E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin ekonomisi ilk çeyrekte beklenenden hızlı büyüdü---

Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklenenden hızlı büyüdü

Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklenenden hızlı büyüdü
17 Nisan 2019 - 08:45 borsagundem.com

Çin ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde yıllık bazda yüzde 6.4 ile beklenenden hızlı büyüdü

Çin ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde, teşvik tedbirlerinin etkisini göstermesi ve bu durumun ABD ile ticaret geriliminden dolayı yatırımcıların sarsılan beklentilerinin istikrar kazanmasına yardımcı olması ile birlikte beklenmedik bir şekilde güçlü seyretti.

Gayrı safi yurt içi hasıla (GSYH) ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ekonominin yüzde 6.3 büyümesi bekleniyordu. Çin ekonomisi önceki çeyrekte de yüzde 6.4 büyüdü.

Öte yandan, Mart ayında, fabrika üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artarak yüzde 5.6 olan artış beklentisinin oldukça üstünde gerçekleşti. Perakende satışlar söz konusu dönemde yıllık yüzde 8.7 artarken, yatırımlar yılbaşından bu yana yüzde 6.3'lük bir artış gerçekleştirdi. Perakende satışların yüzde 8.4 artması bekleniyordu.

Büyüme yanlısı politikalar, yatırımcıları tedirgin eden ve küresel büyümeyi olumsuz etkileyen yavaşlamayı durdurmaya yardımcı oldu. Beklenenden daha güçlü performans, daha fazla teşviğin gerekip gerekmeyeceği ya da merkez bankası ve maliye bakanlığının artık desteğini azaltıp azaltmayacağına ilişkin tartışmaları artırdı.

Hong Kong'da JPMorgan Chase & Co. Çin ekonomisti Grace Ng, "Toparlanma, politika desteği sayesinde beklenenden erken gerçekleşti," dedi ve "Makro politikalar önümüzdeki birkaç aylık dönemde kayda değer bir şekilde daha da gevşetilmeyecek, ancak sıkılaştırılmayacak da. Maliye politikası, bu yılın başlarında harcamalardaki kayda değer ön yüklemenin ardından, yıl sonuna doğru desteğini azaltabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)