E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDatça'da orman yangını ---

Datça'da orman yangını

Datça'da orman yangını
14 Temmuz 2022 - 02:43 borsagundem.com

Muğla'nın Datça ilçesinde orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgar nedeniyle büyüyen yangına, havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Muğla'nın Datça ilçesinde orman yangını çıktı. Yangın Mesudiye Döşeme mevkiinde evlere yöneldi. Yangına 7 uçak, 14 helikopterle havadan 75'i arazöz toplam 96 iş makinası ve 400 personelle karadan müdahale sürüyor.

KARA EKİBİNİN SAYISI ARTIRILDI

Datça’daki orman yangınında havanın kararmasıyla birlikte karadan müdahale yoğunlaştı. Bölgeye takviye kara ekipleri sevk edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı yangındaki son duruma ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, "Muğla’nın Datça ilçesi Mesudiye Mahallesi’nde çıkan orman yangınına kısa sürede müdahale edildi. Yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Yangında 10 uçak, 20 helikopter, 156 arazöz,19 su tankeri, 29 iş makinası ve 1138 personel görev alıyor. İHA’ların da görev yaptığı yangını söndürmek için orman kahramanları cansiperane çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.

GECE GÖRÜŞLÜ SÖNDÜRME HELİKOPTERİ MÜDAHALEYE BAŞLADI

Gece görüş sistemine sahip iki yangın söndürme helikopterleri alevlerin üzerine aralıksız olarak sorti yaparak söndürme çalışmalarını sürdürüyor.

ARI KOVANLARI VE HAYVANLAR BÖLGEDEN GÖTÜRÜLDÜ

Yangına ekiplerin müdahalesi devam ederken, bölgede arıcılık yapan vatandaşlar, kovanları alevlerden uzak bölgeye götürdü. Bunun yanı sıra besicilik yapan köylülerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını güvenli bölgeye taşıdı. 

ÜÇ İŞÇİ HASTANEYE KALDIRILDI 

Dumandan etkilenen 2 orman işçisi ve ayağı burkulan 1 orman işçisi hastaneye kaldırıldı. İlk belirlemelere göre orman işçilerinin durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gece görüşlü yangın söndürme helikopterlerinin ilk kez Datça yangınında kullanılarak test edileceğini açıkladı.

"SON ATEŞ SÖNENE KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, yangın bölgesindeki vatandaşların acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için Datça Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına 500.000 TL kaynak gönderileceğini açıkladı. 

Datça'daki yangını havadan inceleyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından söndürme çalışmalarıyla ilgili "Muğla Datça’da devam eden orman yangınına ekiplerimizin karadan ve havadan müdahalesi devam ediyor. Son ateş sönene kadar mücadelemiz devam edecek" açıklamasını yaptı.

TATİLCİLER HAYITBÜKÜ'NÜ BOŞALTIYOR

Alevlerin Kabaklarlı Plajı'na kadar ilerlemesi üzerine jandarma bölgede tahliye kararı aldı. Jandarma, tedbir amacıyla Hayıtbükü ve Kabaklarlı çevresindeki konaklama tesisi ve evlerde kalan tatilcilerden bölgeyi boşaltmalarını istedi. Bunun üzerine yanlarına özel ve değerli eşyalarını alan tatilciler, kendi araçlarıyla bölgeden ayrılmaya başladı. Bölgeyi terk eden yaklaşık 2 bin kişi Palamutbükü'ne yönlendirildi. Datça Kaymakamı Mesut Çoban, tatilcilerin bölgeden ayrılmaya başladığını belirterek, "İşletme sahipleri ise kendi istekleriyle kalmayı tercih etti" dedi.

Kuvvetli rüzgarın etkisiyle alevler Hayıtbükü Koyu’na yaklaştı ve sahildeki evlere 200 metre kala paralel olarak ilerlemeye başladı. Hayıtbükü’nde tek katlı müstakil taş evin çatısına sıçrayan alevlere köylüler, tankerlerle getirdikleri su ve hortumlarla müdahalede bulundu. Alevler evi tamamen sarmadan söndürüldü. Ayrıca, Döşemealtı mevkisindeki inşaat halindeki bir bina ile Hayıtbükü Koyu yakınlarındaki 4 ev yangında kısmen zarar gördü. Bu evlerde kalan toplam 15 kişi alevler ulaşmadan kısa bir süre önce tahliye edildi.

Hava kararmadan alevlerin söndürülebilmesi için bölge görev yapan 9 helikopter hummalı bir çalışma içerisine girdi. Hayıtbükü Koyu’nda denizden aynı anda 5 helikopter birden su takviyesi yapıp, tekrar ormana dönerek alevlere peş peşe müdahale yaptığı görüldü.

DATÇA’YA DÖNÜŞLERE İZİN VERİLMİYOR

Hayıtbükü ve Palamütbükü’ndeki koylara günübirlik için gelen tatilcilerin Datça’ya dönüşlerine alevlerin böygeyi tehdit etmesi nedeniyle izin verilmiyor. Karayolu, güvenli hale getirilinceye kadar geçişlere kapatıldı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Koms. Katip Üyesi Zafer Işık, orman yangınlarına müdahalede son durumu paylaştı:

Muğla/ Datça: 10 uçak, 2 idari helikopter, 18 su atar helikopter, 151 arazöz, 26 iş makinesi, 811 personel

İzmir/ Urla-Çeşme: 2 uçak, 6 helikopter, 47 arazöz, 11 iş makinesi, 330 personel

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Muğla Datça’da saat 12.30’da başlayan orman yangını sebebiyle 16 Ambulans ve 9 UMKE Timi, toplam 76 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen 4 kişinin tedavisi yapılmıştır. Halen devam eden yangının en az zararla, bir an önce söndürülmesini ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Muğla'nın Datça ilçesindeki yangına 8 uçak, 14 helikopter, 103 arazöz, 11 iş makinesi ve 520 personelle müdahale edilmektedir.

Olay bölgesinde 5 ev, 15 kişi ve 5 hayvan tedbir amaçlı tahliye edilmiştir.

Datça'daki orman yangınında gece görüşü olan helikopterler kullanılacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)