E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCramer: FED sıkılaşmadan vazgeçemez---

Cramer: FED sıkılaşmadan vazgeçemez

Cramer: FED sıkılaşmadan vazgeçemez
06 Aralık 2022 - 13:36 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Jim Cramer, FED’in sıkı para politikasından geri dönemeyeceğini öngörüyor. Cramer FED’e ilişkin karamsar tahminlerini 4 sebep üzerinden açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar 2022 boyunca ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikasından zarar gördü. ABD’de olağanüstü bir biçimde yükselen enflasyonu kontrol altına almaya çalışan FED bu yıl politika faizlerini sıfıra yakın bir seviyeden %3,75-%4 aralığına yükseltti. Ülkedeki son enflasyon verilerinin yavaşlama ibareleri göstermesinin ardından FED’in para politikasını değiştireceğine ilişkin beklentiler yatırımcılar tarafında tartışılıyor. Ancak CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer FED’in henüz sıkı para politikasını durduracağını düşünmüyor. Cramer bu düşüncesini dört sebeple açıkladı:

Cramer’ın ortaya koyduğu ilk sebep yeterli sayıda insanın işgücüne girmiyor olması. Söz konusu durum FED’in ücret enflasyonunun üstesinden gelmesini zorlaştırıyor.

Borsa uzmanının dikkat çektiği ikinci sebep iş arayanlar ile iş ilanları arasındaki dengesizlik. ABD Kongresi’nde iki partinin desteğiyle çıkan Enflasyonu Azaltma Yasası’ndaki önlemleri uygulayabilmek için ABD ekonomisinin birçok mühendise ihtiyaç duyduğu görülürken Cramer ülkede yeterince mühendisin kalmadığını belirtiyor.

Cramer üçüncü önemli sorun olarak ABD’de müşteri ilişkileri yönetimi, veri analizi ve reklamcılık alanında çalışan çok fazla insan olduğuna dikkat çekiyor. Bu alandaki çalışanların fazlalığı borsa uzmanına göre kurumsal yazılım sektörünün ‘şiştiği’ ve daha fazla işten çıkarmanın da muhtemel olduğu anlamına geliyor.

Borsa uzmanı son olarak son iki yılda ortaya çıkan şirketlerin sayısının çok fazla olduğunu söyledi. Bu durum ücretlerin artmasına sebep oluyor. Cramer şirketlerin hayatta kalma mücadelesi nedeniyle bu sermayenin yok olmasının zaman alacağını söyledi.

Cramer açıklamasında, “Bu piyasa ABD Merkez Bankası’nın esiri konumunda ve FED, gerçek ekonomik krize dair daha fazla kanıt görene kadar sıkılaştırmayı bırakmayacaktır. Ne yazık ki henüz bu noktaya gelmedik” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarındaki büyük endeksler geçtiğimiz hafta FED Başkanı Jerome Powell’ın güvercin açıklamalarının ardından yükselişe geçmişti. Ancak cuma günü açıklanan ABD istihdam verileri piyasa beklentilerinin çok üzerinde geldi. ABD borsaları pazartesi günü ekonomi yöneticilerinin ABD’yi bir resesyona sürüklediği endişelerinin artmasıyla düşüşe geçti.

Cramer, piyasalardaki volatiliteyi FED’in enflasyonla mücadelesini nasıl sürdüreceğini tahmin etmenin zorluğuna bağlıyor:

“FED’in bir sonraki hamlesini tahmin edebilmek, bir bilimden çok bir sanattır. İnsanların ne zaman iş piyasasına geri dönmeye başlayacağını ve para kaybeden şirketlerin ne zaman işçilerinin gitmesine izin vereceğini veya iflas edeceğini bulmanız gerekiyor."

ABD Merkez Bankası son para politikası toplantılarında üst üste dört kez 75 baz puanlık faiz artışları gerçekleştirdi. Yıl boyunca politika faizlerini sıfıra yakın seviyeden %3,75-%4 seviyesine çıkaran FED sıkı para politikasını daha ne kadar devam ettireceği merak ediliyor. FED yetkilileri, ekim ayı para politikası toplantısında nihai faiz artışı seviyesinin beklentilerin üzerinde olabileceği konusunda uyarmıştı. Piyasalar 13-14 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek FED toplantısından 50 baz puanlık faiz artışı kararının çıkmasını bekliyor.

Borsalar resesyon öncesinde değil, resesyon esnasında düşüyor

 

Citi'den ABD borsası yorumu

 

Avrupa'da veriler hala olumsuz! Peki Powell ne demişti?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MELAHAT İZMİRLİ06 Aralık 2022 16:14

    Durduramaz ise büyük bir ekonomik çöküntü olur.ben full altındayım borsa da olanlar düşünsünler.