E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDeğerleme standartlarıyla ilgili yeni tebliğ---

Değerleme standartlarıyla ilgili yeni tebliğ

Değerleme standartlarıyla ilgili yeni tebliğ
01 Şubat 2017 - 12:53 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Kurulu, değerleme faaliyetlerinde kullanılacak değerleme standartlarını belirledi

Sermaye piyasası mevzuatına tabi ortaklıkların, ihraççıların ve sermaye piyasası kurumlarının sermaye piyasası mevzuatı uyarınca yaptıracakları değerleme faaliyetlerinde kullanılacak değerleme standartlarına ilişkin esasları belirlemek üzere, “Sermaye Piyasasında Değerleme Standartları Hakkında Tebliğ (III-62.1)” 01.02.2017 tarih ve 29966 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sermaye piyasası mevzuatı uyarınca yapılan değerleme işlemleri; halka açık anonim ortaklıkların varlıklarının ve gayrimenkullerinin değerlemesi, gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi kurumların alım satım işlemlerininin gerçeğe uygun değer üzerinden yapılabilmesi ve varlıkların finansal tablolarda gerçeğe uygun değeri ile yer alabilmeleri için ihtiyaç duyulan bir sistem.

Sermaye piyasaları için taşıdığı bu önem nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye sermaye piyasası alanında gayrimenkul değerleme uzmanlığı mesleğinin oluşturulması, geliştirilmesi ve kurumsallaşmasına ve ayrıca değerleme standartlarının geliştirilmesine büyük önem veriyor.

Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan III-62.1 sayılı tebliğ ile yürürlükten kaldırılan Seri:VIII, No:45 sayılı “Sermaye Piyasasında Uluslararası Değerleme Standartları Hakkında Tebliğ” 06.03.2006 tarih ve 26100 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, ilgili tebliğ sermaye piyasası mevzuatı uyarınca yaptırılacak değerleme işlemlerinde uygulanması zorunlu değerleme standartlarını belirlemişti. Anılan tarih itibariyle International Valuation Standards Council (IVSC, Uluslar arası Değerleme Standartları Konseyi) tarafından yayımlanmış Uluslararası Değerleme Standartları (Standartlar) Kurulumuzca çevirisi yapılmak suretiyle Seri:VIII, No:45 sayılı Tebliğ ekinde kamuya duyurulmuştu.

Gelinen aşamada değerleme standartlarının güncellliğinin sağlanması için Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ile birlikte yürütülen çalımalar sonucunda; Uluslararası Değerleme Standartları Konseyi tarafından yayımlanmış güncel Standartlar ile birlikte Standartlara ilişkin ek açıklamalar getiren Teknik Bilgi Notları ve Terimler Sözlüğü hazırlanmış ve bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

Uluslararası Değerleme Standartlarının güncel uluslararası uygulamalar ile uyumlu hale getirilmesi ile, ülkemizde hazırlanan değerleme raporlarının uluslararası alanda kabul edilebilirliğinin artırılması ve kurumsal bir gayrimenkul finansman sisteminin oluşturulmasına katkı sağlanmasının yanı sıra gayrimenkullerin değerlerinin gerçeğe uygun biçimde takdir edilmesi ile bunların sahibi olan ortaklıkların pay değerlerinin de sağlıklı olarak oluşmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Söz konusu tebliğ metni ve standartlar için tıklayınız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • para02 Şubat 2017 00:20

    her şirket bunu belli bir süre içersinde yaptırmak zorunda mı? yani yasal bir süresi var mı yeniden değerleme için. bilgi paylaşabilirseniz sevinirim.

  • Emlak02 Şubat 2017 00:03

    Halka açık şirketlerde bilançolardaki karartmalar son. Daha şefaf bir borsa için şirketler butun varlıklarını , özellikle gayrimenkullerini en az iki yılda bir gerceğe yakın bir değerden bilançolara geçirilmesi için etkin düzenlenmeler yapılmalı.

  • lemi02 Şubat 2017 00:00

    Daha şefaf olunması için şirketler biraz iskontoluda osa varlıklarını güncel değere yakın değerden bilançolara aktarmalılar. Mesela otokar ın butun maddi duran varlıkları 100 milyon. Olurmu böyle birsey.

  • Economist01 Şubat 2017 23:57

    Yatırımcıların şirketler hakkında daha doğru bir değerlendirme yapabilmeleri için Halka açık bütün şirketler elindeki butun yatırım amaçlı gayrimenkulleri ve maddi duan varlıkları iki yılda bir makul değerleriyle bilançoya yansıtmalılar. Piyasadaki olabilecek ani değer dalgalanmalarına karşı bazı varlıkları %20 iskontolu yansıtabilirler. bu konuda bazı düzenlemeler ç yapabilmeli.

  • yorum01 Şubat 2017 22:09

    slm hisseleri alıp satanlar ne zaman belli olacak xxx olayina ne zaman son verilecek bekliyoruz spk

  • SPK önlem almalı01 Şubat 2017 13:15

    Hernekadar not düşümü bu beklenen ve fiyatların içinde olduğu söylenen bir düşüm ise de yine de borsada hafif bir düşüm beklendiği ekranlara çıkan uzmanlar tarafından ifade edildiğine tanık olduk. Buna rağmen fiyatlar sanki kredi notu pas geçilmiş veya yükseltilmiş şeklinde kabul edilmiş ve borsa şaha kalkmıştır. Tüm yorumcular! yanılmış yatırımcıları da yanıltmışlardır. Bu beklenmeyen yükselişin nasılı ve nedeni hakkında da yorumcular ''beklenti bitti'' gibi akla ,mantığa uymayan bahanelerle daha evvel söylediklerini unutmuş görünmektedirler. SPK bu konuda önlem alması artık şart olmuştur. Zira TV lere çıkan uzmanlar! tasarruf sahiplarini devamlı yanıltmakta onların zarar etmelerine neden olmaktadır.

  • SPK önlem almalı01 Şubat 2017 13:08

    hernekadar bu beklenen ve fiyatların içinde olduğu söylenen bir düşüm isede yine de borsada hafif bir düşüm beklendiği ekranlara çıkan uzmanlar tarafından ifade edildiğine tanık olduk. Buna rağmen fiyatlar sanki kredi notu pas geçilmiş veya yükseltilmesi şeklinde kabul edilmiş ve borsa şaha kalkmıştır. Tüm yorumcular! yanılmış yatırımcıları da yanıltmışlardır. Bu beklenmeyen yükselişin nasılı ve nedeni hakkında da yorumcular ''beklenti bitti'' gibi akla ,mantığa uymayan bahanelerle daha evvel söylediklerini unutmuş gör iki reyting şirketi Türk ekonomisinin siyasetin de etkisiyle zayıf durumda olduğunu bildirdiği ertesi gün borsanın çok yükseldiğini görüyoruz. Oysa yalnız Fitch eğer notu düşürürse ündüler. SPK bu konuda önlem alması artık şart olmuştur. Zira TV lere çıkan uzmanlar tasarruf sahiplerini devamlı yanıltmakta onların zarar etmelerine neden olmaktadır.