E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDar gelirli ve EYT'liler için çalışma başlatıldı---

Dar gelirli ve EYT'liler için çalışma başlatıldı

Dar gelirli ve EYT'liler için çalışma başlatıldı
01 Kasım 2021 - 18:54 borsagundem.com

Asgari ücret artışı, enflasyondan daha çok etkilenen dar gelirlilerin üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması ve emeklilikte yaşa takılanlara yönelik düzenlemeyi de içeren bir dizi çalışma yürütüldüğü bildirildi.

Hükümetin asgari ücret artışı, enflasyondan daha çok etkilenen dar gelirlilerin üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması ve emeklilikte yaşa takılanlara yönelik düzenlemeyi de içeren bir dizi çalışma başlattığı bildirildi.

Reuters'a bilgi veren iki yetkiliden edinilen bilgiye göre çalışılan önlemler arasında dar gelirli ve dezavantajlı grupların gelirinin artırılması, 2,000 TL altı emekli maaşı kalmaması, asgari ücret artışları, alt gelir grubuna vergi destekleri sağlanması yer alıyor.

Artan enerji fiyatları kaynaklı olarak sosyal desteklerin de artırılması planlanırken, AK Parti döneminde ilk kez emeklilikte yaşa takılanlara sınırlı da olsa avantaj sağlanması yönünde bir çalışma da gündeme alındı. Yapılan çalışmanın sonucunda ortaya çıkacak maliyetlere göre hangi desteklerin sağlanacağına karar verilecek.

Reuters'a bilgi veren yetkililer yüzde 20'ye ulaşan enflasyon nedeniyle daha çok etkilenen dar gelirli ve dezavantajlı grupların üzerindeki baskıların azaltılmasının hedeflendiğini belirttiler. Değerlendirilen önlemler arasında enflasyonun üzerinde asgari ücret artışı, dar gelirliler için enerji faturalarında destek sağlanması ve SGK ödeneklerinde memur maaş artışları da yer alacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ilişkin yorum yapmadı.

Asgari ücret ve memur maaşı zammı 

Reuters'a bilgi veren yetkili, "Bütçede şu anda olması gerekenden biraz daha fazla sıkılık var. Şu anda yaklaşık yüzde 6'lık bir alan varken yüzde 1.5'e kadar düştü açığın/GSYH'ya oranı. Bunun biraz açılması lazım ki bu konuda adım atılacak" dedi ve ekledi:

"Bu kapsamda asgari ücrette enflasyona bağlı olarak (ki belki üzerinde) bir artış ortaya konulacak. Bütçede dar gelirlilerin enflasyondan daha az etkilenmesi için neler yapılabilir bu konuda bir çalışma yapılıyor. Enerjide, SGK ödeneklerinde vs. alınabilecek yükler alınacak. Memur maaşlarına da hatırı sayılır bir zam yapılması gündemde olacak."

EYT'liler için çalışma yapılacak

AK Parti'nin bugüne kadar net şekilde karşı çıktığı emeklilikte yaşa takılanlar da (EYT) ilk kez bir çalışmada yer alacak. Bir kereye mahsus olmak üzere, sigorta prim gün sayısını doldurup, emekli olmak için gerekli yaş süresini bekleyenler için, bir düzenleme değerlendirmeye alındı. Bekleme süresini 2-3 yıl düşürmeyi amaçlayan plana göre, prim gün sayısını tamamlayanlar veya şu anda emekli olmak için 56 yaşını bekleyenlere 2-3 yıllık bir avantaj sağlanması değerlendirilecek.

2,5 milyar lira kış desteği

Bu arada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kış mevsimi boyunca ihtiyaç sahibi vatandaşların yakacak ve elektrik giderlerine destek olmak için toplamda 2,5 milyar TL yardım vereceklerini açıkladı. Kış boyunca ihtiyaç sahibi vatandaşlara desteklerinin süreceğini vurgulayan Bakan Yanık, şunları kaydetti: "Yakacak yardımına e-Devlet üzerinden başvurabilecek. Diğer yandan elektrik tüketim desteğini ise düzenli sosyal yardım programlarından faydalanan ailelerimize halihazırda veriyoruz. Herhangi bir kuruma başvuru yapmalarına gerek yok. Sadece kimlik kartları ve elektrik faturaları ile PTT şubelerine gitmeleri yeterli olacak."

Squid Game kripto parası buhar oldu!

Borsa İstanbul'da bankacılık desteği sürüyor

Türk Lirası kasım ayına değerlenerek başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali 02 Kasım 2021 23:38

    Yazıklar olsun....meslek liseleri ne ssk yapıp kandırıyorsunuz... Neymiş lise birinci sınıfta staj yap...SSK başlıyor... Sözde tabi yaş... 50.. Oldu.. Eeee o ssk sayılmıyor... Sayıyorsun ssk kimliği numarasını verme kardeşim... Ben 15 yaşında 12 saat çalışıyorum... Sen saymıyorum dersiniz... Düşün bu milletin yakasından

  • Ckynck02 Kasım 2021 22:48

    1998 öncesi ssk girişlilere 52 yaş emeklilik hakkı verin yeter. başka türlü oy alamazlar. Olmasi gereken bu. Milletvekili mi olalim bu hak icin

