E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCumhuriyet 97 yaşında---

Cumhuriyet 97 yaşında

Cumhuriyet 97 yaşında
29 Ekim 2020 - 09:59 borsagundem.com

29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapıları açıldı, "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" sözü, devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldı. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Türk milletinin tarihinde 97 yıl önce yeni bir devrin kapıları açıldı ve Cumhuriyetin ilanıyla "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" sözü devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldı.

24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalanmış, yeni Türk devletinin bağımsızlığı kabul edilmişti.

İkinci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin toplanmasından 2 ay sonra 13 Ekim 1923'te Ankara, Türkiye devletinin hükümet merkezi oldu. Artık mevcut rejimin isminin de bütün açıklığı ile konulması, yeni devletin başkanının seçilmesi gerekiyordu.

O güne kadar Devlet Başkanlığı görevi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak Mustafa Kemal Paşa tarafından yürütülmüştü. Diğer taraftan bazı yabancı ülkeler de Lozan Antlaşması'nı onay için Türkiye'deki yeni devlet rejiminin daha açık şekilde belirlenmesini istiyordu.

Bu sırada, 27 Ekim 1923'te İcra Vekilleri Heyeti'nin istifası ve Meclis'in güvenini kazanacak bir kabine listesinin oluşturulamaması da bu soruna acil bir çözüm gerektirdi.

28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde arkadaşları için Latife Hanım'a bir sofra hazırlattı.

İsmet Paşa, Ali Fuat Paşa, Halit Paşa, Kemalettin Sami Bey'in de yer aldığı akşam yemeğinde yaşananları Mustafa Kemal Paşa, Nutuk'ta şöyle anlattı:

"Gece olmuştu... Çankaya'ya gitmek üzere Meclis binasından ayrılırken, koridorlarda beni beklemekte olan Kemalettin Sami ve Halit Paşa'lara rastladım. Ali Fuat Paşa, Ankara'dan hareket ederken bunların Ankara'ya geldiklerini o günkü gazetede 'Bir Uğurlama ve Bir Karşılama' başlığı altında okumuştum. Daha kendileriyle görüşmemiştim. Benimle konuşmak üzere geç vakte kadar orada beklediklerini anlayınca, akşam yemeğine gelmelerini, Milli Savunma Bakanı Kazım Paşa vasıtasıyla kendilerine bildirdim. İsmet Paşa ile Kazım Paşa'ya ve Fethi Bey'e de Çankaya'ya benimle birlikte gelmelerini söyledim.

Çankaya'ya gittiğim zaman orada, beni görmek üzere gelmiş bulunan Rize Milletvekili Fuat, Afyonkarahisar Milletvekili Ruşen Eşref Bey'lerle karşılaştım. Onları da yemeğe alıkoydum. Yemek sırasında 'Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz' dedim. Orada bulunan arkadaşlar, derhal düşünceme katıldılar. Yemeği bıraktık. O dakikadan itibaren, nasıl hareket edileceği konusunda kısa bir program yaparak arkadaşları görevlendirdim. Yaptığım programın ve verdiğim talimatın uygulanışını göreceksiniz.

Efendiler, görüyorsunuz ki Cumhuriyet ilanına karar vermek için Ankara'da bulunan bütün arkadaşlarımı davet ederek onlarla görüşüp tartışmaya asla lüzum ve ihtiyaç görmedim. Çünkü, onların da aslında ve tabii olarak benim gibi düşündüklerinden şüphe etmiyordum. Halbuki o sırada Ankara'da bulunmayan bazı kişiler, yetkileri olmadığı halde, kendilerine haber verilmeden, düşünce ve rızaları alınmadan Cumhuriyet'in ilan edilmiş olmasını bize gücenme ve bizden ayrılma sebebi saydılar."

Mustafa Kemal Paşa o gece İsmet Paşa ile 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını hazırladı.

"Türkiye devletinin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı, üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra oturuma katılan 158 üyenin tamamının oyuyla kabul edildi.  Cumhuriyetin ilanı "Yaşasın Cumhuriyet" sesleri ve alkışlarla karşılandı.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ MESUT, BAŞARILI VE MUZAFFER OLACAKTIR"

Böylece yeni devletin yönetim biçimi bütün açıklığı ile ismini almış oldu. Cumhuriyet'in ilanı ile "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" ilkesi de artık devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini buldu.

Ardından cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi. Bunun üzerine kürsüye gelen Mustafa Kemal Paşa, yaptığı konuşmasını, "Türkiye Cumhuriyeti mesut, başarılı ve muzaffer olacaktır." sözü ile bitirdi.

Böylece devletin adı ve rejimiyle ilgili tartışmalara son verilirken, Türk milletinin tarihinde yeni bir devir açıldı.

