E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin endüstrisinde korona virüsün ikinci şok dalgası---

Çin endüstrisinde korona virüsün ikinci şok dalgası

Çin endüstrisinde korona virüsün ikinci şok dalgası
27 Mart 2020 - 12:04 borsagundem.com

Çin ekonomisi korona virüsünün ekonomisinde oluşturduğu ikinci şok dalgasıyla karşı karşıya

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün ortaya çıktığı ülke olan Çin’de virüsün neden olduğu acil durum büyük oranla atlatılmış gözüküyor. Fakat dünyanın en büyük ikinci ekonomisi virüsün Avrupa’da yayılmasının ardından ekonomik krizin ikinci dalgasını yaşıyor.

Ekonomistlere göre Çin ekonomisini derinden etkileyen bu ikinci dalganın sebepleri bozulan tedarik zinciri ve azalan dış talep. Lojistik konusundaki belirsizlik ve ödenemeyen borçlar da dünyanın ikinci ekonomisinin üretim kanallarını tıkayan diğer faktörler. Çin merkezli endüstri şirketi Shandong Pangu’nun ihracat müdürü Grace Gao Bloomberg’e verdiği röportajda ülke ekonomisinin ikinci dalgayı nasıl hissettiğini anlatıyor.

Şirketin üretiminin odağında olan çekiç ve balta gibi alet edevatların %60’ı Avrupa pazarında satılıyor. İspanya ve İtalya’da virüsün yayılmasının ardından Avrupa’nın büyük bir bölümündeki şirketler karşılığını ödeyecek durumda olmadıkları için Çin fabrikalarından üretilen malzemelerin ihracatını durdurdu.

Gao’nun ifadelerine göre Nisan ayından Mayıs ayına kadar satış beklentileri geçen yıla göre %40 düşmüş durumda. “Geçen ay müşterilerimiz teslimatların tamamlanıp tamamlanamayacağına dair bizi sürekli kontrol ediyorlardı. Şimdiyse biz satışın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ile ilgili onların peşinde koşuyoruz.”

Ortaya çıkan bu durum Çin’in Şubat ayında virüs nedeniyle almış olduğu zarardan toparlanabilmesini oldukça zora sokuyor. Şirketler büyüme beklentilerini düşürdükçe ülkedeki politika yapıcılar da ek destek önlemleri almayı düşünüyorlar.

Asya borsaları yükselişini sürdürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis :)28 Mart 2020 11:48

    Bu işler fakirlikten geliyor. Fakir psilik içinde, pis suları, yada bulduğu haşere böcek vb. yemek zorunda. kültürlerin girmiş bu durumda. o kültürleride yoklukdan oluşmuş. öncelikle bu tip hayvan barınaklarını vb. bir güzel kapatmak lazım. yoksa bu kültür bitmez. Çin bu işi artık ciddiye alacaktır. Birde yarasalar bazım meyvelere konuyor, dişliyor, ısırıyor, salyaları o meyvalara geçiyor. Yasa mikrop yuvasıdır zaten. Neyse o meyveleri başka hayvanlar yiyor. domuz, vb. derken, o ikinci hayvandan insanlara yemek yada bulaşma olarak hastalık geçiyor. Bütün mikroplar böyle oluşuyor. bazen yılan, bazen fare, bazen insanla etkileşimdeki başka hayvanlardan. O hayvanı yemesende, etkileşim farklı olabilir. Hava yolu, aynı gıdalarda temas, dokunma, okrijen, su kuyularına düşme, vb. vb. kaliteli insan yaşamı, tek çözüm. Böyle çok fazla virüs var. Araştırın göreceksiniz. Nijeryada  var ama yayılmıyor, gelmiyor.

  • Yakuza27 Mart 2020 19:22

    Fareleri yarasaları böcekleri yerken iyiydi.

  • AHMET ÖZBİR27 Mart 2020 16:43

    ÇİN, TAYLAND gibi ülkelere KORONA VİRÜSÜ az bile! Güzelim hayvanları işkence edip öldürdüler, CANLI CANLI KAYNAR SU'ta attılar. Rabbim o günahsızların intikamını ACIMASIZ ALSIN inşallah. Merhametli insanlara da HİDÂYET nasip etsin.

  • haso27 Mart 2020 23:40

    valla bilo haklı...adamlar şimdi yemiyorki yılalrdır yiyorlar belki yüzyıllardır. gelenekselleşmiş artık. iki ihtimal var ya virüs uayndı bişekilde. ya da el yapımı diyecem ama aids de el yapımımı ozaman? doğal mutasyon olma ihtimali daha agır...

  • Bilal ERDEM 27 Mart 2020 18:29

    1 GRAM BEYNİN VARSA DÜŞÜN. BUNLAR YARASAYI FALAN 2 AY ÖNCE Mİ YEMEYE BAŞLADILAR. YILLARDIR YİYORLAR. ŞİMDİMİ VİRÜS ÜRETTİ. MEDYAYA KANMA MEDYA SENİ ANANA BABANA BİLE DÜŞMAN EDER...

  • hale bak27 Mart 2020 12:16

           Üzülmesinler,bizim gibi borçlanıp İTHALAT yapan ÜLKELER var oldukça onların ekonomi şok dalgası en iyi bir şekilde geçer.PARA BORÇ,MALZEME İTAL.VESSALAM.