E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇin’in geri dönüşü emtialara ralli yaptırdı---

Çin’in geri dönüşü emtialara ralli yaptırdı

Çin’in geri dönüşü emtialara ralli yaptırdı
12 Ocak 2023 - 15:24 borsagundem.com

Pekin’in kısıtlamaları kaldırmasıyla dünyanın en önemli emtia pazarı yeniden açıldı. Çin emlak sektörüne bağlı bakır ve demir gibi emtialar yükselişe geçti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bakır ve demir cevheri fiyatları Çin’in yeniden açılmasıyla birlikte hafta içerisinde toparlanma ibareleri gösterdi. Financial Times’ın haberine göre bakır fiyatları haziran ayından bu yana ilk kez 9.000 doları geçti.

Dünyanın en büyük emtia tüketicisi olan Çin’de Kovid-19 kısıtlamalarının sona ermesi Çin’de emlak sektörüne bağıl olan bakır, çelik ve alüminyum gibi bir dizi metalde fiyat sıçramalarını tetikledi. Ancak bazı analistler bu yükselişlerin yıl boyunca sürdürülemeyeceğini düşünüyor.

FT haberine göre, Capital Economics Emtia Ekonomisti Carolin Bain konuyla ilgili açıklamasında, “Çin ekonomisinde hızlı bir geri dönüş bekliyoruz. Çin ekonomisinin momentum kazanmasıyla ve FED’in para politikasını gevşetme ihtimalinin yılın ilerleyen zamanlarında gerçeğe dönüşmesiyle emtia fiyatlarının oldukça pozitif bir dönemden geçeceğini düşünüyoruz. Bu aynı zamanda yıl sonuna doğru yüksek fiyatlar anlamına gelecektir” dedi.

Çelik yapımının temel bileşeni olan demir cevherinin fiyatları haziran ayındaki en düşük seviyesinden bu yana yüzde 50 arttı. Argus fiyatlandırma verilerine göre Şingdao spot piyasasında yüksek kaliteli cevherin fiyatları ton başına 120 doları geçti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kısıtlamalar nedeniyle üretim seviyelerini düşüren Çin’deki çelik fabrikaları gibi emtia üreticileri uzunca bir süredir stoklarını çok düşük seviyelerde tuttu. Analistler bu üreticilerin yeniden stoklama faaliyetine girmesiyle emtia alımlarda bir artış yaratması bekleniyor.

Argus Ferrous Market Editörü Siew Hua Seah konuyla ilgili, “Çinli fabrikalar son aylarda sınırlı stoklarını koruyordu ve şimdi yeniden stok yapıyorlar. Çin yeni yılı tatilinden sonra gerçekleşmesi beklenen güçlü talep de fiyatlara destek verdi” açıklamasında bulundu.

Demir cevheri fiyatlarındaki artış, Londra borsalarındaki maden şirketlerinin hisselerinin çarşamba günü tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasına sebep oldu.

Kovid kısıtlamalarının gevşetilmesine rağmen, Çin ekonomisinin bu yılki görünümü belirsiz. Söz konusu tablo bazı analistlerde bu rallinin geçici olabileceği konusunda uyarmalarına yol açtı.

Çin'in gayrisafi büyümesi son çeyrekte hedefin altında kaldı. Yatırım bankası Macquarie'ye göre, emtia talebinin önemli bir itici gücü olan emlak sektörü de on yıldan fazla bir süredir en düşük yeni inşaat seviyesinde. Son Kovid dalgasının ülkedeki işgücü üzerine etkileri de belirsiz. Zira hastanelerin ne kadar dolduğuna dair bir veri paylaşılmıyor.

22 Ocak civarında gerçekleşecek olan yaklaşan Çin yeni yılı tatili, Çin'in ekonomi konusundaki açıklamalarını geciktirecek ve ekonominin durumu hakkında net bir resim elde etmeyi zorlaştıracak.

Liberum Emtia Başkanı Tom Price, “Biraz temkinliyiz. Çünkü emlak gibi emtia yoğun sektörler gerçek anlamda olgunlaştı” uyarısında bulundu.

Emtia piyasaları için uzun vadeli en kilit sorulardan birisi Çin'deki inşaat faaliyetlerinin toparlanıp toparlanamayacağı. Macquarie Metaller ve Dökme Emtialar Stratejisi Başkanı Marcus Garvey, “İnşaat sektörü gerçek anlamda zayıf. Asıl sorun yeni inşaat başlangıçlarında ne kadar iyileşme elde ettiğinizdir” açıklamasında bulunuyor.

BMO Capital Markets'in Emtia Analisti Colin Hamilton, varlık yöneticilerinin zayıflayan dolar ve Batı’daki kasvetli ekonomik görünüm nedeniyle belirli emtialara tahsislerini artırdıklarını ve ralliyi yönlendirmeye yardımcı olduklarını söyledi.

Hamilton "Çin'in daha iyiye gitmesi ve dünyanın geri kalanının daha da kötüye gitmesi bekleniyor. Ve bunun için yatırımcının taktik kitabı, metallere yatırım yapmaktır" dedi.

Alüminyum fiyatları çarşamba günü itibariyle son üç günde yüzde 10 artarken, çinko fiyatları aynı dönemde yüzde 5 yükseldi.

Küresel köy yangın yeri

 

Bakır fiyatları, güçlü ralliden sonra gevşedi

 

Morgan Stanley: Yatırımcılar büyük tutarsızlık içinde

 

Küresel borsaların 2023’teki ilk ciddi sınavı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)