‘EN TENHA KÖŞEYE KADAR HEYECANLA KABUL EDİLDİ’

Gazi Mustafa Kemal, Cumhuriyet’in ilanından yaklaşık 4 ay sonra 1 Mart 1924’te Meclis’in ikinci dönem ikinci yasama yılının açılışın şöyle konuştu:

“Geçen sene esnasında Büyük Millet Meclisi, Türk Milletinin hakiki temayülâtına tabi olarak; şekli Devleti Cumhuriyet şeklinde katiyen takrir eyledi. Cumhuriyet idaresi memlekette en tenha köşeye kadar hararet ve heyecanla kabul edildi. Millet; Cumhuriyetin, Türk Vatanını, asırların müterakim seyyiatı idaresinden kurtaracak ve memleketin müstahak olduğu itibar ve hürmeti muhafaza ve âlâ edecek, yegâne şekli idare olduğuna kanaatini en bariz bir surette izhar eyledi.”

BAYRAM İLAN EDİLDİ

Türk halkı, 29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günü Cumhuriyet'in ilanını kutladı. 26 Ekim 1924'te yayımlanan kararname ile Cumhuriyet'in ilanının 101 pare top atışı ve düzenlenecek etkinliklerle kutlanmasına karar verildi. Karar doğrultusunda 29 Ekim 1924'teki etkinlikler, kutlamaların başlangıcı oldu.

Hariciye Vekaleti, 2 Şubat 1925'te bir kanun teklifiyle 29 Ekim'in bayram olmasını önerdi. Teklif, Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan'da karara bağlandı. TBMM'de teklifin 19 Nisan'da kabul edilmesiyle 29 Ekim, 1925 yılından bu yana ''Milli Bayram'' olarak kutlanmaya başlandı.

Atatürk 1926'da Fransa'yı dize getirdi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Salih30 Ekim 2020 08:21

    Atam oy uğruna demokrasinin arkasına sığınıp vatanı satanlar var Dhkpc nin fetö nün pkk nın yalakaları demokrasi ile kurtulacaklarını palazlanacaklarını sanıyorlar Farkındayız Atam fırsat vermeyeceğiz

  • ALEVİ DİNİNDENİM30 Ekim 2020 00:15

    Ruhun şad olsun seni  anlamadılar anlayamayacaklar. İyiki vardın da  " seni hak etmeyen ve anlamayan insanları "  ülkeyi kurtardın.Halen binlerce imkan içinde seni anlayamıyor olmaları üzücü.Ruhun şad olsun Mustafa Kemal paşa.CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN.

  • Türkiyem29 Ekim 2020 19:17

    Allah aşkına Anıtkabire gelen yalakalar bari Rahmetli Atatürk e kabrinde bir dua adaydınız. Yazıklar olsun bu mekânda tezahürat yaptıranlara

  • fafa29 Ekim 2020 17:14

    Rahmetli Atam şu anda ülkenin size ne kadar ihtiyacı var.Yokluk içinde bir yığın fabrika yaptıni hepsini sattık.

  • ŞAZİMENT KILTIR29 Ekim 2020 17:10

    Sayın ATAM bir kalk ta mezarından miras bıraktığın chp ne yaptılar bir gör.kimler ile ittifak yapmaktadır.

  • AkTorol Ahmet Ötzbir29 Ekim 2020 18:41

    dostum, 18 yıldır  ülkeyi yönetemiyor chape :D artık  istifa edip seçime girmeli cehape, yönetemiyor 

  • kurt29 Ekim 2020 15:52

    peki kemal bey emine hanımın cantası şukadar dolar diyorsun sana acılan tazminat davalrının ödemelerini nasıl yapıyorsun diye sorsa tayyb bey belgelendirebilecekmisin bu kadar gayrimengul sattım diyorsun  nerden buldun demezlermi sanada kemal beyin buzamana kadar ödedigi tazminatlar trilyonu gecmiştir nasıl ödedigini acıkla dese vadandaş 

  • VATANDAŞ29 Ekim 2020 15:38

    ARKADAŞ BU CHP VE KEMAL NE UGRAŞIYOR TAYYİB BAŞKANLA HADİ FRANSA NERON UGRAŞIYOR FRANSAYA VE ALMANYAYA BİR TEK LAF SÖYLEYEMEN KEMAL TAYYİB BAŞKANA GELİNCE MANGALDA KÜL BIRAKMIYOR NERDE KALDI SENİN PARTİ BAŞKANLIGIN ÜSLUP HİÇ DOGRU DEGİL KARŞINDA DÜŞMANIN YOK KOSKOCA ÜLKENİN CUMHUR BAŞKANI KEMALBEY 

  • HALK29 Ekim 2020 15:32

    KEMAL BEYİN DÜŞTÜGÜ DURUMU GÖRÜNCE ÜZÜLDÜM BU KADAR İNSANLARIN SAHSINLA SİYASET YAPILMAZ AYIP ATATÜRK İCRAATLARINLA  YENİLİKLERİNLE GÜNDEME GELMİŞ VE HİÇ UNUTULMAMIŞTIR FAKAT KEMAL BEY OYOLDAN SAPMIŞ SANKİ ATATÜRK CİZGİSİNDEN CIKMIŞ  BAŞKA BİRİ OLMUŞ İNANAMIYORUM BU GÜNKÜ KONUŞMASINI HAYRETLE İZLEDİM AYIPLADIM 

