E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin sermaye kontrollerini sıkılaştırdı---

Çin sermaye kontrollerini sıkılaştırdı

Çin sermaye kontrollerini sıkılaştırdı
09 Eylül 2015 - 23:50 borsagundem.com

Financial Times'ın haberine göre Çin, yuanda devalüasyon sonrası ortaya çıkan düşüşü kontrol altına almak için sermaye kontrollerini sıkılaştırdı

Çin, Financial Times'ın haberine göre, piyasa liberalleşmesi söyleminden keskin bir dönüş yaparak, geçen ay renminbinin (yuan) devalüasyonunun ardından ortaya çıkan düşüşü kontrol altına almada güçlük çekmesinin ardından sermaye kontrollerini sıkılaştırdı.

11 Ağustos'ta yapılan devalüasyon küresel piyasalarda kargaşaya ve ülke içinde politika karışıklığına neden oldu. Bunun sonucu, merkez bankası yuana destek olmak için 200 milyar dolar kadar bir harcama yaptı. Fed'in faiz artırımına gideceği beklentisi de sermaye çıkışlarının daha da artmasına neden oldu.

Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) para birimini yönetmekten sorumlu birimi Devlet Döviz İdaresi (Safe), konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara ve Financial Times tarafından görülen resmi yazışmaya göre, finans kuruluşlarına son günlerde, tüm döviz işlemlerinde denetimleri artırmalarını ve kontrolleri sıkılaştırmaları talimatını verdi.

Devlet Döviz İdaresi bankalara ve finans kuruluşlarına, büyük sermaye çıkışlarını gizlemek için kullanılan ihracatı aşırı faturalama uygulamalarıa özel dikkat göstermelerini istedi. İdare, resmi yazışmayı doğruladı, ancak daha fazla yorum yapmadı.

Çin, uzun zamandır, bireyler ve şirketler tarafından satın alınan ya da satıla döviz miktarına sınırlamalar uyguluyor, ancak bu kontroller, renminbinin tüm dünyada artık daha geniş bir kullanım alanı bulmasıyla birlikte, son yıllarda bir şekilde aşılıyor.

UBS'in Çin ekonomisti Wang Tao, hükümetin döviz kontrollerini bir miktar sıkılaştırmasının beklendiğini, ancak bunlara dayanarak renminbinin korunmasınn uzun vadede mümkün olmadığını, bu nedenle PBOC'un bunu uzun süre sürdürmesinin zor olduğunu söyledi.

Politikadaki bu dönüş, Çin'in merkez bankasının, geçen ayki teknik devalüasyonun ardından, renminbinin dolar karşısında dramatik bir şekilde değer kaybetmesinin önlemek için döviz rezervlerinden önemli miktarda harcamalar yapmasının ardından geldi. Çin halen dünyanın en büyük döviz rezervine sahip olmasına karşın, bu rezervler Ağustos ayında 94 milyar dolar ile rekor miktarda düşerek 3.56 trilyon dolara indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)