E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDanıştay, İstanbul Sözleşmesi itirazını reddetti---

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi itirazını reddetti

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi itirazını reddetti
18 Kasım 2021 - 12:31 borsagundem.com

Danıştay, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair Cumhurbaşkanı kararının durdurulması taleplerini reddetti. Sözleşmeden çekilme kararı hukuka uygun bulundu.

Türkiye, 20 Mart tarihli Cumhurbaşkanı kararı sonrası 1 Temmuz'da kadına şiddetle mücadelede önemli bir metin olan İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanı kararı ile çıktı. Sözleşmenin feshi kararı çok tartışıldı. Sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partilerin yoğun tepki geldi.

HaberTürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; aralarında CHP, İYİ Parti ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu tüzel ve gerçek kişiler tarafından 220 dolayında dava açıldı. Bu davalarda, "çekilme kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması" talep edildi.

10. DAİRE REDDETTİ AMA…
Danıştay 10. Dairesi, çekilme kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. ancak bu karara davacılar itiraz etti. Dosya Danıştay'ın en üst karar organı İdari Dava Daireleri Kurulu'na taşındı.

TÜM İTİRAZLAR REDDEDİLDİ
Kurul, tüm itirazları oyçokluğuyla reddetti. Danıştay 10. Dairesi’nin çekilme kararının yürütmesinin durdurulmasının reddi yönünde verdiği karar kesinleşti. Bu karar sonrası Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair Cumhurbaşkanı kararı uygulanmaya devam edecek.

“SÖZLEŞME CUMHURBAŞKANINA FESİH YETKİSİ VERİYOR”
Danıştay’ın kararında, sözleşmenin 80. maddesinin yürütme organına yani cumhurbaşkanına fesih yetkisi verdiği vurgulandı. Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu kaydedildi. “Cumhurbaşkanı değişen ve yeni koşullar itibarıyla anlaşmanın onaylanmasını erteleyebileceği gibi onaylamaktan tamamen de vazgeçebilecektir” denildi.

Çekilmeye 1 gün kala Danıştay'dan İstanbul Sözleşmesi kararı

 

Cumhurbaşkanlığı'ndan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme savunması

 

Von der Leyen: İstanbul Sözleşmesi bir mihenk taşıdır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ18 Kasım 2021 14:20

    Şu resimdeki bayanlara sorsan. Kadınları öldüren katile idam cezası verilsinmi dersen hiç biri evet demezler.

  • Mucise Reis ;)18 Kasım 2021 13:58

    Ya kişilerin, partilerin, siyasi idarenin vb davaları takip etmek yerine, yasal,i anayasal uygulamar ile devlet güvencesi ile korunmak en sağlıklısı. Herkesin tanıdıgı, herkesın klendını koruyacagı gucu olmayabılır. Devlet guvencei  İSTANBUL ANLAŞMASI onun  için önemlidir. Başına bir vatandaşın bişe geldiğinde x partilisi, x bakanı konu takipçisi olmasın. ANAYASAL HAKLAR İLE GLOBAL İSTANBUL ANLAŞMASI konunun takipçisi olsun....  sana bana başkasına bu anlaşmanın zararı yok ki ?  3 - 5kişi oy alacak bası insanları görmek istemeyecek diye alınan sıyası karardır bu. İstanbul anlaşması kaç ülkede var, çöktuler mı? battılar mı ? aileler dağıldı mı :D saçma sapan uydurmalar, cahiller bi bitmedi ulkede. 

  • Reis 18 Kasım 2021 13:25

    ne istanbul sözleşmesiymiş bu sözleşme olduğu zaman herşey çözülecekme kadın adamı yemiş içmiş bitirmiş donuna kadar almış sonra para bitince senden ayrılacam  diyince olanlar oluyor kardeşim istanbul sözleşmesi aileyi bitirir. Ha istabul sözleşmesi olunca bütün sorunlar bitecekse geçirelim ama bitmez adama assanız yine bitmez erkek kadın kendine çeki düzen verecek birbirine saygı gösterecek olay budur benim babam annem istanbul sözleşmesiylemi kaç küsür sene beraber oldular hayır çokta mutlular herkes kendini bilecek ve ona göre davranacak 

  • mesut kaya18 Kasım 2021 13:15

    istanbul sözleşmesi nin iptal edilmesi hiç bir şeyi değiştirmedi. İst. Söz. temel alınarak 6284 sayılı kanun çıkarıldı. tüm kanun ve yasalar buna ist. söz. göre düzenlendi. eşitlikten pozitif ayrımcılığa geçildi. Erkeğin onuru itibarı kadının 1 beyanına bırakıldı. hala istanbul sözleşmesi demek hedef saptırmaktan başka bir şey değildir.