E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​Davutoğlu: "Referandum kabul edilemez"---

​Davutoğlu: "Referandum kabul edilemez"

​Davutoğlu: Referandum kabul edilemez
17 Mart 2014 - 18:32 borsagundem.com

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kırım'da düzenlenen referandumun Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal etmesi bakımından kabul edilemez olduğunu söyledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Kırımoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumun, sonuçları ve uygulamaya konuş biçimiyle, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal etmesi bakımından kabul edilemez olduğunu belirterek, Ukrayna'nın stratejik bir ortak olduğunu ve bu çerçevede Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün esas olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, yaptığı konuşmada, bugünlerde Ukrayna'da ve Kırım Tatar Türklerinin asli vatanı olan Kırım'da önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, Kırımoğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile detaylı bir görüşme yaptığını ifade etti. Kırım Tatar Türklerinin kaderinin Türkiye açısından hem tarihi hem de stratejik olarak önem taşıdığına dikkati çeken Davutoğlu, Kırım'da dün "emrivaki" şeklinde gerçekleşen referandumla ilgili uluslararası olarak görüşmeler içerisinde olduklarını ifade etti.

"REFERANDUMU KABUL ETMEYECEĞİZ"

Mustafa Kırımoğlu ise yapılan referandumda yer alan sorular hakkında bilgi vererek, "Bu iki soru da bizim için uygun değildi. Biz Ukrayna'nın bütünlüğü taraftarıyız ve Ukrayna'nın topraklarında yabancı askerlerin çıkarılması taraftarıyız. Biz bu referandumu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Biz bu sorunu elbette barış içerisinde çözülmesinin taraftarıyız. Yarım yüzyıl devamında vatanımıza dönmek için mücadele verdik. Ne kendi vatandaşlarımızın ne de bize karşı duran insanların hiçbir kanını dökmedik" diye konuştu. 
Gerçekleştirilen referandumun Ukrayna'nın kanunlarına aykırı olduğunu anlatan Kırımoğlu, Ukrayna'yı yabancı askerlerin terk etmesi yönünde bir taleplerinin olduğunu söyledi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı tarafından, Kırım’da yapılan referanduma ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, sonucun Türkiye açısından herhangi bir hukuki geçerlilik taşımayacağı vurgulandı. Kırım’da yapılan referandum hukuka aykırı ve gayri meşru olarak nitelendirilirken, "Referandumun neticesi ve buna bağlı olarak atılacak adımlar sonrasında oluşacak fiili durum Türkiye açısından herhangi bir hukuki geçerlilik taşımayacaktır ve tanınmayacaktır" denildi. Bakanlığın açıklamasında şöyle devam edildi:

"Türkiye, Ukrayna’daki krize bu ülkenin bağımsızlığı, egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğü temelinde, demokratik ilkeler çerçevesinde, hukuka ve uluslararası anlaşmalara uygun bir çözüm bulunmasını her fırsatta önemle dile getirmektedir. Türkiye, Kırım’ın asli unsuru olan ve tarihte büyük acılara maruz bırakılmış bulunan soydaş Kırım Tatar Türklerinin güvenlik ve esenliğine özel bir önem ve öncelik atfetmektedir. Bu husus uluslararası örgütler nezdinde tarafımızdan her defasında önemle vurgulanmaktadır. Ukrayna ve bilhassa Kırım’da önümüzdeki dönemde yaşanabilecek gelişmelerin yakın çevremizin güvenlik ve istikrarına da olumsuz yansımaları olabileceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, askeri yollardan oldu-bitti yaratılmasının son derece sakıncalı olduğuna bir kere daha dikkat çekiyor ve tarafları, soruna, yukarıdaki ilkeler zemininde siyasi bir çözüm bulmak için bir araya gelmeye davet ediyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)