E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCramer satış dalgasına katılmıyor---

Cramer satış dalgasına katılmıyor

Cramer satış dalgasına katılmıyor
14 Eylül 2022 - 16:33 borsagundem.com

Borsa uzmanı Jim Cramer ABD’de geçtiğimizi gün açıklanan TÜFE verilerine piyasaların aşırı tepki verdiğini söyledi. Cramer düşüşleri alım fırsatı olarak görmese de borsalarda satış için yanlış zaman olduğunu düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer Salı günkü dev satış dalgası vagonuna binmeyeceğini açıkladı. ABD borsaları Salı günü Haziran 2020’den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmişti.

Cramer yatırımcı duyarlılığındaki ani değişime dikkat çekerek, “Bakın, hâlâ aşırı sıcak olan tüketici fiyat endeksi rakamlarını alıp emtia dışı enflasyonun henüz zirveye ulaşmadığını görerek panikleyen kimseyi suçlayamam. Bu nereden bakarsanız bakın korkunç bir gündü” dedi.

Ancak ünlü borsa uzmanı yönetimi altındaki Charitable Trust fonunda satışa geçmediğini hatta düşüş sırasında bir hisseyi de satın aldığını söyledi: “Bu noktada alım yapmanız gereken bir şey olduğunu söylemeye çalışmıyorum. Bir sıçramanın direkt olarak yaklaşmakta olamayabileceğini biliyoruz. Peki dip noktası? Kesinlikle satış yapamazdık.”

Cramer, satış yapmamasının nedeninin, piyasanın salı günkü seansta kimsenin kazanamayacağı bir pozisyona girdiğine olan inancına dayandırdığını belirtiyor. Öte yandan, ünlü borsa uzmanı yatırımcıların düşüş sırasında ağustos ayı tüketici fiyat endeksi rakamlarına aşırı tepki verdiğini düşündüğünü söyledi. Cramer TÜFE rakamlarının önümüzdeki hafta ABD Merkez Bankası’nın üçüncü bir agresif faiz artırımını garanti etmesine rağmen genel tahminlerden sadece bir nebze daha kötü olduğunu vurguladı.

Cramer, aynı zamanda enflasyon verilerinin varsayımsal olarak beklenenden biraz daha iyi gelmesi durumunda dahi, ayı piyasası satış dalgası için bir sebep bulacağını söyledi. Borsa uzmanı böyle bir durumda ayı piyasası yatırımcılarının bu anlatıyı FED’in halihazırda zaten gevşeyen fiyat baskılarına rağmen aşırı agresif olup olmadığına noktasında tartışacak bir yöne kaydıracağına dikkat çekti.

Ünlü borsa uzmanı bu ‘hatalı ikiliğin’ ötesine bakmayı tercih ettiğini belirtiyor. Cramer bunun yerine, Ağustos TÜFE raporundan sonra bile, ABD Merkez Bankası’nın ince hesaplamalar yaptığını ve ekonomiyi Küresel Ekonomik Kriz benzeri bir gerilemeye sokmadan enflasyonu kontrol etmek için faiz oranlarını yükseltmesinin mümkün olduğuna inandığını söyledi. Cramer, “Bu ne 2007 ne de 2008 yılı” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarındaki sert satış dalgasını tetikleyen ağustos ayı tüketici fiyat endeksi rakamlarındaki %0,1’lik aylık enflasyon artışı oldu. Beklentilerse enflasyonun aylık bazda %0,1 oranında düşüş yönündeydi. Yıllık bazda, enflasyon temmuz ayındaki yüzde 8,5'ten yüzde 8,3'e geriledi. Ancak bu rakam Wall Street ekonomistlerinin öngördüğü yüzde 8,1'den daha yüksekti.

Cramer piyasalara ilişkin pozitif düşüncelerini açıklarken yatırımcıları endişelendiren enflasyon tablosuna yeniden göz gezdirdi. Borsa uzmanı, “Enflasyonla savaş konusuna gelince birçok büyük cephede halihazırda zaferler kazandık” dedi. Petrol fiyatlarındaki düşüşe dikkat çeken Cramer bu düşüşün Rusya’nın Çin ve Hindistan’a ucuz fiyata sattığı petrolden kaynaklandığını kabul etti.

Reel enflasyonun yükselişin asıl sebebi olarak doğalgaz fiyatlarını gösteren Cramer, bunun da Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklandığını söyledi. Borsa uzmanı Ukrayna’nın cephede Rusya’ya ağır yenilgiler yaşattığını hatırlatarak savaşı kazanabileceklerini de sözlerine ekledi. Cramer, “Doğalgaz fiyatları düşecek. Çünkü eğer bir ateşkes olursa Rusya’nın Avrupa’daki gazı sıkıştırmasının bir sebebi olmayacaktır. Aslına bakılırsa doğalgaz fiyatları son birkaç gündür sert bir şekilde düşüyor” ifadelerine yer verdi.

Cramer ayrıca yerleşik enflasyon olarak bilinen ve istihdam piyasasındaki hareketlilikten kaynaklanan enflasyonun da şirketlerin yeni iş olanakları sağlamaması durumunda kesileceğini söyledi. Bunun etkilerinin ilk olarak finans sektöründe görüldüğünü belirten borsa uzmanı, “Yerleşik enflasyon denen şey ancak kısa sürede iş değiştirenlerin azalmasıyla son bulur” dedi. Cramer enflasyon krizini düzeltmek çözüm olarak tahvil getirilerini seksenlerin başındaki acı ilacı tedaviymiş gibi sunduklarını söyledi. Cramer ayı piyasası savunucularına söz konusu dönemde ABD ekonomisinin şahit olduğu resesyonu hatırlattı.

Wall Street’te 2022’nin en karanlık günü

 

ABD’de mortgage faizleri yükseldi

 

Küresel petrol arzı ağustosta arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)