  • Fatih02 Kasım 2021 17:03

    Abüdük gübüdük yapmadan EYT liderin hakkını verin.İcat çıkarmayın

  • HakHaktır02 Kasım 2021 13:34

    Hak haktır sen dar gelirlisin deyip insan seçmek olmaz o zaman dar gelirli olmayanlar girmezdi prim yatırmazdı nasılsa bana vermeyecekler neden gireyim derdi haklar herkes için eşit olmalı bana göre 

  • bu dünyadan biri02 Kasım 2021 10:01

    Beni mutlu eden şey insanların bilinçlenmiş olması. Alttaki yorumlardan bunu görebiliyorsun. satılık trolleri artık yazamıyorlar. Halk bilinçleniyor. Eyt siyasi bir hamledir. Halk zaten fakirleşti. bunu görebilmek çok önemli. 

  • ASTOR02 Kasım 2021 09:45

    şimdi burdaki herkez 3 yıldan 5 yıldan verdikleri pirimden bahsediyor. kiminiz yandaş oldu kiminiz taraftar oldu . kendi kendinizi bu hale getirdiniz. bırakın kendinize verdiginiz zararı ülkeyi ne hale getirdiniz. ülke mafyanın karaparanın eroyinin ülkesi oldu. tam bir haram diyarı. gelecekteki neslinizi ne hale getirdiniz onların vebalini nasıl ödeyeceksiniz. onu düşünün.

  • alıştık artık bu laflara02 Kasım 2021 08:39

    Ne zaan seçim ufukta görünse, havuç göstermeye bayılıyorlar...Am bu sfer o havuç bi tarafınıza .....gibi.

  • Murat02 Kasım 2021 08:32

    Seçim yaklaşıyor yine gündeme getirip oy toplamanın peşindeler bu sefer yemezler eyt özellikle mhp nin attığı kazığı unutmadı eyt kendisine türemiş diyen AKP yı ve kazık atan mhp ye gereken cevabı sandıkta verecek

  • Ciksinda nasıl çıkarsa ciksin02 Kasım 2021 08:32

    Kendini değil arkanda bekliyenleri düşünen yok geçmiş geçmişde kaldı

  • Boş iş02 Kasım 2021 07:41

    9 sene yaş bekledim şimdi eyt çıkacak diyorlar peki bekleyenlerin durumu ne olacak ? Öncekiler oldu takılanlar bekleyip oldu şimdi neymiş eyt çıkacakmış kardeşim dalgamı geçiyorsunuz milletle?

  • Osman yigit02 Kasım 2021 03:24

    BUNDANSONRA VERSEN NE OLUR VERMESEN NE OLUR 3 YILIM KALDI

  • Vatandaş01 Kasım 2021 23:55

    Sanki eyt lilere sadaka veriyorlar! Adamların 25-30 yıldır ödediği primler nereye gitti?

  • Volkan01 Kasım 2021 22:52

    2001 krizi ile başlayan ekonominin yükü EYT'lilere çıkarıldı. Normalde 4 milyon kişi emekli olsa, ayda ortalama 10 milyardan yılda 120 milyar kasada kalıyor, prim ödeyenlerin primleri enflasyon ile eriyor. Bu kişiler iş de bulamıyor bari ayda en az 1000 TL harçlık versinler.

  • Trakyali01 Kasım 2021 22:09

    Adamlar ne yapsa suc...

  • Türkoğlutúrk02 Kasım 2021 08:27

    Koltyk uğruna neyi yapmaz soylesene.

  • Yedi01 Kasım 2021 22:39

    Yine ayni terhane secime kadar eyt lilerin agzina bir parmak bal calacaklar.bunada kanacak halen var mi acaba

  • Aktrol01 Kasım 2021 22:33

    hiç bişe yapmasınlar. var olan kanunlar ve haklar verilsin. Engellemesinler yeter.

  • Mucise Reis ;)01 Kasım 2021 21:42

    Anayasal haklarını ver... sadaka verme.... dar gelirli devletin anayasası ile hakları var devletçe uygulanması zorunludur.. eyt denen kişiler, yasal hakları mevcuttur uygulamayanlar hakları versin... bu kişilerin haklarına gasbet, sonra haklarınızı vermedim ama kırıntılarını vericem de... rezil bir durum...

  • Vatandaş01 Kasım 2021 19:59

    Elektrik faturalarınını ödeyip destek olacağınıza zam yaptırmayın herkes faydalansın.

  • bedri01 Kasım 2021 19:27

    1999 öncesi ssk girişlilere 52 yaş emeklilik hakkı verin yeter. başka türlü oy alamazlar.

  • Mehmet köstek 01 Kasım 2021 19:11

    Eyt olarak bunu kabul etmiyoruz 98 de SSK olan birisi 2023 emekli okur 25 yılını tamamlaması yeter yasa geriye doğru isletilemez

  • Ali01 Kasım 2021 19:44

    Yeni sistemle emekli olabilirsek şükret değişir bu sistemde bi 4 sene daha atarlar geriye. Ben bu yıl emekliydim 2033 e attılar. 2037 ye bağlarlar işi.