E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCliff Asness: Hisse senetleri makro şoklara hazırlıksız---

Cliff Asness: Hisse senetleri makro şoklara hazırlıksız

Cliff Asness: Hisse senetleri makro şoklara hazırlıksız
24 Şubat 2023 - 12:42 borsagundem.com

Enflasyonun daha uzun süre yüksek seyretmesi durumunda hisse senetlerinin makro ölçekte bir şoka hazır olmadığı düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi enflasyonla mücadelesini sürdürse de şimdiye kadar hedefine ulaştığı söylenemez. Fed’in rekor faiz artırımlarıyla yavaşlama eğilimine giren enflasyonun daha uzun süre yüksek seyretmesi hala olasılıklar dahilinde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yüksek enflasyon birçok açıdan can yakıcı olsa da, bundan belki de en büyük zararı piyasalar görüyor. Yatırımcılar, enflasyonun beklendiği hızda düşmemesi durumunda hisse senetlerinin olası bir makro şoka hazır olmadığını ifade ediyor.

Makroekonomik koşullar hala riskli

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, milyarder yatırımcı Cliff Asness, enflasyonun düşmemesi halinde hisse senetlerinin bir makro şoka 'ne yazık ki' hazırlıksız olduğunu söylüyor.

Amerikalı hedge fon yöneticisi ve AQR Capital Management Kurucu Ortağı Cliff Asness, Bloomberg'e verdiği röportajda, makroekonomik koşulların hisse senetlerini şok etmesinin an meselesi olduğunu belirtiyor. Asness, “Makroekonomik koşulların, piyasaların ne yazık ki hâlâ hazırlıksız yakalanabileceği sonuçlar yaratma riski bulunuyor” şeklinde konuşuyor.

Benzer şekilde Bank of America stratejistleri de, piyasanın yeniden yükselen enflasyon ve yaklaşmakta olan bir durgunluk nedeniyle kötü etkilenerek hisse senetlerinin alt üst olmasına neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Hisse senetleri çok pahalı

Asness’in bu açıklaması, yatırımcıların fiyat ve iş gücü piyasası verilerindeki sürprizleri takiben daha fazla Fed faiz artırımını fiyatlamalarıyla birlikte, hisse senetlerinde yakın zamanda yaşanan düşüşün ortasında geliyor.

Asness ayrıca, son on yılda aşırı düşük faiz oranları ve bol likiditenin hisse senetlerini baş döndürücü zirvelere çıkardığı 2020 yılı sonlarında piyasanın bir balon içinde olduğuna inandığını ifade ediyor. Asness, yatırımcıların sadece bir yıllık bir Fed sıkılaştırmasının hisse senedi fiyatlarını düzeltmeye yeterli olduğuna yönelik düşüncelerinin anlamlı olabilmesi için henüz erken olduğunu belirterek, borsalarda daha fazla aşağı yönlü bir gidişata yönelik olarak uyarıda bulunuyor.

Asness, “Muhtemelen hala ucuz ve pahalı arasında sıkışmış bir balonun içindeyiz. Aslında bugün genel anlamda piyasalar balon demezdim ancak bunun çok pahalı bir piyasa olduğunu görmezden gelmemek gerekiyor” diye ekliyor.

Hisse senedi çöküşü için alarm

Uzmanlar, geçtiğimiz yıl boyunca Fed’in enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını 450 baz puan artırmasının ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği konusunda uyarıda bulundu. Ancak Fed yetkilileri önümüzdeki yıl daha fazla sıkılaştırma sinyali verirken, enflasyon hala Fed'in yüzde 2’lik hedefinin oldukça üzerinden seyrediyor.

Piyasalar şu anda Mart ayında 25 baz puanlık bir faiz artışını ve Mayıs ayında da Fed’in fon oranı hedefini yüzde 5 - 5,25 bandına yükseltecek olan bir başka çeyrek puanlık artışı fiyatlıyor. Bu, faiz oranlarının 2007'den beri en yüksek aralığa yükseleceği anlamına geliyor ve Wall Street analistlerinin yaklaşmakta olan bir hisse senedi çöküşü için alarm vermesine neden oluyor.

Diğer Wall Street yorumcuları, firmalar yüksek enflasyon ve daha sıkı finansal koşullarla mücadele etmeye devam ederken, 2023 yılı için daha fazla ters rüzgar uyarısında bulunuyor. Morgan Stanley, hisse senetlerinin artık 'ölüm bölgesi'nde olduğunu ve önümüzdeki birkaç ay içinde yüzde 26 oranında düşebileceğini söylüyor.

“Fed’in için enflasyon, büyüme ve resesyondan daha önemli

 

JPMorgan: Borsalar Fed faizleri düşürene kadar toparlanamayabilir

 

Wall Street, Fed’i ciddiye almaya başlıyor

 

Morgan Stanley: Boğa piyasasında değiliz

 

Bank of America: Nakitte kalmak daha cazip

 

JPMorgan: Ekonomik durgunluk masadan kalkmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)