E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇip krizi üç yıl daha sürebilir---

Çip krizi üç yıl daha sürebilir

Çip krizi üç yıl daha sürebilir
15 Ekim 2021 - 12:58 borsagundem.com

Çin’in devlet destekli ev aletleri üretici Hisense’in başkanı ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı çözümlense dahi küresel çip krizinin iki ila üç yıl süreceğini açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin'in en büyük TV ve ev eşyaları üreticilerinden Hisense'nin Başkanı Jia Shaoqian küresel çip krizinin iki ila üç yıl daha devam edebileceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre tüketici elektroniği şirketlerinden otomobil üreticilerine kadar sanayi sektörünün büyük bir kısmı yarı iletken sıkıntısıyla uğraşıyor. Bu durum tüketici elektriği ürünlerinin üretiminde kıtlığa yol açtı ve üreticiler talebe yetişmek için yoğun bir mücadele girmek zorunda kaldı.

Elektrikli otomobil üreticileri de dahil olmak üzere Çinli şirketler çip krizinin sebep olduğu kıskacı yoğun bir şekilde hissediyor. Çin devlet destekli TV ve ev aletleri üreticisi Hisense Group Holding de bu krizi hisseden şirketlerin arasında. Hisense Başkanı Jia Shaoqian CNBC’ye verdiği röportajda, ürünleri için üretim maliyetinin yükseldiğini, ancak işlerin normal kaldığını söyledi.

Jia açıklamasında, "Hisense ev aletleri ve tüketim malları üretiyor ve bu ürünler nispeten basit çipler gerektiriyor. Arz sıkı olmasına ve maliyetin yükselmesine rağmen, işlerimiz normal seviyede kalmaya devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

Jia, çoğu çipin Çin'e ithal edildiğini ve nihai ürünlerin ihraç edilmeden önce yine Çin’de üretildiğini söyledi. ABD ve Çin, Trump’ın ABD başkanı olduğu dönemden bu yana ticaret savaşına kilitlenmiş durumda ve bu ticaret gerginlikleri bugün de devam ediyor.

Yarı iletkenler iki ülke arasında bir gerginlik konusu haline geldi. ABD, Çin'in en büyük çip üreticisi SMIC'i ABD teknolojisinden yoksun bırakmaya başladı.

Pandeminin başlamasının ardınan dünya genelindeki tedarik zinciri krizi sırasında tüketici elektroniği talebinin artması da dahil olmak üzere bir dizi faktör çip kıtlığına yol açtı. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı, şirketlerin ham madde stoklamasına da yol açtı.

Jia, küresel ticari anlaşmazlıklarla ilgili "büyük sorunların" olmaması halinde, çip sıkıntısının "iki ila üç yıl içinde çözülebileceğini" söyledi. Jia, "Aksi takdirde ülkeler arasındaki ticaret ve ekonomi yaptırımları devam ederse, tahmin etmek gerçekten zor" dedi.

Dünya çapındaki diğer büyük yöneticiler çip krizinin 2022'ye kadar sürmesini bekliyor. Hatta bazıları bu tarihin ötesine geçebileceğine inanıyor.

Hisense birçok tüketici tarafından iyi bilinmeyen bir marka olabilir, ancak son birkaç yıldır önemli pazarlarda marka değerini artırmaya çalışıyor. Şirket Euro 2020 ve Dünya Kupası gibi futbol turnuvalarının sponsoru olmuştu ve Çin'in dışına daha da fazla açılma hedeflerini de sürdürüyor.

Jia firmaya ilişkin açıklamasında, “Çinli markaları yönelik tüketicilerden gelen bazı yanlış anlaşılmalar var, ancak bunlar normalde Hisense'in çalıştığı ilgili sektörlerde değil. Biz ev aletleri üretiyoruz. Düşük maliyetle değer ürettiğimiz, teknolojiye öncülük ettiğimiz, hizmetlerimizi ve kalitemizi artırdığımız sürece, Çin’de veya küresel çapta tüketiciler bizi hala sevecektir” görüşlerine yer verdi.

Bir başka Çinli şirket Huawei’ye yönelik Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımlardan ve Çinli şirketlere yönelik önyargılardan hasar almadıklarına dikkat çeken Jai, “Son yıllarda Amerika ve Avrupa pazarında sorunlardan etkilenmeden hızla büyüyoruz ve bu da tüketicilerin tercihlerini ceplerine göre yapacağını gösteriyor" dedi.

Bakır fiyatları beş yılın zirvesine gidiyor

 

Çip krizi otomobil devini vurdu: Üretime ara verildi

 

Küresel enerji piyasasında neler oluyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bizden alın15 Ekim 2021 15:03

    Yahu bizde var bizden alıp togg yapıyoruz sizede verelim niye bizden almıyorlar anlamadım ? Bizim araba yerli ve milli cip mip krizi yok kendimiz yapiik

  • Bika15 Ekim 2021 13:10

    Çin,Tayvan'ı işgal ederse çip krizi nedir esas o zaman ortaya çıkar.