E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇipras'a 'Anlaş' baskısı---

Çipras'a 'Anlaş' baskısı

Çipras'a 'Anlaş' baskısı
01 Temmuz 2015 - 04:30 borsagundem.com

Yunanistan için süre bitti. Son dakika mucizesi umuduyla yaşanan Atina-Brüksel telefon maratonundan bir sonuç çıkmadı

Yunan halkı, IMF'ye borç ödeme süresinin sona erdiği son günde neler yaşadı? İş dünyasının önde gelen isimleri ve bankalar Başbakan Çipras'tan ne istedi?  Yorgo Kırbaki, Hürriyet'teki haberinde tarihi günde Yunanistan'da yaşanan gelişmeleri anlattı. İşte o haber:
 
Yunanistan'ın IMF’ye olan 1.6 milyar Euro’luk kredi taksidinin ödenmesi ve kreditörlerin (AB ve IMF) 4 aydır mali yardımını sağlayan anlaşma bugün 00.01’de sona erdi. Son bir dakika mucizesi umuduyla dün sabahın ilk saatlerinden Atina-Brüksel hattı telefon maratonu yaşandı. Ancak bu çabalar dün akşam saatlerine kadar sonuçsuz kaldı.

Çok sınırlı da olsa son dakikada “Salı gecesi anlaşma ve pazar günü Çipras’ın evet diyeceği bir referandum” umudu geceyarısından önce sönmemişti. Yunanistan için “sürenin dolması” IMF’de iflas işlemlerinin başlatılması, kretidörlerin mali yardım şemsiyesinden çıkması ve hem 2012 yılında imzalanan 2. Kurtarma Paketi’ndeki koşullara uymadığı için toplam 39.5 milyar Euro’ya veda etmesi anlamına geliyor. Atina ve Selanik gibi büyük şehirlerin belediye başkanları, iş dünyasının önde gelen isimleri ve bazı bankaların CEO’ları, Başbakan Çipras’a son anda bile olsa anlaşması çağrısında bulundular. Eurobank Yönetim Kurulu Başkanı Nikos Karamuzis twitter hesabından Çipras’a seslenerek “Son anda da olsa vicdanının sesini dinle. Durumu bir tart. Ülkeyi koru. Halk sana minettar kalacak ve tarih haklı çıkaracak” diye yazdı.

20 EURO İDDİASI

* Sermaye çıkışı denetimi nedeniyle pazartesi günü başlayan kaos ortamı dün de sürdü. ATM’lerden günde azami 60 Euro nakit çekebilen halk yine kuyruklarda bekledi. ATM’lerde sadece 50 ve 20 Euro’luk banknotlar olduğundan ve 20 Euro’luk banknotların çabuk bitmesinden halkın önemli bir bölümü ancak 50 Euro çekebildi. 
* Avrupa merkez bankası’nın Acil Likitide Desteği’ni (ELA) arttırmaması nedeniyle  sınırlı para stoku kalan bankalarda, ATM’lerde çekilen para miktarının yüksek olması yüzünden sıkıntı yaşandı. Maliye Bakanlığı’nın yalanlamasına, Atina’da nakit çekme sınırının önümüzdeki günlerde 20 Euro’ya düşürüleceği iddiaları dolaştı. 
* Bazı emekli sandıkları emekli maaşlarının yarısı yatırdı. Banka kartı olmayan onbinlerce emeklinin nöbetçi bankalara giderek para çekebilmeleri uygulamasına hala geçilemedi. 
* Kredi kartı ile alışveriş giderek zorlaştı. Kredi kartı kabul etmeyen işyerlerinin sayısı hızla arttı. Atina şehir merkezindeki dükkanlarda müşteri görmek neredeyse imkansızdı. Turizmcilere göre, bazı adalarda reservasyonların yüzde 50’si iptal edildi. Pek çok turist de tatillerini yarıda kesip ülkelerine döndüler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • GÜNEŞ01 Temmuz 2015 06:08

    EY AVRUPA ! BESLE YUNANİSTAN I OYSUN GÖZÜNÜ.SİZ BUNU HAKETTİNİZ.KIBRIS RUMLARI ŞARTLARI TAŞIMADIĞI HALDE BİRLİĞE ALDINIZ.KIBRIS TÜRK C NE VERDİĞİNİZ SÖZLERİ YERİNE GETİRMEDİNİZ.SİZ BUNU HAKETTİNİZ.