E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDanimarka Dışişleri Bakanı’nın silah itirafı---

Danimarka Dışişleri Bakanı’nın silah itirafı

Danimarka Dışişleri Bakanı’nın silah itirafı
24 Eylül 2015 - 20:46 borsagundem.com

Kristian Jensen: “Irak’taki Kürtlere silah veriyoruz. Ama kimin eline geçiyor bilmiyoruz…”

Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, partisinin Kopenhag teşkilatı tarafından hazırlanan “IŞİD ve Radikalizm” konulu panelde soruları yanıtlarken, “PKK Kürtlere ve barış sürecine zarar veriyor, Erdoğan’a fırsat yaratıyor” dedi. IŞİD hakkında yazdığı kitapla dikkat çeken Deniz Serinci’nin IŞİD’in var oluşu, finansman kaynakları, IŞİD’e katılımlar konusunda bilgi sunduğu panelde, Danimarka’nın PKK’yı terör listesine ilk kabul eden ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Kristian Jensen, “Bölgedeki Kürtler barışçıl oldukları sürece onlarla işbirliği yaparız. Ama silahlı terör eylemleri yaparlarsa onlara karşı oluruz. Terörle mücadele tüm ülkelerin görevidir” dedi ve ekledi: 
 
 “Türkiye’nin bölgede güvenli bölge oluşturmak istemesinin iki nedeni var. Birincisi Türkiye’deki 2 milyon mülteciyi geri göndermek, diğeri Kürtleri kendi sınırlarından uzak tutmak. Türkiye’nin iki rolü var. Bir taraftan Kürt devletinin kurulmasına karşı olurken diğer taraftan bölgedeki Kürtlerle iyi işbirliği yapıyorlar. Danimarka bölgedeki Kürtlere yardımcı oldu. Ama iş paylaşımımız gereği şimdi başka bölgedeyiz. Uluslararası yasalara göre Irak bizi davet ettiği için orada olma hakkımız var. Ama BM olarak, Suriye’ye girme hakkımız yok. Suriye, Irak özgürlüğünü tehdit ediyor. BM sorumluluğu alsaydı, IŞİD ile mücadele edebilirdik ama Suriye’nin dostu Rusya veto kartı kullanabilir. PKK kendisi için büyük sorun yarattı. 11 Temmuz’da ‘Türkiye’deki terör saldırılarından biz sorumluyuz’ şeklinde açıklama yapmakla Kürt halkına ve açılım sürecine zarar verdi. Belki provoke edilmiş olabilirler, PKK böyle bir itirafta bulununca biz dünya toplumu olarak kilitlenip kaldık. Çünkü bütün ülkeler terörle mücadele etmek zorundadır ve her ülkenin kendi topraklarında terörle mücadele hakkı vardır. PKK ‘biz terör saldırılarında bulunuyoruz’ diyor ve Erdoğan’a karşı atakta bulunması için yeşil ışık yakıyor.”
 
IŞİD konusuna da değinen Jensen, “IŞİD’in petrolü kimlere sattığını bilsek engel olmak için mücadele ederiz” diye sürdüren Jensen, “Türkiye IŞİD’i tehdit olarak görmüyor. Türk askerine karşı askeri gücü olmadığını biliyor. IŞİD Türkiye’ye karşı yanlış bir şey yaparsa çok büyük dayak yer; bunu biliyor” dedi ve ekledi:

“Türkiye için tehdit unsuru, IŞİD değil, bağımsız Kürt devleti. Çünkü o zaman diğer bölgelerdeki Kürtler ‘onlar devlet kurdu ise biz niye kurmayalım’ diyecekler. Türkiye’nin IŞİD’i bombalamasının nedeni, bazıları, Kobani’ye inşaat malzemesi taşıdılar. IŞİD bunun için Türkiye içinde bombalı saldırıda bulundu. Stratejik olarak çok aptalcaydı. Türkleri uyardılar. Türk ordusu çok güçlü ve IŞİD Türkiye’ye karşı bir eylemde bulunma cesareti gösteremez. Biz PKK’ya doğrudan silah vermiyoruz. Biz Irak’taki Kürtlere veriyoruz. Ama kimin eline geçiyor bilmiyoruz. Ama işbirliği yaptığımız Kürtlerle silahlı militanlar arasında gri bölge varsa biz oradayız.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)