E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'deki yavaşlama ABD ve Avrupa'ya mı yarayacak---

Çin'deki yavaşlama ABD ve Avrupa'ya mı yarayacak

Çin'deki yavaşlama ABD ve Avrupa'ya mı yarayacak
04 Kasım 2015 - 15:43 borsagundem.com

Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatları, ABD ve Avrupalı tüketici ve şirketler için bir şans olabilir

Çin’deki yavaşlama, küresel piyasalardaki kargaşadan timsah derisi el çantalarının düşen satışlarına kadar her şeyin sorumlusu olarak görülüyor. Çin’in yavaşlamasının, küresel resesyona sebep olabileceğine yönelik söylentiler de var.

Bununla birlikte, Londra’da Credit Suisse Group AG küresel ekonomi ve strateji eş-müdürü Neville Hill’e göre Çin’in 25 yılın en yavaş büyümesini kaydetmesi, Batı Avrupalı ve ABD’li tüketiciler ve şirketler için itici güç anlamına geliyor. Çin, iki haneli büyüme rakamlarındayken, doymak bilmez hammadde talebi, emtia ve enerji fiyatlarını yukarı çekiyor. Bu durum, batılı ekonomilerdeki tüketicilerin alım gücünü düşürüyor ve şirketlerin artan maliyetlerden ötürü karlarını azaltıyor. Şimdi ise bu durum tersine dönmüş durumda. Düşen emtia fiyatları Avrupalı ve ABD’li tüketiciyi teşvik ediyor ve şirket karlarını destekliyor.

Şanghay’da yapılan bir mülakatta Hill, “Aslında bu gelişme çok olumlu. Gelişmiş piyasalar açısından çok ciddi bir ticari şok yaşandı ve bu durum gelişen piyasaların karşısındaydı” dedi. Aynı zamanda, Çin’de üretici fiyat deflasyonu ve ucuz ihracat t-shirt’ten televizyona her şeyi ucuzlatarak, ABD’li ve Avrupalı tüketicinin yerel restoranlarda ve tiyatrolarda daha fazla harcamasına imkan tanıdı.   

“İyi deflasyon”

Hill, “Çin deflasyon ihraç ediyor fakat bu batı için iyi deflasyon anlamına geliyor. Satın aldığımız şeyler ucuzlarken, emeğimiz için aldığımız ücret arttı” dedi. Argümanında ince bir nokta bulunan Hill, Asya’da gelişen piyasaların Çin’in zayıf durumdan dolayı mağdur olmaya devam edeceğini ve Brezilya, Güney Afrika gibi emtia ihracatçılarının yaşadıkları sorunların devam edeceğini söyledi. Hill, finansal piyasa algısının da bir risk olduğuna değindi. Hill’e göre Çin’in büyümesinin daha da yavaşlamasıyla, küresel bir satış dalgasının tetiklenebilir. Fakat Hill, ABD gibi ihracının sadece küçük bir kısmı Çin’e olan, büyük batılı ekonomiler için olumsuz etkinin yönetilebilir olduğunu da ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)