E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriCirosu 2 milyarı geçen Türk şirketleri hesap verecek---

Cirosu 2 milyarı geçen Türk şirketleri hesap verecek

Cirosu 2 milyarı geçen Türk şirketleri hesap verecek
16 Haziran 2016 - 07:26 borsagundem.com

Vergi kaçırmaya savaş açan G20, bilgi paylaşımını hızlandırıyor. Cirosu 2 milyar lirayı aşan Türk şirketlerinin bilgileri de 133 ülke ile paylaşılacak. Kâr, satış gelirleri, çalışan sayısı, aktifler ve ödenen vergi bildirilecek

Özellikle küresel krizin ardından ortaya çıkan ve G20 ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) öncülük ettiği vergi kaçırmaya yönelik eylem planı kapsamında Türk şirketlerinin bilgileri de yurtdışı ile paylaşılacak. Vergi cennetlerinin üzerine gitme ve küresel şirketlerin geliri elde ettiği ülkede vergi ödemesi konusunda uzlaşan ülkeler artık şirket bilgilerini paylaşacak. Bu kapsamda 750 milyon euro (Türkiye'de belirlenen rakam 2 milyar 37 milyon TL) üzeri konsolide geliri olan şirketlerin bilgileri diğer ülkelerle paylaşılırken Türkiye'ye de yurtdışından bilgi gelecek. Böylece şirketlerin merkezlerinin bulunduğu ülkelerdeki kârı, satış gelirleri, çalışan sayısı, aktifleri ve ödedikleri vergi miktarı kalem kalem bilinecek. Hangi ülkedeki operasyonundan ne kadar kâr elde ettiği ve ne kadar vergi ödediği de sisteme entegre olan 133 ülke tarafından bilinmiş olacak.

HAKSIZ VERGİ İLE MÜCADELE
Dünyadaki bu trendi, OECD'nin haksız vergi avantajını ortadan kaldırmak amacıyla zararlı vergi rekabeti ve vergi cennetleri konusunda uzun çalışmasının bir parçası olarak değerlendiren KPMG Türkiye Vergi Bölümü Başkanı Abdulkadir Kahraman, "Uluslararası iş yapan şirketlerin bilgileri ülkeler arasında paylaşılmaya başlanacak. Eylül ayına kadar yayınlanmasını bekliyoruz" dedi.

KÜRESEL KRİZ İLE BİRLİKTE DAHA FAZLA GÜNDEMDE
2008 küresel finans krizinin bir milat olduğunu hatırlatan Abdülkadir Kahraman, bu tarihten sonra tüm paydaşların vergilendirmeye bakışının değiştiğini vurguladı. Vergi etiği ve şeffaflık kavramlarının daha sıkça dile getirilmeye başlandığını da belirten Kahraman, 'sorumlu vergicilik' anlayışının da önemli hale geldiğini belirtti. Kamu, özel sektör, vatandaş ve sivil toplum kuruluşlarında bu anlayışı yaygınlaştırmak için çalıştıklarını da belirten Kahraman, "Vergiler, kamu gücüyle toplansa da sadece vatandaşlık görevi olmaktan çıktı. Artık vergiden kaçınma ulusal rekabet gücüne zarar verir nitelik kazanmaya başladı. Kanunlardaki boşlukları kullanmak artık 'vergiden kaçınma' değil, 'agresif vergi planlaması' olarak tanımlanıyor" dedi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) web sitesinde bilgi paylaşımını anlatan videoda İspanyol bir şirket örnek olarak gösterdi. Türkiye'nin de yer verildiği örnek anlatımda beş ana kalemde bilgilerin küresel operasyon olan ülkelerle paylaşılacağı vurgulanıyor.

Barış Ergin/Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)