E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇinlilerin Türkiye hakkında okuduğu 5 kitap---

Çinlilerin Türkiye hakkında okuduğu 5 kitap

Çinlilerin Türkiye hakkında okuduğu 5 kitap
01 Kasım 2020 - 17:44 borsagundem.com

Tarihten edebiyata Türkiye'yle ilgili yeni kitaplar basılıyor. Çin'in en büyük çevrimiçi kitap platformu DangDang'da son dönemde Türkiye hakkında en çok satılan kitapları açıkladı

Osmanlı tarihine ilgi dikkat çekiyor, Çin'de kamuoyu, hem modern Türkiye'yi hem de günümüz Ortadoğu siyasetinin nasıl şekillendiğini doğru bir zeminde anlamak için Osmanlı tarihine bakıyor.

Burada bir eksiklik olarak, modern Türk siyasetine ve başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye'de siyasetin son yirmi yılına bir şekilde yön vermiş aktörlere dair çalışmalara nerdeyse hiç rastlanmadığını not etmek gerekir. Çin'de siyaset, parti organları, kurumlar ve yerel yönetimlerden ayrı düşünülemeyeceği gibi, lider odaklı da bir alandır. Dolayısıyla sıradan bir Çinli, Türkiye siyasetini Erdoğan, Rusya siyasetini Putin veya Amerikan siyasetini Trump'ın kişiliği, biyografisi üzerinden okumaya yatkındır.

Bir istisna olarak, Henan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde görev yapan, Ortadoğu siyaseti ve Türkiye üzerine çalışmaları bulunan Zhu Chuanzhong'un Ak Parti'yi inceleyen çalışması sayılabilir; lakin o da çok satan bir eser olmaktan ziyade belli bir uzman gurubuna yönelik spesifik bir çalışma olarak raflarda yerini almıştır. Kitap, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tarihini, yükselişini, teşkilat yapısını ve doğasını özetliyor, partinin yönetişim ilkelerini ve muhafazakar siyaseti anlamaya odaklanıyor.

1- Türkiye: Kısa Bir Tarih, Norman Stone



Tarihçi Norman Stone'un eseri, Selçukluların Anadolu'ya gelişinden, AB üyeliğine aday olan modern cumhuriyete kadar Türkiye tarihine dair bir bakış sunuyor.

DangDang sitesinde bu kitabın altında yer alan kullanıcı yorumlarından biri şöyle diyor: "Bu kitap bir Osmanlı İmparatorluğu neslinin düşüşünü anlatıyor." Bir diğer yorumda "11. yüzyıldan Suriye Savaşı'na kadar Türkiye tarihini kapsıyor ve okurun Türkiye'yi sade bir şekilde anlamasına yardımcı oluyor" denilmiş.

2 Türk-Yunan Seyahatnamesi, Haruki Murakami



Çinli okuyucular arasında en popüler yabancı yazarlardan biridir Haruki Murakami. Murakami'nin Türkçede bulunmayan bu seyahatnamesi, ünlü çevirmen Profesör Lin Shaohua tarafından Çinceye çevrildi.

Japon romancı Haruki Murakami 1988 yılında Yunanistan ve Türkiye'de geçen bir seyahat öyküsü kaleme almıştır. Kitabın başlığındaki "Yağmurlu Gün" Yunanistan'a, "Bulutlu Gün" ise Türkiye'ye atıfta bulunuyor.

Bu kitap sıradan bir seyahat günlüğü değil, ancak metinde titiz bir gözlem, sade ve komik bir dil, Murakami'nin bağımsız düşünme ruhunu yansıtan ağır bir duygusal hava var. Kitap ayrıca Murakami'ye aşina okuyucuların "başka bir Murakami" görmesine olanak tanıyan bir macera ruhuyla dolu.

