E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivÇözüm elektrikli arabalarda mı?---

Çözüm elektrikli arabalarda mı?

Çözüm elektrikli arabalarda mı?
09 Haziran 2022 - 13:12 borsagundem.com

Artan benzin fiyatları birçok insanı elektrikli araç almaya yöneltiyor. Maliyetler arasındaki farkın kapanmasıyla elektrikli araçlar finansal açıdan artık daha mantıklı bir tercih olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan Otomobil Derneği verilerine göre (AAA - American Automobile Association) benzin fiyatlarının galon başına 5 dolara yükselmesiyle, ABD’de de elektrikli araç kullanmak, benzinli araç kullanmaya kıyasla çok daha düşük maliyetlere denk geliyor.

Buna karşın, yakıttan tasarruf etmek için yeni bir araba almak yine de mantıklı bir çözüm gibi gözükmüyor. CNN Business’dan Peter Valdes-Dapena’nın haberine göre, yeni bir araba, yakıttan tasarruf etmekten daha pahalıya geliyor, bir istisna dışında: Eğer zaten yeni bir araba alacaksanız. Elektrikli araba tercihi, yeni bir araç almayı planlıyorsanız özellikle finansal açıdan çok mantıklı bir karar gibi görünüyor.

Yüzde 80 oranında tasarruf

ABD Çevre Koruma Kurumu hesaplamasına göre, ABD’de 2022 model BMW 430i sedan model yakıtlı bir araba yılda yaklaşık ortalama 2.900 dolar benzin yakarken, temelde aynı araç olan ama tamamen elektrikle çalışan BMW eDrive40’ın bir yıllık enerji maliyeti ise 600 dolara denk geliyor. Benzin ve elektrik fiyatlarının bugünkü seviyelerde kalacağı varsayıldığında yapılan bu maliyet kıyaslamasına göre elektrikli araçların yüzde 80 oranında bir tasarruf sağladığı ortaya çıkıyor.

Daha verimli motorlar

Elektrik ve yakıt ücretleri bugünkü seyrinden farklılaşsa ve birbirine yakınlaşsa dahi elektrikli araçların daha tasarruflu olduğu da bir gerçek. Borsagundem.com’un derlediği habere göre, elektrikli araçların motorları, benzinli araçların motorlarına göre daha verimli çalışıyor. Elektrikli araçların motorundan geçen enerjinin yüzde 85’inden fazlası harekete dönüşüp kullanılırken bu oran yakıt tüketen araçlarda yüzde 40 civarında seyrediyor.

Piller maliyeti artırıyor

Elektrikli araçlarda asıl maliyet kalemini yüksek kalite piller oluşturuyor. ABD’de elektrikli araçların kullanımını teşvik eden düzenlemeler sayesinde, özellikle bazı markaların elektrikli araç fiyatlarında gözlenen düşüş de, elektrikli araçları tercih etmenin çok daha mantıklı olduğunu ispatlıyor. Bu sayede, elektrikli ve yakıt tüketen araçlar arasındaki fiyat farkını, bir yıl içinde telafi etmeniz mümkün gözüküyor.

Benzer sigorta oranları, düşük bakım masrafı

ABD’de elektrikli ve benzinli araçların sigorta oranları da benzerlik gösteriyor. Elektrikli arabaların sigortası, sadece başlangıç aşamasında, görece daha pahalı araçlar oldukları için bir miktar fazla olabiliyor. Bakım masrafları anlamında ise içten yanmalı araçlar çok daha maliyetli oluyor. Aşınan ve yağlama gerektiren çok daha az hareketli parçaya sahip elektrikli araçların bakım maliyeti, içten yanmalı araçlara kıyasla yarı yarıya olabiliyor.

Şarj maliyetleri en önemli kalem

Elektrikli araçların içten yanmalı araçlara kıyasla tek dezavantajlı yönü ise şarj. Yine de hesaplamalara göre, kamuya ait alanlarda aracınızı şarj etseniz dahi, yüzde 50 oranında tasarruf sağlayabiliyorsunuz. ABD’de birçok elektrikli araç üreticisinin birkaç yıl boyunca sunduğu ücretsiz kamu şarjı imkanı, elektrikli araçları daha cazip kılan bir başka etken olarak göze çarpıyor.

Dünya ekonomisine yön veren ABD’de, otomobil piyasasında yaşanan bu yön değişikliğinin küresel anlamda diğer ülkelerin otomobil pazarlarını da kısa ve orta vadede daha derinden etkilemesi bekleniyor.

"Elektrikli araç batarya üreticilerinin fiyatları artırmaları gerekecek"

 

Elektrikli araç sektöründe büyük fırsat var: Bu hisselere dikkat!

 

Ford, elektrikli araç için yeni şirket mi kuracak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baba09 Haziran 2022 19:18

    Lan içten yanmalı arabamı kaldı

  • Motorix 09 Haziran 2022 16:21

    Petrol fiyatlarını sürekli artırıp maksat insanları elektrikli araçlara yönlendirmek elektrikli araç ve bağlaşık sektörlerinin geleceği iyi yakın zamanda buna ayak uydurmayan hazırlık yapmayan uyuşuk hantal kararsız  fabrikalar şirketler batacak 

  • Habere bak09 Haziran 2022 15:04

    Yok buhar kazanında.

  • E.g.09 Haziran 2022 14:16

    2030 YILINDAN İTİBAREN ÜLKEMİZDE BENZİNLİ/DİZEL ARAÇ ÜRETİMİ YASAKLANMALI 2035 DEN İTİBAREN DE ŞEHİR İÇİ KULLANIMI YASAKLANMALI 2040 TAN İTİBAREN ŞEHİR İÇİ/DIŞI KULLANIMI TAMAMEN YASAKLANMALI

  • sırma saçlı09 Haziran 2022 15:25

    at arabası ile gezeriz artık

  • Mucise Reis ;)09 Haziran 2022 13:49

    Elan resimdeki şark modelini menimsedi ama Çinde rakini farklı sistem ile şaj ağı kuruyor. Ülkemizde o bakımdan böyle şarj oalcka otomobiller, yok 2 saat bekle. yok akü bitti eski randıman yok gibi sorunları çin modeli çözdü. :D ama pek haber görmuyoruz. ve bu istasyonlar olackamış gibi anlatılıyor. bu alanda büyük değişimler oldu bile. evlerden şarj olan kucuk araçlarda var mesela.

  • Mucise Reis ;)09 Haziran 2022 13:46

    Ülkemizde güneş enerji sistemleri üzerine üniversite ve arge merkezi açılmalı. buralara uzman kore,çin, alman, vb ekip maaşları ile getirilmeli. kaliteli okulda arge li üretim yapılırken, gelişim ve üretim devletçe desteklenmeli. Sadece ötv den yüzde 1 verilen ve kaynak oluşturulan bu merkezler, gelecekte enerjinin büyük bölümünü yerli ürettirebilir. Tasarruflu cihazlar zaten gelişiyor. pillerin depolamaları gelişiyor . bu alanda devletimizin olmaması ? teknolojı bakanı-milli eğitim bakanı, tubitak, Atatürk ile uğraşmayı bırakıp gerçek işleri ile uğsaşsa idi şuan enerji ihraç dahi edebilirdik... Allah akıllı fikirli yönetici nasip etsin...