E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin'de İstihdam Güven Endeksi rekor seviyede düşük---

Çin'de İstihdam Güven Endeksi rekor seviyede düşük

Çin'de İstihdam Güven Endeksi rekor seviyede düşük
10 Ekim 2022 - 14:20 borsagundem.com

Çin'de İstihdam Güven Endeksi, düzenlenen anket sonuçlarına dayalı olarak yüzde 35,4'e geriledi. 2010'dan beri en düşük seviye böylelikle görülmüş oldu.

Çin'de hane halkı, ekonomide yaşanan keskin yavaşlamayla birlikte bugüne dek yaşanan en kötü iş piyasası tahminlerini yaşarken bu durum Komünist Parti’nin önümüzdeki hafta düzenleyeceği kritik toplantı öncesinde yetkililer için endişe verici bir duruma işaret ediyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından Pazar günü yayımlanan rapora göre, İstihdam Güven Endeksi, mevduat sahiplerinin istihdam görünümüne ilişkin düzenlenen ankete dayalı olarak üçüncü çeyrekte yüzde 35,4’e geriledi ve 2010’da verilerin tutulduğu tarihten bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Endekste 50’nin altındaki rakamlar sektörde daralmayı temsil ediyor.

Ankete katılanların yüzde 45,2’si iş bulmanın ya da değerlendirmenin zor olduğunu söylerken ankete katılanların yalnızca yüzde 9,7’si iş bulmanın kolay olduğunu söyledi. PBOC, her çeyrekte ülke genelinde 20 bin mevduat sahibinin katıldığı bir anket gerçekleştiriyor.

GÜVEN AZALDI

Anket, büyümenin tekrarlanan Kovid-19 vakaları ve bi yıldan uzun süredir devam eden emlak piyasası çöküşü tarafından aşağı çekilmesi nedeniyle azalan güvenin altını çiziyor. 16-24 yaşları arasındaki işsizlik oranı yüzde 19 ile resmi kentsel işsizlik oranı olan yüzde 5,3’ün neredeyse dört katı gerçekleşerek karamsar bir tabloya işaret ediyor.

Geçtiğimiz hafta satın alma yöneticileri arasında yapılan anketlerden elde edilen veriler, istihdam piyasasında önemli bir paya sahip hizmet sektöründen devam eden iş kayıplarına işaret etti.

Üst düzey yetkililer, büyüme hedeflerine değinmeden hükümetin kilit odak noktası olarak istihdamın önemini vurguladılar. Bloomberg’ün anketine katılan ekonomistler, gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 5,5’lik resmi hedefin oldukça altından yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ediyorlar.

PBOC'nin anketi, konut piyasası için de zayıf beklentilere işaret ediyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 14,8'i önümüzdeki çeyrekte ev fiyatlarının artmasını bekliyordu; bu, verilerin 2010'da başlamasından bu yana kaydedilen en düşük seviye.

Hanelerin yüzde 16,3’ü ev fiyatlarının düşmesini beklerken bu oran 2015’in ilk çeyreğinden bu yana en yüksek oran oldu. Katılımcıların yüzde 56,6’sı ise fiyatlarda bir değişiklik öngörmüyor.

YATIRIMA YÖNELDİLER

Ülkedeki en büyük 100 gayrimenkul geliştiricisi, yeni konut satışlarının, satışların genellikle arttığı Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 25,4 düştüğünü öngörürken, ev satın alanlar ipotek ödemelerini boykot etme gerekçesi olarak daha geniş endişeleri barındıran bir yelpaze öne sürüyor.

PBOC anketi, endeksin üçüncü çeyrekte hafifçe toparlanarak ikinci çeyrekteki 45,7'den 46,5'e yükselmesine rağmen, gelir beklentilerinin rekor düşük seviyeye yakın kaldığını gösterdi.

Ankete göre, hane halkı ayrıca harcama veya tasarruf konusunda biraz daha az isteklilik gösterdiler ve bunun yerine daha fazla yatırım yapmayı seçtiler.

Tüketimi artırma eğiliminde olduklarını söyleyenlerin sayısı 1 puan azalarak yüzde 22,8'e, daha fazla tasarruf etmek isteyenler ise 0,3 puan azalarak yüzde 58,1'e geriledi. Ankete katılanların yüzde 19,1'i ise 1,2 yüzde puanlık artışla daha fazla yatırıma yöneldiklerini söyledi.

Çin'de hizmet sektöründe daralma sinyali

 

Çin’de halka arz fonlarının varlıkları 3.9 trilyon dolara çıktı

 

Çin'den BM'ye, Kuzey Akım'daki sızıntı için soruşturma çağrısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)