3- Osmanlı Çağı: Türk İmparatorluğunun Yükselişi ve Düşüşü, Lord Kinross

 

İskoç tarihçi Lord Kinross (1904 -1976) Mustafa Kemal Atatürk'ün biyografisi ve İslam tarihi üzerine eserleriyle tanınıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde görev yaptı ve 1944-47 arasında Kahire'deki İngiliz Büyükelçiliğinde Birinci Sekreter olarak çalıştı.

DangDang internet sitesinde kitapla ilgili tanıtım yazısında, Türkiye'nin "modern zamanlarda küresel güçteki değişiklikleri anlamak için mükemmel bir pencere" olduğu belirtiliyor ve "Türkiye'nin kendisini anlarken, modern Avrupa'nın ve modern Ortadoğu'nun oluşumunu başka bir perspektiften anlayacaksınız" deniliyor.

4- Rüyadan İmparatorluğu Osmanlı: Osmanlı İmparatorluğu'nun Öyküsü 1300-1923, Caroline Finkel



İngiliz tarihçi ve yazar Caroline Finkel, Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'ndan Osmanlı tarihi doktorasına sahip.

Osmanlı İmparatorluğu, dünya tarihinin en büyük ve en etkili imparatorluklarından biriydi. Üç kıtaya yayıldı ve altı yüzyıldan fazla bir süre hayatta kaldı. Caroline Finkel, Osmanlı İmparatorluğu'nun on üçüncü yüzyıldaki kökenlerinden yirminci yüzyıldaki yıkımına kadar destansı hikayesini açık bir şekilde anlatıyor. Finkel, bu kitap için Osmanlı arşivlerinin yanı sıra Osmanlı'nın hükmettiği topraklardaki devletlerin arşivlerinden de faydalandı. Kitap, Timaş Yayınları tarafından dilimizde basıldı.

Okur yorumlarından biri şöyle: "Zengin içerik, güzel yazın, akıcı çeviri, iyi okunabilirlik... Osmanlı İmparatorluğu'nu anlamak için bir giriş kitabı."

5- Kürk Mantolu Madonna:
DangDang, Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sını "Türkiye'nin en çok satan romanı" olarak duyuruyor.

Çin'in etkili kültür sanat platformlarından Douban'da bu roman "Güçlü duygusal atmosferi ve derinliği olan bir roman. Hayatta yeni başlangıçları, aile ilişkilerini ve insanların kalplerinin gizemini incelikle anlatıyor" sözleriyle değerlendiriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil01 Kasım 2020 18:42

    Çin , ileride Abd nin yerini alacak.Türkiye'de ipek yolu üzerinde ne kadar il ilçe varsa yatırımlarını çoğaltıyor. İş yapıyorsanız çok dikkatli davranmalısınız. Sözleşme yapmadan iş yapmazlar. Maddelere dikkat edin malınız elden gitmesin.

  • fafa01 Kasım 2020 19:40

    Çinliler değil,hangi millet olursa olsun;bizimkilerle bir yemek yer,hoş bir sohbet,incelemeden bir imza,ayrılırken kavga.Çünkü imzalamadan önce ince ince sormaya utanırız da ,kaga etmekten utanmayız.

  • manyak herif01 Kasım 2020 18:10

    Çinlilerin Türkiye hakkında okuduğu beş kitap ;yüzbaşı  tommiks,teksas,zagor,tombraks ve mr.bee dir.

  • ZEYREK ZEMHERİ01 Kasım 2020 20:20

    çin liler akıllı olmasalar dünya nın suan en büyük süper devletine oynulorlar.sen kendini tarif etmissin.adamların kitap okumaya zamanlarımı var.adamlar uyku uyumaya zaman bulamıyorlar vardiye usulu 24 saat full çalışıyorlar aynı yatağı 3-4 kişi kullanıyorlarmış.makina gibi çalışıyorlar .abd kendi ayağına sıktı bizimle uğraşarak gelecekte en iyi dostumuz abd ve ab ülkeleri değil çin ve rusya olacaktır.