E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'de verileri beklentinin altında---

Çin'de verileri beklentinin altında

Çin'de verileri beklentinin altında
09 Kasım 2013 - 12:11 borsagundem.com

Çin'de tüketici fiyatları Ekim ayında ekonomistlerin beklentisinden daha az yükselerek para politikasının sıkılaştırılacağı iddialarını azalttı

Çin'de tüketici fiyatları Ekim ayında ekonomistlerin beklentisinden daha az yükselerek yöneticilerin para politikasını sıkılaştıracağı iddialarını azaltırken, fabrika çıkışlı deflasyon son beş ayda ilk defa derinleşti.

Tüketici fiyatları endeksi Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 3.2 yükselirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 3.3 artış olacağı yönündeydi. Eylül ayında ise yüzde 3.1'lik bir artış kaydedilmişti. Bir başka veriye göre ise sanayi üretimi büyümesi beklenmedik şekilde hızlanarak 10.3 oldu.

Hükümetin yıllık enflasyon hedefi olan yüzde 3.5'in altında kalması, Komünist Parti liderlerinin bugün gerçekleştirecekleri toplantıda kredi büyümesini dizginlemek için tedbirler almasını sağlayabilir. Ülke medyası Çin'in ekonomiyi yerel taleplere odaklı hale getirmek istemesiyle bu toplantının reform için bir fırsat olduğu görüşünde.

Hong Kong'ta bulunan HSBC Holdings Plc şef Çin ekonomisti Qu Hongbin, "Çin'de hem tüketici fiyatı endeksi enflasyonu hem de ekonomik büyüme hâlâ politika yapıcıların rahat olabilecekleri bölgede. Önümüzdeki aylar için ne sıkılaştırma ne de genişleme gerekliliği görünmezken, merkez bankası para akışının artmasıyla likiditeye istikrar kazandırmak için elindeki araçları kullanmak zorunda kalacak" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı sanayi üretiminin yüzde 10 yükseleceği yönünde olurken, Eylül ayı verisinde bu rakam yüzde 10.2'lik hızda gerçekleşti. Perakende satışlar Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 13.3 yükselerek bir önceki ay ile aynı hızda gerçekleşti. Kırsal bölgelerin dahil olmadığı, Ocak-Ekim arasında sabitlenen varlık yatırımları ilk 9 ayda yüzde 20.2 oranında olmasının ardından, yüzde 20.1 genişledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)