E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDava yoluna başvurulmalı---

Dava yoluna başvurulmalı

Dava yoluna başvurulmalı
09 Ekim 2014 - 11:57 borsagundem.com

Yatırımcı Kervansaray’daki çağrı krizini sordu, Yatırımcı Masası gelişmeleri analiz etti, uyardı

SORU - Lütfen SIS ve Kervansaray birleşmesi sonucu hisse geri çağırması esnasındaki fiyat konusunda bizleri aydınlatın. Biz bu hisseleri hangi fiyattan vereceğiz Zeynep Tümer'e? İlginiz için teşekkür ederim:
Abbas Kazancı

CEVAP- Kervansaray’da ortada henüz gerçekleşen bir çağrı olmadığı için fiyat belirlemesi de söz konusu değil. Ancak genel uygulama fiyat belirlenirken hissedarın menfaatine olan yöntemin tercih edilmesi yönündedir. Birinci yol zorunlu çağrıya neden olan alım tarihindeki döviz kuruna göre hissenin bedeli belirlenir ve  günümüze kadar faiz uygulanarak çağrı fiyatı tespit edilir.  İkinci yol, alım tarihindeki TL bazlı fiyata faiz uygulanarak günümüze kadar getirilir ve fiyatı belirlenir. Hangi yol yatırımcı için daha avantajlı ise zorunlu çağrı fiyatı da o bedel üzerinden gerçekleşmesi gerekiyor.
Gelişmeler ise zorunlu çağrının gerçekleşeceğine dair  ciddi şüphelerin varlığına işaret ediyor. Zira Kervansaray’ın yüzde 72,87 ile büyük ortağı konumunda bulunan Zeynep Tümer’in diğer ortaklara zorunlu çağrıda bulunma yükümlülüğünü yerine getirme yönündeki isteksizliği ortada. SPK’nın zorunlu çağrıyı gerçekleştirmesi yönündeki kararını iptal etmek amacıyla giriştiği yargı süreci devam ediyor. Kurul’un kararlı duruşu da kendisini hissettiriyor. Gerçekleşmeyen çağrı nedeniyle büyük ortağın oy kullanma hakkı donduruldu. Bu aşamada olası bir genel kurul toplantısında yüzde 72,87’lik pay, genel kurulun toplantı nisabında göz önüne alınmayacak. Öte yandan yapılmayan çağrı nedeniyle Kurul’un verdiği 3 milyon 436 bin TL tutarındaki para cezası da henüz büyük ortak tarafından ödenmedi. Gelişmeler ilerleyen süreçte firmanın daha ağır sıkışma yaşayacağını gösteriyor.
Mevcut koşullarda büyük ortağın zorunlu çağrı yükümlülüğünü yerine getirmesini beklemek yersiz görünüyor. Bununla birlikte her ortağın yasadan kaynaklı elindeki hisseyi satma hakkı bulunması itibarıyla dava açma hakkı var. Dava yoluyla yatırımcıların paylarını mahkeme kararıyla büyük ortağa satmaları mümkün. Böylesi bir durumda hissenin alım fiyatı, SPK’nın belirlemiş olduğu fiyat yöntemi de göz önünde bulundurularak mahkeme kararı ile belirlenecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YENİDUNYADUZENİ30 Ekim 2014 22:33

    KERVN'IN tek rar eski günleri göreceğine inanıyorsan evet -i, inanmıyorsan hayır-ı tıkla..

  • YENİDUNYADUZENİ30 Ekim 2014 22:33

    KERVN'IN tek rar eski günleri göreceğine inanıyorsan evet -i, inanmıyorsan hayır-ı tıkla..

  • Cavelowe13 Ekim 2014 17:23

    Zavallı, spek. Patronun o çağrıyı yapacak, minimum 1.02 fiyattan. Üstüne de faizi koyacak. Çatır çatır alacağız o parayı !

