E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin'den ABD'ye Huawei'ye baskıyı durdur çağrısı---

Çin'den ABD'ye Huawei'ye baskıyı durdur çağrısı

Çin'den ABD'ye Huawei'ye baskıyı durdur çağrısı
30 Ocak 2019 - 05:22 borsagundem.com

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Washington devlet gücünü kullanarak Çinli firmalara zarar vermeye çalışıyor" denildi

ABD’li ve Çinli yetkililer ticaret savaşında gerilimi azaltmak için Washington’da Çarşamba gününden itibaren bir dizi görüşme yürütecek. Ancak bu görüşmeler daha şimdiden ABD’nin Çin’in teknoloji devi Huawei firmasına yaptığı suçlamaların gölgesinde kalmış gibi görünüyor.

ABD’nin Çin’in teknoloji devlerinden Huawei firması hakkında iki ayrı iddianame hazırlamasının ardından Pekin, Washington’a firmaya “anlamsız baskı” yapmayı durdurması çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Pekin şirketlerini sıkı şekilde savunacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık, Çin firmalarının adil ve dürüst faaliyetlerini sona erdirmek isteyen Washington’un devletin gücünü kullanarak Çinli firmalara zarar vermeye çalıştığını söyledi.

Devlet televizyonundan yayınlanan açıklamada “Pekin Çinli firmaların haklarını ve çıkarlarını koruyacaktır “denildi.

Çinli teknoloji devi Huawei hakkında Pazartesi günü ABD Adalet Bakanlığı tarafından iki iddianameyle çeşitli suçlamalar yöneltildi. Bunlar arasında Amerikan T-Mobil şirketinden teknoloji çalmak da var. Huawei, 2018’in ortasında Apple’ı geçerek Samsung’un ardından ikinci büyük akıllı telefon firması olmuştu.

İddianamelerde Huawei’in Çin devleti adına çalıştığına dair bir suçlama yapılmadı. Ancak Washington sık sık Pekin’i siber casusluk yapmak ve endüstriyel sırları çalmakla suçluyor. Şu ana kadar çok sayıda Çinli bilgisayar korsanı ve istihbarat yetkilisi hakkında suçlamalar yapıldı.

Huawei ayrıca Hong Kong’lu bir firmayı kullanarak ABD yaptırımlarını delmek ve İran’la ticaret yapmakla suçlanıyor. Savcılar Huawei Mali İşler Müdürü Meng Wanzhou’nu ise bu anlaşmalarla ilgili bankalara yalan beyan vermekle suçluyor.

Huawei firmasının kurucusu Ren Zhengfei’nin kızı olan Meng, 1 Aralık’ta Kanada’nın Vancouver kentinde tutuklanmıştı. Bu olay Çin ve Kanada arasında siyasi krize neden olmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang açıklamada “ABD’yi derhal Meng Wanzhou hakkındaki tutuklama emrini kaldırmaya davet ediyoruz, Kanada’dan Çin’in ciddi duruşunu ciddiye almasını, Meng Wanzhou’yu derhal serbest bırakmasını, onu yasal olarak korumasını ve yasal haklarına saygı göstermesini istiyoruz” dedi.

Vancouver’da kefaletle serbest bırakılan Meng, ABD’ye teslim edilmesi sürecini beklerken Salı günü mahkeme karşısına çıkacak.

Maliye Bakanı Steve Mnuchin ise Fox Business grubuna yaptığı açıklamada Huawei konusunun dünya piyasalarının sonuçlarını merakla beklediği Çin-ABD ticaret görüşmelerinin bir parçası olmadığını söyledi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders da bu ikisinin ayrı konular olduğu yorumunu yaptı.

Görüşmeler kapsamında Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, Perşembe günü Başkan Donald Trump’la biraraya gelecek. (Amerika'nın Sesi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ30 Ocak 2019 08:28

     ABD DÜNYANIN EŞKİYASI BENİM BENDEN İYİ MAL ÜRETENİN SAHİBİNİ ALIR İÇERİ TIKARIM KİMSEDE HESAP SORAMAZ DİYOR.ÇİN SESİNİ YÜKSELTMELİ.

  • Emrah30 Ocak 2019 06:29

    Aynen pekin haklı huawei ye anlamsız baskı yapıyor abd de Trump yaptığın yanlış huawei iyi akıllı telefonlar üretiyor gerçeği kabul et. senin o elmanın sonu geliyor az kaldı.