E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDB: Yıl sonuna kadar 275 baz puanlık indirim alanı var---

DB: Yıl sonuna kadar 275 baz puanlık indirim alanı var

DB: Yıl sonuna kadar 275 baz puanlık indirim alanı var
16 Ocak 2020 - 15:59 borsagundem.com

Merkez Bankası yılın ilk toplantısında beklentiye paralel 75 baz puanlık faiz indirimi yaptı. Banka 5 toplantı üst üste faiz indirimlerine devam etti, geçen yıldan bu yana politika faizi toplam 1275 baz puan düşüşle % 24'ten %11.25'e çekildi.

"İNDİRİMİN NEDENİ ENFLASYON BEKLENTİSİNDE DÜZELME"

Deutsche Bank Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başekonomisti Kubilay Öztürk indirimin arkasındaki ana etkenin Merkez'in enflasyon beklentilerindeki düzelme olduğunu belirtti.

Öztürk "100 baz puanlık indirim bekliyorduk, çok aşırıya kaçmayacak şekilde indirimler devam etti. metinde değişiklik yok, öncekiyle bire bir aynı. Orta Doğu'daki olaylar, ABD - Çin'le ilgili örtülü güncelleme olmuş ama politika duruşuna etkisi yok." dedi.

"275 BAZ PUANLIK ALAN VAR"

MB'den ileriye dönük olarak faiz indirimlerinin süreceğine dair bir sinyal görmediklerini belirten Öztürk "belki bir iki ay daha yavaş adımlar olabilir ama yıl sonuna kadar ek 275 baz puanlık alan var, bu da faizi % 8.5 civarına çekecek gibi görünüyor. Riskler aşağı yönlü daha fazla indirim görebiliriz" yorumunu yaptı.   

Uzmanlar Merkez'in faiz indiriminin nedenlerini ve sonrasına dair beklentilerini Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

"İNDİRİM MİKTARI BU KEZ SINIRLI"

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin bu kez indirim miktarının sınırlı olduğuna dikkat çekti. Sezgin "Merkez Bankası bir önceki para politikası metninde durma sinyalini kuvvetlice vermişti. İndirim miktarının bu toplantıda yavaşlaması da o verilen mesajla uyumlu denebilir." ifadesini kullandı.

Medley Global Advisors Kıdemli Analisti Nigel Rendell ise küresel ortamın ve para politikalarının destekleyici olduğunu, Merkez'in bugünkü kararının şaşırtıcı olmadığını belirterek "ama bundan sonra indirimler ne kadar hızlı olacak asıl önemli olan bu." diye konuştu. Uzman gelecek 1 - 2 ay faiz indirimi için kısıtlı alan olduğunu savundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aldım hisse bir kere17 Ocak 2020 18:21

    borsada hisse al. 1 yıl bakma diyen kişi sabah 8 de bloombergi açar 18.10 kadar bakar. gecede abd ne yapmış sabah japonya çin ne yapmış bak bitmedi daha gece iran füze attımı diye son dakikaya bak. neymiş al bir sene bakmayacanmış :)

  • Reis doğan16 Ocak 2020 22:13

    Millet borsaya göz kırpıyor en güzel yatırım borsada güzel bir hisse al bir yıl arkana bakma bak sen kazandığın maniye

  • HASAN TOSUN16 Ocak 2020 17:30

    tayyibin gözüne girmek için  faiz indiriyor enflasyonun altında faiz vede faizin %2 sinide vergi alıyorlar faizler %7 lerde zoır para bulursunuz millet altına dolara koşacak ahmakça  iş