E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin'de dünya devlerinin üretimi duruyor mu?---

Çin'de dünya devlerinin üretimi duruyor mu?

Çin'de dünya devlerinin üretimi duruyor mu?
31 Ocak 2020 - 11:45 borsagundem.com

Çin'deki eyaletlerin birçoğu, yeni ay yılı tatilinin bir haftadan uzun bir süre uzatıldığını açıkladı. Çin ölümlere sebep olan ve binlerce kişiyi hasta eden ve dünyaya yayılan korona virüs ile mücadele ediyor.

Çin'in 2019 GSYİH'sinin yaklaşık yüzde 69'sunu oluşturan on dört eyalet ve şehir işletmelerin en azından Şubat'ın ikinci haftasına kadar faaliyet göstermemesi gerektiğini açıkladı.

Doğu tarafında kilit önemdeki tüm imalat bölgeleri tatili uzattı. Bu bölgelerin arasında teknoloji şehri Shenzhen'e ev sahipliği yapan, Hong Kong sınırındaki Guangdong da bulunuyor.

Diğer bir bölge ise Çin'in en büyük limanına sahip olan Şanghay. Tesla'nın Çin'de yeni kurduğu tesis de burada bulunuyor.

Nike ayakkabılarının üretildiği Jiangsu ve iPhone üreticisi FoxConn'un büyük bir fabrikasının bulunduğu Henan da tatilin uzatıldığını açıkladı.

Ayrıca bazı şehirlerin toptan karantinaya alınması gibi tedarik zinciri ve lojistik açısından aksaklıklara neden olacak diğer önlemler de var. Ekonomistler, yeni korona virüsün Çin ekonomisi üzerinde kısa vadede 2003'teki SARS salgınından daha fazla etkili olmasını bekliyor.

Tatili uzatan on dört bölge, Bloomberg'ün resmi rakamlara dayanan hesaplamalarına göre Çin'in 2019 Aralık ihracatının yüzde 78'ini gerçekleştirmişti. Aynı bölgeler bakır üretiminin yüzde 90'ını, çelik üretiminin en az yüzde 60'ını, ham petrolün yüzde 65'ini ve kömür üretiminin yüzde 40'ını karşılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol g.02 Şubat 2020 18:44

    ÇİN'DEN KAÇAN TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİ ÜLKEMİZDE YATIRIM/ÜRETİM YAPMAYA DAVET ETMELİ

  • KEMAL YILANKIRKAR31 Ocak 2020 12:23

    Bu hastalığın virusünün abd tarafından çıkarılmış olabilir çünkü en maliyetsiz savaş.böylece çin ekonomik güçlenmesinin önüne geçmiş olunacaktır.

  • Bika31 Ocak 2020 13:07

    1776 yılında ABD  kurulmadan önce de Asya ve Avrupa'da çok büyük salgın hastalıklar olmuştur. Çin'de üretim tesisi olan ABD'li şirketler zarar görecek.