki düşüşün asıl sebepleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin06 Ocak 2021 16:54

    Anında likit ihtiyacı için vadesiz altın yatırımı yapılabilir. Hemen paraya çevrilebiliyor. Fon alım satımlarında ise iki üç günlük bir süre geçmesi gerekiyor. Bazı bankalar , gümüş fonu almak istediğinizde ,nedense nitelikli yatırımcı olma şartı getiriyor. Örneğin .......Banka Şubesine sorduğumda , en az bir milyon tutarında nakit yatırımınız olması gerekiyor , dediler. Hani nerde kaldı eşitlik.  :(  :(  :(