E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇipras Savunma Bakanlığı'na Amiral Apostolakis'i getirdi---

Çipras Savunma Bakanlığı'na Amiral Apostolakis'i getirdi

Çipras Savunma Bakanlığı'na Amiral Apostolakis'i getirdi
14 Ocak 2019 - 03:02 borsagundem.com

Yunanistan Başbakanı, Makedonya konusundaki anlaşmazlık sonrası istifa eden Kammenos'un yerine Genelkurmay Başkanı Apostolakis'i atadı. Çipras perşembe günü güvenoylamasına gidiyor

Yunanistan'da 4. yılını tamamlayan radikal sol SYRIZA hükümetinin küçük ortağı Bağımsız Helenler (ANEL) Partisi Genel Başkanı ve Savunma Bakanı Panos Kammenos'un istifasının ardından Başbakan Aleksis Çipras yeni bakanı atadı. Çipras, Genelkurmay Başkanı Oramiral Evangelos Apostolakis'ın yeni Savunma Bakanı olduğunu açıkladı. 

"İHANET EDEMEM" DEDİ

Çipras'a istifasını sunan Kammenos, Yunanistan'ın Makedonya ile arasındaki isim ihtilafını gideren anlaşmaya karişı çıkmasını gerekçe gösterdi ve Balkan savaşlarına atıfta bulunarak "Bakanlık koltuğumda kalmam uğuruna yüzbinlerce kişinin hayatını feda ettiği Makedonya meselesine ihanet edemem. Bu nedenle ANEL olarak hükümetten ayrılma kararı aldım" dedi.

Kammenos'un istifasını kabul eden Başbakan Aleksis Çipras, Kammenos ile 4 yıllık işbirliğinden duyduğunu memnuniyeti dile getirdi ve Makedonya konusundaki görüş ayrılığını anlayışla karşıladığını söyledi.

APOSTOLAKİS YENİ BAKAN

Kammenos'un Savunma Bakanlığı'ndan istifasını kabul ettiğini de söyleyen Çipras'ın Savunma Bakanlığı'na Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Evangelos Apostolakis'in getirildiğini açıkladı.

24 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye'de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Savunma Bakanlığı'na atanmasının ardından, Apostolakis'in de Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesiyle, Ege'nin her iki yakasında da eski genelkurmay başkanları savunma bakanlıkları görevini üstlenmiş oldu. 

Bu gelişmelerden sonra Çipras Yunan parlamentosunda güven oylamasına gideceğini açıkladı.

Çipras, anayasanın verdiği hak ile hükümetin bu şekilde devam etme yetkisi olduğu halde "Yunan halkı nezdinde dürüst olmak" amacıyla parlamentonun güvenoyunu almak istediğini söyledi. Oylamanın Perşembe yapılması bekleniyor.

2015 seçimlerinde 300 sandaleylik parlamentoda 145 sandalye çıkaran SYRIZA , ANEL'in 7 milletvekiliyle işbirliği yaparak toplam 152 milletvekilinin oyuyla SYRIZA-ANEL hükümeti kurulmuştu.

Güven oylamasında SYRIZA'nın 151 milletvekilinin oyuna ihtiyacı var. ANEL'in 7 milletvekili arasında da bölünmeler bulunuyor. Bazı milletvekilleri SYRIZA'ya güven oyu vereceği ancak bazılarının vermeyeceği belirtiliyor.

Yunanistan'da genel seçimlerin Ekim ayında yapılması gerekiyor. Ancak son gelişmelerden sonra seçim tarihinin daha erken bir tarihe alınma ihtimali de bulunuyor. (BBC Türkçe)

Makedonya ile isim sorunu neden kaynaklanıyor?
Yunanistan, Antik Helenlerin atası Makedon Kralı olarak kabul ettiği Büyük İskender'in ana vatanı olan ve Yunanistan'ın kuzey topraklarında bulunan Antik Makedonya'nın adının, Antik Yunan tarihi ve medeniyetinin vazgeçilmez bir parçası olduğu gerekçesiyle "Makedonya adının başka bir ülke tarafından kullanılamayacağı" görüşünü savunuyor ve bu ülkenin adını değiştirmediği sürece AB ve NATO üyelik başvurularını her defasında engellemeye devam edeceğini açıklıyordu.

Başbakan Aleksis Çipras, Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Zoran Zaev ile geçen Haziran'da imzaladığı bir anlaşma ile bu ülkenin adının "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesinde uzlaşma sağlanmıştı. İki ülke arasında sağlanan bu anlaşma, geçen hafta sonu aşırı milliyetçilerin şiddetli tepkisine rağmen Makedonya parlamentosunda onaylanmıştı. Bu anlaşmanın şimdi Yunan parlamentosunda da onaylanması gerekiyor.

Onaylama işlemlerinin tamamlanmasından sonra yüzde 35'ini Arnavut; yüzde 10'unu da Müslüman Türk kökenlilerin oluşturduğu 3 milyon nüfuslu Makedonya'ya, yeni adıyla "Kuzey Makedonya" olarak AB ve NATO'ya üyelik yolu da açılmış olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)