E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDarbe mağduru çifte emekli---

Darbe mağduru çifte emekli

Darbe mağduru çifte emekli
23 Mayıs 2014 - 04:37 borsagundem.com

AYM, darbe mağdurlarının cezaevindeki süreleri emeliliğe saymaları için 6 ay içinde dava şartı koşan düzenlemeyi iptal etti

Anayasa Mahkemesi, darbe mağdurlarının cezaevlerinde kaldıkları süreleri emekliliklerine saydırmaları için 6 ay içinde dava açılmasını şart koşan düzenlemeyi iptal etti.

Mesut Hasan Benli'nin Hürriyet'teki haberine göre CHP de darbe döneminde yargılanıp ceza alan hükümlülerin, cezaevinde kaldıkları süreleri de sigortalılıklarına sayılması için kanun teklifi verdi. 2011 yılında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigorta Kanunu’na eklenen bir madde ile askeri darbe dönemlerinde cezaevinde kalıp beraat edenlere primleri devlet tarafından karşılanmak üzere sigortalılık hakkı tanındı. Ancak bu 6 aylık bir başvuru süresiyle sınırlandırıldı. Böylece yapılan düzenlemeyle  darbe döneminde gözaltında ve tutuklu kalan ancak daha sonra beraat edenlerin primlerinin devlet tarafından ödenmesi, beraat edip tazminat alanların ise bu primlerini kendilerince ödemesi kabul edildi. Ancak yasaya konulan 6 aylık süre şartı nedeniyle birçok kişinin evraklarını hazırlayıp başvuramadı.

CHP Milletvekili Süleyman Çelebi 12 Eylül’ün sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanıp ceza alanlarında bu haktan yararlanması için kanun teklifi hazırladı. Çelebi tarafından hazırlanan kanun teklifinde, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna geçici bir madde eklenerek, gözaltında, tutuklukta ve hükümlülükte geçen sürenin sigortalılığa sayılması ve sigorta priminin devletten ödenmesi, sigorta başlangıcının geriye çekilmesi teklif edildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)