  • Cavelowe12 Ekim 2014 12:38

    Şuan 588.50 milyon lot olan ama 1 milyar TL'ye kadar kayıtlı sermaye tavanı olan bir şirkette, hisse fiyatını 2.5; 3; 5 beklemek tamamen aptallıktır. SAFGY gibi, sermayesi kadar kar veren bir şirket bile bugün 1 TL'nin altında. 900 milyar TL kar verdi bu şirket. Kağıdın fiyatı 0.90 TL... Kervan çağrıdan sonra bir bedelli açıklarsa, ben o zaman görürüm kağıt 2.5; 3; 7 olacak diyenleri. 16 milyon lotluk MMCAS ile kalkıp kıyaslıyorlar. Allah akıl fikir versin.

  • Cavelowe12 Ekim 2014 12:35

    Şu çağrı fiyatı tespitinde, dolaşımdaki pay oranlarına göre 40 tane çağrı fiyatı hesaplayan arkadaşlar var. 2; 2.5; 3 gibi rakamlar çıkıyor. Aylardır uyarıyorum ve cahillik hala devam ediyor. Araştırıp nerede hata var bulmak gibi bir çaba bakıyorum hiç yok. 40 tane dolaşım oranı rakamına göre 40 tane fiyat buluyorsunuz. E be insan, dolaşımdaki oranı bir de 112 milyon Lot al bakalım ne çıkıyor? Niye bu rakam işine gelmiyor? Ha 112 milyon lot, cezanın kesildiği tarihteki dolaşımdaki lot miktarı. Uyduruk, üfürük rakam da değil. Falcılara duyrulur... Burada tekrar çağrı fiyatı tespiti yapmayacağım. Çağrı olduğunda herkes sizi yargılayacak. Bilmiyorsanız asla rakam uydurmayın ! Ya öğrenin, hesaplayın ve paylaşın, ya da bir bilene sorun. Hiçbiriniz nohut tanesi kadar birşey bilmiyorsunuz ama ahkam kesiyorsunuz.

  • Cavelowe11 Ekim 2014 23:17

    Şirketin kayıtlı sermayesi 1 milyar TL (tavan). Bunun sadece 588.50 milyon TL'si ödenmiş sermaye. Dolayısıyla daha 411.50 milyon TL'lik bir sermaye artışı bizi bekliyor. Bedelsiz zor çünki özsermayesini artıramadığı için iflas riski daha da artacak. Yapabileceği tek şey bedelli sermaye artışı ile hem özsermayeyi hem de ödenmiş sermayesini artırmak. Sisteme para ancak bu şekilde sokacak. Herkes 588.50 milyonluk lotun satılmasından bahsediyor. Daha kayıtlı ama ödenmemiş 411.50 milyonluk sermaye artışı yapabilir. Bedelli ile , elinde hissesi olanları daha da perişan edebilirler. Hem bedelli ile para toplar hem de iflas sınırından kurtulur. Çağrıdan sonra bu kağıt uçar diyenler, 40 kere düşünsün. Bu sermaye yapısı ile bu kağıdı elinde tutana helal olsun.

  • ankara10 Ekim 2014 00:28

    Sayılgan ailesi ankarada bakan nezdinde bağlantı kurarak spk ya muafiyet konusunda baskı yapiyormus.. bakanların kimler olduğu araştırılmalı.bu adamların oyununa alet olmamalı.

  • Cavelowe09 Ekim 2014 22:55

    Bu soruya cevap veren uzman, 3.5 milyonluk cezanın ödenmediğini nereden biliyor? Durup dururken bu dava olayı da neyin nesi? Süreci uzatmak icin yeni bir Oyun mu tezgahlandi? Dava açanların kimliklerine istinaden bunların çağrıya katılımları sirket Tarafından red mı edilecek? Yine bir kimlik tespiti peşindeler gibi

  • kervancı09 Ekim 2014 19:03

    arkadaşlar ben avukatla konuştum. fazla kişi olursak indirim yapacağını söyledi. avukatta emin olun çok ünlü bir avukat. lütfen borsa gündem telimi yayınlayın. birleşelim hakkımızı alalım. 5356510401

