E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin devlet medyası yatırımcıları sakinleştirmeye çalışıyor---

Çin devlet medyası yatırımcıları sakinleştirmeye çalışıyor

Çin devlet medyası yatırımcıları sakinleştirmeye çalışıyor
28 Temmuz 2021 - 16:46 borsagundem.com

Çin borsalarında hafta boyunca gelen düşüşler Çin hükümetine yakın yayın organlarının makalelerine de yansıdı. Medya kuruluşları piyasa düzenlemelerinin hedef aldığı şirketlerden kaçan yatırımcıları yeniden cesaretlendirmeye çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin yönetiminin piyasa düzenlemelerinin ardından Hang Seng Endeksi’ndeki kayıplar her geçen gün genişleyerek ayı piyasasına yaklaşıldığı izlenimini veriyor. Bloomberg International’ın haberine göre, Hong Kong borsasındaki düşüşlerin ardından Çinli devlet medya organları yatırımcıların güvenini tazelemeye çalışıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 17 Şubat tarihinde zirve yapan Hang Seng Endeksi o tarihten bu yana %20’lik düşüş kaydetti. Şangay borsası CSI 300 Endeksi de ayı piyasasına yaklaşan Asya endeksleri arasında.

Çin devlet medyası ise Salı gününe kadar geçen üç işlem gününde yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık varlığın Hong Kong ve Çin Anakarası hisselerinden silindinmesine neden olan satış dalgasının ardından piyasaların ateşini düşürmeye çalışıyor. Yatırımcılar, Pekin'in kapsamlı piyasa düzenlemesi hamlelerinin hedefindeki hisse senetlerini boşaltırken, satışlar tahvil ve döviz piyasalarına da yayılıyor.

Çin devlet medyasına yakınlığıyla bilinen Securities Daily'nin fon yöneticilerine dayandırdığı haberine göre, Asya borsalarındaki kaydedilen düşüşler sürdürülebilir değil ve piyasaların hızlı bir şekilde dengelenmesi bekleniyor. Securities Times gazetesi başyazısında, düşüşün "bir dereceye kadar ekonomi politikaların yanlış okunması ve bazı fonlar tarafından duygusal kararlarla hareket edildiği” belirtiliyor. Haberde ekonomik temel verilerin değişmediğini ve piyasanın her an istikrara kavuşabileceğini de ekledi.

Panik satışları

Pekin yönetiminin aylardır süren piyasa düzenlemelerinin ardından yatırımcı güveninin kırılması ciddi piyasa hareketliliğinin ortaya çıkmasına neden oldu. Yatırımcılar, Çin'in büyük teknoloji şirketleri üzerindeki hakimiyetini yoğunlaştırmaya devam etmesinden endişeleniyor. Zira ülkenin eğitim, teknoloji ve emlak sektörlerindeki şirketlere yönelik baskıların sağlık hizmetleri gibi diğer sektörlere de genişlemesinden korkuluyor. Çin hükümetiyse, toplumsal eşitsizliğin şiddetlenmesi ve mali riskin artmasından sorumlu tuttuğu özel işletmeleri hedef almayı sürdürüyor.

Buna karşın Çin hükümetine yakın yayın organı China Securities Journal piyasalarda sistemik bir risk olmadığını söyleyerek diğer haberlerindeki açıklamaları yineledi. Yayın organı yerli yatırımcı ve özel fon yöneticilerine seslenerek yatırımcıların aşırı kötümser olmalarına neden olacak bir durumun bulunmadığı söylemlerine yer veriyor. Shanghai Securities News de analistlere bu düşüşün kaliteli hisse senetlerinde satın alma fırsatları getirdiğini belirten bir makaleye yer verdi.

Securities Times makalesinde "Bazı sektörlerde denetlemelerin ayarlanması mevcut iş modelleri etkileyebilir. Bu düzenlemeler orta ila uzun vadede daha fazla sosyal bütünlük ve diğer çoğu alanda destek harcamaları açısından faydalı olacaktır" denildi. Makalede A grubu hisselerdeki genel değerlemelerin makul olduğunu da belirtildi.

Ünlü ekonomistten yatırımcılara soğuk savaş uyarısı

 

ABD'den şok rapor: Çin çölde nükleer tesis mi kuruyor?

 

Zengin yatırımcılar teknoloji hisselerine odaklanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)