E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'den para politikasına ince ayar---

Çin'den para politikasına ince ayar

Çin'den para politikasına ince ayar
26 Şubat 2016 - 06:59 borsagundem.com

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou, ihtiyaç duyulduğunda ilave adımların atılabileceğini açıkladı

Çin Merkez Bankası (PBOC), son dönemde artan likidite enjeksiyonları ve para piyasası faizlerinin aşağı itilmesine yönelik hareketlerl yansıtabilmek için, Başkan Zhou Xiaochuan'ın ihtiyaç duyulduğunda ilave adımlar adımlar için kapasitelerinin bulunduğu açıklaması ile birlikte, para politikası duruşuna ilişkin tanımlamasında ince ayara gitti.

Zhou, Şanghay'da, G-20 ülkelerinin temsilcileriile görüşmeden önce yaptığı açıklamada, "Çin'in halen, olası aşağı yönlü riskleri giderebilmek için para politikası kapasitesi ve çoklu politika araçları var" dedi.

PBOC, öte yandan, bugün yaptığı ayrı bir açıklamada, mevcut para politikasını "hafifçe gevşeme eğilimi gösteren temkinli" şeklinde tanımayan bir duyuru yayınladı. PBOC, daha önceki tanımlamasında, "makul, bol" likiditeyi devam ettirirken, temkinli bir politikayı sürdürme taahhüdünde bulunuştu. Zhu, açıklamasında, politikanın şimdi "göreceli olarak genişlemeci" olduğunu söyledi.

Citic Bank International Ltd. baş ekonomisti Liao Qun, "Bugünkü parapolitikası duruşuna ilişkin kullanılan dil gereçeğe daha yakın ve PBOC'un bu yıl para politikasını daha da gevşetebileceğini işaret ediyor" dedi.

Bloomberg Intellegence'ın baş Asya ekonomisti Tom Orlik, "Bu değişim, merkez bankasının para politikası duruşuna iişkin kullandığı dili daha gerçekç, hale getirdi," dedi ve "Halen, yuan üzerindeki satış baskısından kaçınma ihtiyacı, kısa vadede gösterge faizini düşürmeyi daha zor hale getirecek" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News'un bu ay ekonomistlere dayandırdığı ankete göre, PBOC'un bu yıl zorunlu karşılık oranlarında ve politika faizinde indirimlere gitmesi bekleniyor.

Zhou, bugünkü açıklamasında, ayrıca, maliye ve yapısal politikalarda reformlar üzerinde durulması gerektiğini söyledi ve Çin'in finans piyasalarındaki balonları önleyeceğini belirtti.

Kur sepetinin daha önem kazandığına dikkat çeken Zhou, ABD dolarının bu sepet içinde en fazla ağırlığı olan para olduğunu ve ABD dolarının en önemli para birimi olduğunu sözlerine ekledi. Zhou, öte yandan, yuanın değer kaybetmesiiçin bir neden olmadığını ifade etti.

Zhou, Çin ekonomisinin güçlü kalmaya devam ettiğini ve kalitesinin iyileştiğini söyledi ve ihracatı desteklemek için para biriminin değerini düşürmeye karşı olduğunu belirtti.

Zhou, Çin'in faiz koridoru oluşturacağını ve faizin açık sinyaller göndermesi ve faiz politikasının daha etkili olması gerektiğini sözlerine ekledi.

PBOC Başkanı, ayrıca, Çin'in makul miktarda döviz rezervi tutmaya devam edeceğini, dünyanın Çin'in döviz rezervlerine ilişkin çok fazla endişe duyduğunu ve ülkesinin denziaşırı ödemelerde bir sorununun olmayacağını kaydederek, "Döviz rezervleri birçok faktörden dolayı düştü. Rezervler daima yükselmez." şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)