  • goldsmadurları 09 Ekim 2014 18:25

    Goldaş ile ilgili süreç ne olacak küçük yatırımcı ne yapmalı? Bizleri bilgilendirirmisin teşekkürler

  • Bora09 Ekim 2014 13:01

    Yatırımcı haklarını mahkemede aramalı. KERVN da yatırımcıları soymak için yaptığı bütün ornaize işleri çok açık. Yeterki ilgili kurumlar, kervn ile sis iplik şirket birleşim öncesi ve sonası bilançolara baksın ve yapılan bütün işlemlere bir göz atsın. Bu manipulatörler önce buyuk oranda halka açık kervn ın sonrada borsa dışındaki Zeynep tumere ait Sis ipliğinin bütün nakitini boşaltıp ceplerine attıktan sonra şirketleri birleştirmişler. Önce işe buyuk çoğunluğu halkın elinde olan Kervansaray ın nakitini boşaltarak başlamışlar, Nasıl mı? Kervansaray a borsa dışındaki kendilerine ait şirketlerinin hantal varlıklarını şişik fiattan satıp kerv nakiti borsadışın daki şirketlere aktarmışlar ve kevn kalan nakitiyle borsa dışındaki şirketleri fonlamışlar ve Kervn ın nakti sıfırlanmış; bunun sonucu olarak önceki bilançolarda belirtildiği gibi kervn borsa dışdaki şirketten 35 milyon alacaklı olmuş. (tabiki kervn sis iplikle birleştirildikten sonra kervın bu alacağıda silinmiş ve patron bu borçtanda kurtulmuş). Sonra Sis ipliğinde butun nakitini ceplerne atıp finans batağı şeklinde borsadaki halka ait Kervn ile birleştirmişler. Bu birleşmeyle kervn ın özsermayesi çok büyük oranda erimiş, hisse defter değeri dörttebire düşmüş. Dünyanın hangi borsasında böyle bir birleşme kabul edilebiliir? Tabi kervanın bu eriyen özermaye kısım patronun cebine gtmiş, patrona haketmedği aşrı miktarda hisse ihrac edildiği için. Sonrada bu kötü bilançolarla vatandaşın elindeki hisseleride en kelepire almak için tahta oyunlarına başlamışlar. Bu finansal batak durumdaki kötü bilanço kamuflasyonuyla, bahartextil ve melis yapının kontrolundeki ortaklığa ait kervn hisseleri piyasaya satma işlemleriyle çok ucuza kendi yancı hesaplarına aktararak kelepire bu hiseleredesahip olmuşlar. Bu ortaklık hiseelerinin satış baskısıyla hisse fiatını dahada aşağı basıp, yatırımcının elindeki hisseleride sirkeleyip yatırımcıları ortaklıktan diskalifiye ederek butun hisslere en ucuza sahip olma dolaplarına devam etmişler. Yönetim gücünü kullanarak yatırımcıları soymak için bu kadar çok sayıda kötü niyetli düzenbazlıkları tek temizlemek ancak Kervn ın şirket birleşiminden önce varlıkları hesaplanarak gercek hisse değeri üzerinden çağrı yapılmasıdır. ve bu konuda yatırımcılar Dava açmak için birlik olmalı

  • Lawyer09 Ekim 2014 12:54

    KERVN da yatırımcılar haklarını mahkemede aramadıkça kaybetmeye mahkumlar. Bu konuda Spk bildiriminde geren uyarıyı yapmış. Çağrı geciktirmeden dolayı butun yatırımcıların kayıpları konusunda mahkemeye başvuracaklarını Spk belirtmiş. ama yatırımcılardan hiç bir hareket olmamış

  • Ali09 Ekim 2014 12:52

    Bunlar profesyonel. Adama parayı kolay kolay yedirmezler. Ama kendileri küçük yatırımcıyı soymak adına her hakka sahiptirler. İnşallah yasalar bizim içinde işlemeye başlar.