E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıCiti: Petrol rallisi sürdürülebilir değil---

Citi: Petrol rallisi sürdürülebilir değil

Citi: Petrol rallisi sürdürülebilir değil
19 Eylül 2023 - 17:17 borsagundem.com

Petrol fiyatlarında son dönemde görülen ralli küresel piyasaları şoke etti. Ancak Citi’nin üst düzey isimlerinden Ed Morse petrolün 90 dolar üzerinde çok uzun süre kalamayacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ham petrol fiyatları son dönemde ciddi bir yükseliş trendine girdi. Suudi Arabistan’ın ve Rusya’nın petrol arzındaki kısıtlamalarını yıl sonuna kadar devam ettireceğini açıklaması jeopolitik gerilimlerin de artığı günlerde petrol fiyatlarını alevlendirdi.

Ancak Citi’nin Küresel Emtia Araştırmaları Başkanı Ed Morse yıl sonuna kadar petrolün ateşinin söneceğini öngörüyor.

YahooFinance’in haberine göre Morse ve araştırma ekibi konuyla ilgili raporunda “Suudilerin petrolü piyasadan alıkoyma iştahı, Rusya’nın belirli bir ihracat kısıtlaması seviyesini devam ettirmesiyle destekleniyor. Bu da kısa vadede daha yüksek fiyatlara işaret ediyor. Ancak diğer her şeyin eşit olduğu bir durumda 90 dolarlık petrol fiyatları Suudi Arabistan ve Rusya dışındaki talep artışından çok daha hızlı arz büyümesi göz önüne alındığında sürdürülemez görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Citi strateji raporunda, “Kısa vadede yüksek fiyatlar gelecek yılki fiyatları daha da aşağıya çekebilir” uyarısında da bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ham petrol fiyatları son üç aydır yükseliş trendinde. Batı Teksas ABD petrolü haziran ayı sonundaki seviyesinden varil başına 23 dolar artarak pazartesi günü itibariyle 91 doların üzerinde çıktı. Brent ham petrol vadelileri de aynı dönemde %30’dan fazla bir artış gördü ve 94 doların üzerinde seyretti.

Citi analistleri petrolün 2023’ün dördüncü çeyreğinde ortalama 84 dolar civarında olacağını ve 2024’te de 70 dolar aralığına ineceğini öngörüyor.

Morse petrol üretiminin ABD, Brezilya, Kanada ve Guyana gibi OPEC+’a dahil olmayan ülkeler arasında arttığını vurguladı. Citi analistine göre Venezüella ve İran’ın ihracatı dahi artıyor.

Citi baş stratejisti petrol fiyatlarına ilişkin, “Son ani artışların ardından bu envanter dinamikleri 2023 ve 2024’ün geri kalanı için ham petrol fiyatlarını sınırlayacaktır. Suudi Arabistan piyasalar aşırı sıkılaşırsa kesintileri tersine çevirebilir” ifadelerine yer verdi.

Ağustos ayı başlarında Suudi Arabistan tek taraflı üretim kesintilerinin süresini uzattığını duyurdu. Rusya da yıl sonuna kadar ihracat miktarını azalttı. Arzdaki bu kesintiler geçen yıl OPEC+ üyelerinin arz kısıtlamasına ek olarak gerçekleşti.

Petrol fiyatlarındaki son ralli RBC Capital Markets’a göre “momentuma dayalı” olarak varil başına 100 dolar seviyesine kadar ulaşabilir. Kanada merkezli yatırım firmasının analistleri Michael Tran ve Helima Croft son yatırımcı notlarında, “Varil başında 100 dolar kavramı birkaç ay öncesine kadar hayal bile edilemezken bugün çarpıcı (veya abartılı) derecede bu seviyeye yaklaştı” denildi.

Rafine petrol ürünleri de yükselişe geçti. Amerikan enerji firması AAA verilerine göre ABD’de doğalgaz fiyatları 2023 yılının yeni rekor seviyesine ulaşarak 3,88 doları gördü. Özellikle taşımacılık sektöründe kullanılan dizel fiyatları ise ABD’de bir ay önceki fiyatından 0,23 dolar artarak galon başına 4,57 dolara kadar geldi.

Amerikan havacılık şirketleri United Airlines, Delta ve Amerikan Air Lines yüksek petrol fiyatları nedeniyle şirket kârlarının düşebileceği uyarısında bulundu.

Yükselen enerji maliyetleri ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımları yoluyla enflasyonu düşürme hedeflerini de olumsuz etkileyebilme potansiyeli taşıyor. FED yetkililerinin bu hafta gerçekleşecek para politikası toplantısında politika faizlerini sabit tutması ancak yeni faiz artışları için de kapıyı açık bırakması bekleniyor. Enerji fiyatlarının, özellikle de benzin fiyatının yükselmesi geçen hafta açıklanan tüketici fiyat endeksi verilerinin yüksek kalmasında birincil rol oynuyor.

ABD borsaları düşüşle açıldı

 

Petrol 10 ayın en yüksek seviyesine yakın işlem gördü

 

Hedge fonlar petrolde yükseliş öngörüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)