E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin’den Müslüman Türkler için skandal sözler: Merhamet göstermeyin---

Çin’den Müslüman Türkler için skandal sözler: Merhamet göstermeyin

Çin’den Müslüman Türkler için skandal sözler: Merhamet göstermeyin
16 Kasım 2019 - 21:22 borsagundem.com

Çin'in Sincan Uygur Özerk bölgesinde yaşayan Müslüman Uygur Türkleri'nin yaşadığı baskı ve işkenceleri Amerikan New York Times (NYT) gazetesi yayımladığı bir belge ile gözler önüne serdi.

NYT’de yayımlanan 400 sayfadan fazla olan belgeler, Çin’in batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Müslümanlara yönelik baskı politikasının sürdüğünü gösteriyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping belgelerden birinde Komünist Parti üyelerine, “Sincan’da terörle ve bölücülükle mücadelede kesinlikle merhamet göstermeyin” diyor.

İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN BİR SİYASİ

NYT’ye göre Şi Cinping’in bu talimatı sonrası Sincan Uygur Özerk Bölgesi yönetimi yerel yetkililere, yakalanmaları gereken herkesin bulunması talimatı verdi.

Gazete, yüksek disiplinli Çin Komünist Partisi’nden çok uzun süredir böylesine kapsamlı belgeler sızdırılmadığını yazdı.

NYT, belgeleri sızdıranı ise “kimliğini gizli tutmak isteyen, Çin’de siyasi düzenin parçası bir kişi” olarak nitelendirdi.

DİL ÖĞRETİM MERKEZİ KILIFI UYDURULDU

Çin hükümetinin, Uygur Türklerine yönelik “eğitim kampı” politikası kapsamında, Müslüman çocukları ailelerinden özellikle ayırdığı ortaya çıkmıştı.

BBC’nin Temmuz ayında yaptığı bir araştırma, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde son iki yılda, çok sayıda büyük ölçekli yatılı okulun kurulduğunu göstermişti.

Çin yetkilileri ise Uygur Türklerinin, radikal eğilimlerle mücadele kapsamında “dil öğretim merkezlerinde” eğitim gördüğünü söylüyor.

Pekin yönetiminin “eğitim kampı” adını verdiği tesislerde yaklaşık 1 milyon Müslüman Uygur Türkünün tutulduğu sanılıyor.

BBC’nin bu yıl özel izinle girdiği bu tesislerden elde edilen görüntüler ve yapılan röportajlar, kurulan sistemin “cezaevine daha yakın olduğunu” göstermişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pala18 Kasım 2019 08:34

    Trump keşke biraz türk sevgisi öğreteydi reise.

  • Atilla18 Kasım 2019 08:17

    Yalan haber..Abd Türkiye ile Çin arasında gerginlik çıkarmak için bu tür haberleri pompaliyor

  • Ozan18 Kasım 2019 04:21

    Bölücülük ve terör diyor:))aynısı bizdede var;)orda olunca Türklerin devletleşsin diyen aynı mantık burada Türkiye’de bölücülük ve terörle kanımızın son damlasına kadar diyor!işte dünya böyle bir yer

  • Ertuğrul 17 Kasım 2019 20:02

    Uygurlar eninde sonunda halklarına kavuşacaklardır. Muktedirlerin neden Uygurlar konusunda sesiz? Kendileri aynı asimilasyoncu politikalar uyguladığı için buna yüzleri mi yok?

  • Eser 17 Kasım 2019 13:56

    Çin sınurarı içinde yaşayan herkes çinlidir ve sadece Çince eğitim öğretim yapılacak olayına karşı gelenlere mi bu yapılanlar?

  • Miroğlu 18 Kasım 2019 00:42

    Yok bunlar bir soykirim yahudi dölü. Türkiye sinirlari icindeki herkesin Türk olmadiği gibi, Cin sinirlari icinde yasayan herkes Cin li degil. Tabiki sen Diktator zihniyetli oldugun icin bunu kabullenmeni beklemiyoruz. Serefsiz. Madem Cin sinirlari icindekiler cinli ise neden kendi insanina Orucu yasaklasin namazi yasaklasin zorla domuz eti yedirsin. Cin ce ögrenmeye zorlasin . Sizin zihniyet yüzünden bu Islam alemi , müslümanlar bu zulme maruz.

  • Burhan 17 Kasım 2019 13:53

    Bu tek dil tek millet kavramı bütün dünyayı saracak gibi.

  • belirsizlik17 Kasım 2019 00:13

    abd basını teröristlere silah ve para yardımı yaparak mehmetçiklerin şehit olmasından sorumlu olduklarını yani yaptığı kahpelikleri de yazsın.

  • Pala17 Kasım 2019 21:20

    Peşmergelerin kobaniye kurtarmaya giderken yedikleri lahmacunun parasını da o şehitlerin verdiği vergilerden ödeyenler de yazsınlar

  • adalet17 Kasım 2019 00:02

    derhal cine barıs pınarı yapmalıyız

  • don kişot16 Kasım 2019 23:44

    dikkatimi çekiyor tayyip son 3 5 yıldır sincan türklerini agzına bile almıyor.trump görüşmesinde bunlarıda tüm dünyaya duyurabilirdi.

  • Bumin 16 Kasım 2019 23:31

    Geleneksel kominist parti bütün etnik kimlikleri tanıyordu ve siyasal sosyal kültürel haklarını özerkliklerini tanıyordu. Ama artık tekleştirici despot anlayışla çin sınırları içinde olan herkes Çinli dir, tek dilde eğitimi tek millet kimliğini tek Çin tarihini mi dayatıyorlar şimdi? Bu ırkçılıktır! Biyolojik ırkçılık değil siyasal ideolojik ırkçılıktır

  • Yörük16 Kasım 2019 23:24

    Çin “tek dil, tek millet, tel devlet sitaseti mi yapmaya başladı? Oysa Uygurların kimliği tanınıyor kendi diliyle eğitim öğretim yapıyor, özerklikleri tanınıyordu

  • Ali16 Kasım 2019 22:48

    Abd basını olmasa Sincar Türk Müslüman halkının yaşadığı zulmü yazan yok yazıklar olsun size..

  • canbey16 Kasım 2019 22:04

    doğu türkıstanda türkler ayrılıkçı değil oraya sonradanda gelmış değil tarıhte bırkaç sefer özgürlüklerını kazanmış ama çın devletı her defasında bu halkı ezmış ve katletmıştır şu anda çinde uygur lar baskıya ve zulme dırenıyor bunu bılen amerıkada bu fırsattan yararlanarak kendıne uygur ışbırlıkçılerıni kullanarak  çın hükümetıni sıkıştırmaya çalışıyor dığer taraftanda ıslamcı terör örgütlerı el kaıde işid vs yıne abd ve avrupalıların kontrolünde hareket edıyor eğer uygurlar mücadele etmek bağımsız olmak ıstıyorsa empeyalıstlerın maşası olmadan kendı özgücüne yanı halkına dayanarak mücadele etmelıdı

  • Pala16 Kasım 2019 21:35

    uygur müslümanlarının hakkını Abd savunuyor. Resmen ahir zaman alametleri

  • ne17 Kasım 2019 01:16

    abd de savunmuyor kardeşim. çini eleştirmek için kullanıyor. devletlerin acıması olmaz. insanlık böyle acımasız bir olgu. kendini savunamıyorsan ne yazıkki eziyorlar

  • Mahir16 Kasım 2019 22:15

    Türkiye rusya ve çin ile dost olunca müslümanın hakkını koruyacak kimse kalmadi