  • kurt29 Ekim 2020 15:19

    kemal beyi n bu gün gü röportajından   utandım  bu chp kemal bey oldugu sürece  iktidar yüzü göremez gibi  devletin başındaki secilmiş insanın aile bireylerinin giyim kuşamınla ugraşmak   cok yanlış ve yakışıksız böyle yapark cok oy ve itibar kaybeder  chp sempati duyanlar bile vazgecer  icraatlarınla gündeme gelmesini tavsiye edrim 

  • HALK29 Ekim 2020 15:10

    HASAN BEY COK DOGRU KONUYA DEGİNMİŞ  KINCTAR OGLUNUN  BUGÜN KÜ KONUŞMASINDA GAZETECİLERE HERHALDE DEDİM  CILDIRDI BU KADARDA  AYIP MİLLET BUNLARI GÖRÜYOR DUYUYOR MADEN OKADAR ÜLKEMİZE YAPACAGIN İCRAATLARLA KONUŞ  İNSANLARIN ÖZEL HAYATINDA KULLANDIGI EŞYA VEYA GİYSİYLE GÜNDEME GELİRSEN COK SECİM KAYBEDERSİN PEKİ KEMAL  BEY OKADAR MAHKEMEKAYBETİN SAYAMADIM O  PARALARI NERDEN ÖDEDİN DESELER  BELGELERİNİ MİLLETE GÖSTERE BİLECEKMİSİN 

  • Cego 29 Ekim 2020 14:31

    Hasan Hüseyin çemirbeklinin rengi belli zaten. Cumhuriyet istemeyenlerden el pençe divan duranlardan yaptığı yoruma bak.

  • Asi29 Ekim 2020 11:39

    Bu ulke icin yaptiklaeindan sonra daha hala dusman olanlarin aklindan zoru vardir. Seni kul olmaktan cikarmis, insan olman birey olman ozgur olman icin cabalamis ama bazilari halaa yok ben yineticileein kulu olmak istiyorum diyor

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ29 Ekim 2020 11:20

    Sayın ulu önder ATATÜRK sizin kurduğunuz partinizi kalksan da bir görsen.bugünkü üç beş liyakatsız kimse chp nin direksiyonunu götürüp teröristleri destekleyen ve bu ülkeyi de kirli amaçları olan HDP teslim ettiler. eskiden CHP sevilir iken şimdi ise nefret edilen bir parti haline gelmiştir.

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ29 Ekim 2020 17:08

    R denen şahıs sen güneydoğudaki o vatandesever Kürt kardeşlerimi nasıl pkk yapasın vatan düşmanı seni.asıl sen hainsin.

  • r29 Ekim 2020 13:34

    HDP demişsinde, orada türk bayrağı yokmu ? yüzde 10 oy aldıkları yerde ingiliz bayrağımı var ? HDP düşmanlığın nedendir? doğuda güney doğuda kürt kökenli olupda asker olan, şehit düşen, polis, teğmen, görevli öğretmen yokmudur? bu düşmanlık neden ? bölücü olarak insanları ayrıştırarak neyi amaç ediyorsun ? o kürt, bu türk, o çerkez, bu laz, diyerek insanların ortak değerde toplanmasına Türk bayrağı çatısı altında birleşmesine neden karşı çıkıyorsun ? Hain misin?

  • Cego29 Ekim 2020 10:47

    Hem Türkiye nin sonsuza kadar tek lideri. Hemde dünyadaki ender liderden. İlelebet iZindeyiz. Geçecek bugünler

  • Mucise Reis ;)29 Ekim 2020 10:39

    Her bir vatandaşımızın yönetime katılmasıdır. Her bireyin emir verdiği siyasilerin, kendilerine hizmet vermesini sağlamaktır. Beğenmediği siyasileri gerektiğinden görevden almaktır. Anayasal haklarını yasa, yargı yürütme ile güvence altına almasıdır. Keyfiyetçi, hizmet yapmayan, baskı rejimi, bazı zümre ve soyların tepeye atanmasına engeldir. Krallık, asillik, zorbalık, baskı, din adı altında uydurma sistemler, yabancı devletlerin direttiği kişilerin yönetime asla geçememesi demektir. cumhuriyet demek, seçimle görev ve yetki verilenlerin, yanlışında görevinden alınabilmesi demektir. Cumhuriyet bireylerin, bir avuç topluluğun, sonsuza kadar sülalece en başta kalamaması demektir... Cumhuriyetten rahatsız olan, Atatürk değil, milletin düşmanı demektir... Atatürk bu modeli 97 yıl önce uygulamıştır.  Cumhuriyet, bireyleri alt eden, ASİL MİLLETİN, GERÇEK GÜCÜDÜR