E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCitigroup’tan boğa yatırımcılarına uyarı---

Citigroup’tan boğa yatırımcılarına uyarı

Citigroup’tan boğa yatırımcılarına uyarı
13 Temmuz 2021 - 14:05 borsagundem.com

Citigroup analistleri haftalık raporunda boğa yatırımcılarının ABD borsaları zirvedeyken piyasa öngörülerine ilişkin aşırı iyimser olduğunu belirtti. Analistlere göre ‘bu sefer farklı olacak’ düşüncesi endişe verici


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bilanço sezonunun başlamasıyla ABD borsalarında iyimserlik had safhaya ulaştı. Ancak MarketWatch’un haberine göre Citigroup’un piyasalara ilişkin haftalık raporunda hisse senetleri ticaretinin zirve seviyelerinde yapıldığı belirtiliyor.

Citi raporunda, “Yatırımcılar borsanın yükselmesini istiyor, yatırım profesyonellerinin piyasaya katılmasına dikkat çekiyor ve daha iyi bir giriş noktası aramak için beklemeyi tercih etmiyorlar. Sonuç olarak her şeyin yolunda olduğuna dair kendilerini ikna etmek ihtiyacı duyuyorlar” ifadelerine yer verildi.

Raporda S&P 500 Endeksi’nde genel ortalamaya göre güçlü performans gösteren şirket hisselerinin ikinci çeyrekte sert bir düşüş yaşadığı belirtiliyor. Citi raporunda endeksin genel performansının yüzde 10 üzerine çıkabilen şirketlerin oranına dikkat çekiliyor. Araştırmaya göre ilk çeyrekte S&P 500 şirketlerinin %30’undan fazlası bu hedefe ulaşabilmişken ikinci çeyrekte ise bu hedefe ulaşabilen şirketlerin oranı sadece %10’un biraz üzerinde kalıyor.

Citi analistleri raporda, “Özkaynak risk primleri Küresel Finansal Krizi’nden önceki tipik seviyelerin üzerinde olsa bile, değerlemenin sadece düşük faiz oranlarının bir işlevi olduğu düşüncesi konusunda yatırımcıları aşırı rahat buluyoruz. Faiz oranının baskılanması, ABD Merkez Bankası veya Avrupa Merkez Bankası’nın uzun süreli gayrisafi yurtiçi hasıla genişlemesine ilişkin tahminlerinin özellikle ikna edici olmadığı anlamına geliyor" denildi.

Analist raporunda, “Bilançoların ve likiditenin daha fazla avantaj sağladığını tartışan ve aşırı derecede endişeli olduğumuzu söyleyen daha iyimser yatırımcılardan düzenli olarak tepki alıyoruz. Sonuç olarak, 'bu sefer farklı' söylemleri rahatsız edici biçimde hissedilebiliyor” denildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri Haziran ortasındaki politika toplantısında, 2023'e kadar iki kez faiz artırımı gerçekleşebileceğinin sinyalini vererek gösterge faizini sıfıra yakın tutmuştu. Açıklamalar, birçok yatırımcının ve analistin FED’in şahin politikalara geçiş yaptığı şeklinde yorumlamasına neden olmuştu. Barclays FED'in bu yıl içinde parasal genişleme programı kapsamındaki varlık alımlarını azaltmaya başlatabileceği yönündeki beklentilerini yükseltti.

Yine de 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri, o zamandan beri görülen en yoğun büyüme endişeleriyle ve bazı piyasa analistlerinin açığa işlem koruması gibi teknik etkenlere işaret etmesiyle düşüş gösterdi. 16 Haziran’da yaklaşık %1,57’den işlem gören 10 yıllık tahvil faizleri Pazartesi günü %1,37 civarında kaldı.

Wall Street aşırı yükseldi

Citi raporuna göre S&P 500 Endeksi’nin bu yılki yükselişi endeksin ortalama getirilerini de aşırı derecede geride bırakıyor. S&P 500 yıl başından 8 Temmuz tarihine kadar olan süreçte yaklaşık %15 yükseliş gösterdi. Endeksi ilk çeyrekte %8,2 artı yönlü hareket ederken ikinci çeyrekte de %5,8 yükseldi. Rapora göre S&P 500’ün 1900 yılından bu yana ortalama ilk yarı performansı ise %3,8.

Analistler bu yıl değerinin altındaki hisselerle büyüme odaklı hisseler arasındaki çekişmenin borsalara damga vurduğunu söyledi. Raporda Russell 1000 Endeksi’ndeki değer hisselerinin endeksteki büyüme hisseleri karşısında ilk çeyrekte güçlü bir performans gösterdiğine ikinci çeyrekte ise bu hisselerin gerisinde kaldığına dikkat çekildi.

Citi analistleri, “Son kez bir değer hisseleri rallisi gerçekleşmesinin muhtemel olduğuna inanmayı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Analistler borsalardaki aşırı rahatlığın toleransı doğurduğu endişelerini dillendirmenin yanında bir sonraki geri çekilmenin kesin nedenini belirleyemesek bile bu noktada ihtiyatlı olmanın gerektiği düşüncesindeyiz açıklamasında bulundu.

Küresel borsalarda rekor seviyeler, artan risk iştahı ile sürüyor

 

Wall Street borsaları bilançolarla güçleniyor

 

Bilançolar öncesi hisselerde rekor yükseliş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)