E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin'in petrol ithalatı azaldı---

Çin'in petrol ithalatı azaldı

Çin'in petrol ithalatı azaldı
08 Ağustos 2022 - 08:15 borsagundem.com

Çin'in ithalat verileri açıklandı.

Çin'in temmuz ayındaki ham petrol ithalatı, rafinerilerin stokları düşürmesi ve yerel yakıt talebinin beklenenden daha yavaş toparlanmasına bağlı olarak günlük hacimlerin dört yılın ikinci en düşük seviyesine gelmesiyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 düştü.

Çin Gümrük İdaresinin verilerine göre, dünyanın en büyük ham petrol alıcısı geçen ay 37,33 milyon ton alımı yaptı. Bu günde 8,79 milyon varil petrole denk geliyor.

Böylece ithalat haziran ayındaki günlük 8,72 milyon varile göre artış gösterdi, ancak temmuz 2021'deki 9,7 milyon varilden keskin bir şekilde geriledi.

İlk 7 ay için ithalat yüzde 4 düşüşle 289,84 milyon ton veya günlük yaklaşık 9,98 milyon varil oldu.

Kömür ithalatı elektrik talebi nedeniyle yüzde 24 arttı

Çin'in temmuz ayındaki kömür ithalatı, elektrik üreticilerinin yaz aylarındaki en yüksek elektrik talebini karşılamak için alımlarını artırmasıyla, haziran ayına göre neredeyse dörtte bir oranında artarak bu yıl şimdiye kadarki en yüksek seviyelere yaklaştı.

Kömür ithalatı haziran ayındaki 18,98 milyon tondan yüzde 24,0 gibi keskin bir artışla geçen ay 23,52 milyon tona ulaştı, ancak bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 22 daha düşük bir rakam oldu.

Yılın ilk 7 ayında, 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 düşüşle 138,52 milyon ton kömür ithal edildi.

Çin'de hükümet, ülke elektriğinin yaklaşık yüzde 60'ını sağlayan santraller için stoklarını büyütme çağrısı yaptı.

Çin'in Rusya'dan deniz yoluyla gerçekleştirdiği kömür ithalatı temmuz ayında 7,38 milyon ton ile rekor seviyeye ulaştı.

Ancak analistler, sıcaklıkların normalleşmesiyle kömür talebinin yakında gevşemeye başlayacağını düşünüyorlar.

Demir cevheri ithalatı yıllık yüzde 3,1 arttı

Çin'in demir cevheri ithalatı ise, taleple ilgili endişelere rağmen çelik üreticilerinin marjlarının iyileşmesiyle temmuz ayında bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 3,1 arttı.

Dünyanın en büyük demir cevheri tüketicisinin demir cevheri ithalatı geçen yılın temmuz ayındaki 88,51 milyon tondan geçen ay 91,24 milyon tona çıktı.

İthalat aynı ayda bir önceki aya göre ise yüzde 2,6 artış gösterdi.

Çin'de toplam 23 yüksek fırının 21 temmuz ile 1 Ağustos arasında üretime yeniden başladığı belirtildi.

Çin'in limanlarındaki demir cevheri stokları da yüksek seyrediyor, SteelHome verilerine göre, art arta 6 hafta artış gösteren stoklar 5 Ağustos itibarıyla 136,6 miloyn tona ulaştı ve iki ayın en yüksek seviyesini gördü.

Çin, yılın ilk 7 ayında ise yüzde 3,4 düşüşle 627 milyon ton demir cevheri ithal etti.

Çin'in çelik ürünleri ihracatı temmuz ayında yüzde 17,6 artışla 6,67 milyon tona ulaştı.Yılın ilk 7 ayında ihracat yüzde 6,9 düşüşle 40,07 milyon ton oldu.

Bakır ithalatında artış

Çin Gümrük İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, işlenmemiş bakır ve bakır ürünleri ithalatı bir önceki yılın temmuz ayında 424 bin 280 ton seviyesinde bulunurken, bu yıl aynı ayda 463 bin 694 bin tona ulaştı.

Ancak aynı ayda bakır ithalatı bir önceki ayda görülen 537 bin 698 tona göre yüzde 13,8 aşağı geldi.

Genellikle ekonomik bir belirleyici olarak görülen bakır fiyatları, Çin'in Kovid-19 kontrol önlemlerinin imalat faaliyetlerine zarar vermesi ve küresel ekonomik durgunluk korkusunun artmasıyla Mart ayının en yüksek seviyesinden temmuz ortasına kadar üçte bir oranında düştü.

Analistler, fiyatların düşüşe geçmesiyle Çinli bakır kullanıcıları ve tüccarlarından büyük hacimli alımlar olduğuna işaret ediyorlar.

İthalat, Şangay ile Londra arasında açık arbitraj penceresi tarafından da desteklendi.

ShFE bakır stokları cuma günü 37 bin 25 ton ile 21 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine ve Mart ayına göre yüzde 78'lik bir düşüşe işaret etti.

Çin ekonomisinde sürpriz büyüme

 

Bakır fiyatlarında resesyon baskısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)