E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin ekonomisi daralabilir---

Çin ekonomisi daralabilir

Çin ekonomisi daralabilir
21 Şubat 2014 - 06:48 borsagundem.com

Çin'in öncü imalat verisi, Devlet Başkanı Xi'nin kredileri sınırladığı dönemde yavaşlama riskine işaret ediyor

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de imalatın yavaşlaması, Devlet Başkanı Xi Jinping'in yetkililerinin, önümüzdeki aylarda kredi büyümesi ve finansal risklerin kontrol altına alma uğraşlarından vazgeçerek, büyümeyi desteklemeye odaklanacakları spekülasyonlarını tetikledi. 

HSBC Öncü İmalat Endeksi Şubat'ta 7 ayın en düşüğüne geriledi ve Barclays Plc de dün gecelik kredi faizinin 10 ayın en düşük düzeyine gerilemesiyle "daha destekleyici" bir duruş sergilediğini söyledi.

Ülkenin geçtiğimiz ay yüksek getirili tröst ürünlerinde temerrüt eşiğinden dönmesi sonrasında ve ekonomistlerin ülke için bu yıl 24 yılın en düşük büyümesini öngörmesiyle yatırımcılar, ülkedeki finansal baskılara odaklandı. Pekin hükümeti kredi büyümesini soğutmuş olsa da, Ocak ayındaki 2.58 trilyon yuan ile rekor düzeyde gelen yeni finansman, sıkıntıların hâlen devam ettiğini ortaya koydu.

Her iki politika hedefini aynı anda yürütmenin zor olduğuna dikkat çeken Hong Kong'taki Citigroup'un kıdemli Çin ekonomisti Ding Shuang, "Bir yanda Çin'in kaldıraç oranını azaltmaya ihtiyacı var, diğer yanda da belli bir seviyede büyümeyi korumaya" dedi.

Ding, yavaşlamanın yüzde 7 taban büyüme hedefini zorlaması hâlinde hükümetin büyümeyi desteklemek üzere adım atacağını söyledi. Ülke geçtiğimiz yıl yüzde 7.7 büyüme kaydetti.

HSBC Çin Öncü İmalat Endeksi Şubat'ta 48.3 puan ile Bloomberg beklentisi olan 49.5 puanın altında kaldı ve daralmaya işaret etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)