E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇılgın projeye sürpriz teklif---

Çılgın projeye sürpriz teklif

Çılgın projeye sürpriz teklif
28 Eylül 2018 - 08:24 borsagundem.com

Ankara kulislerinde, Çinli finans ve inşaat firmalarının Kanal İstanbul projesi karşılığında 30 milyar dolarlık döviz getirme teklifinde bulunduğu konuşuluyor. Çinli şirketlerin teklifi toplam 65 milyar dolarlık yatırım yapma sözünü içeriyor

Ekonomideki çalkantıları fırsat bilen Çinli firmaların, Kanal İstanbul projesine karşılık Türkiye'ye 30 milyar dolarlık döviz getirme teklifinde bulunduğu öne sürüldü. Toplamda 65 milyar dolarlık yatırım sözü verilen teklifin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da iletildiği belirtilirken, Yeni Ekonomi Programı'na da (YEP) bu tür tekliflerin önünü açacak bir madde yazıldı. Ankara kulislerinde konuşulan bilgilere göre, “çılgın proje” olarak tanıtılan Kanal İstanbul projesine uzun süredir ilgi gösteren Çinli finans ve inşaat firmaları, Türkiye'nin içinde bulunduğu döviz ihtiyacını değerlendirip yeni bir teklif hazırladı. Tekliflerini ilk olarak ekonomi yönetimine sunan Çinliler, projenin kendilerine verilmesi halinde ilk etapta 30 milyar dolarlık dövizi Türkiye'ye hemen getireceklerini, projenin tamamı için de toplamda 65 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını iletti.

30 MİLYARI HEMEN GETİRECEK

Dünyanın en büyük finans ve bankacılık devlerinden Bank Of China'nın da yer aldığı ifade edilen Çinli grupların tekliflerinin kabul edilmesi halinde, 30 milyar dolarlık sıcak parayı Türkiye'ye hemen transfer edip bankacılık sistemine mevduat olarak sokma taahhüdünde bulundukları kaydediliyor. Çinli firmaların, 30 milyar dolarlık taze dövizin Türkiye'ye girmesi halinde kur ve faizlerin hızla düşeceği, dış borç ödemelerinin rahatlayacağı ve kriz havasının dağılacağı gibi avantajları barındıran tekliflerinin kabul edilmesi durumunda toplamda 65 milyar dolarlık inşaat yatırımı gerçekleştireceklerini, bunun da ülke ekonomisine canlılık getireceğini anlattıkları belirtildi.


Teklifin teknik incelemesi yapılır yapılmaz Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletildiği, Erdoğan'ın da önceki hafta Çinli yatırımcıları davet edip projeyi bizzat dinlediği ifade ediliyor. ABD ve Rus firmaların da ilgi gösterdiği belirtilen Kanal İstanbul projesine gelen bu teklifin halen değerlendirme aşamasında olduğunu, Çin'in 30 milyar dolarlık mevduata karşılık projede ne gibi ilave avantajlar istediğinin tam olarak bilinemediğini söylediler.

Türkiye'nin krizden çıkış için 75 milyar dolar civarında bir döviz desteğine ihtiyacı olduğu yönünde değerlendirmeler yapıldığına işaret eden kaynaklar, 30 milyar dolarlık döviz girişinin Türkiye için adeta hayat öpücüğü olacağını, ancak Kanal İstanbul'un bir anlamda Çin'e devredilmesinin olası etkilerinin de iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

YEP'TE TARİF EDİLDİ

Çin'den gelen ilginç teklifin izleri, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı YEP'e de yansıdı. YEP'te ihalesi yapılmamış veya henüz başlanmamış projelerin askıya alınacağı, devam eden projelerden finansman koşulları uygun olanlar için yeni ve daha uzun zamana yayılmış iş planları oluşturulacağı belirtilirken Kanal İstanbul gibi projeler için, “Mega-altyapı projeleri doğrudan yabancı yatırım yoluyla, uluslararası finansman ile hayata geçirilecektir” ifadesi yer alıyor. Kanal İstanbul'un tamamen yabancı yatırımcılar ve yabancı kaynaklarla yaptırılacağını bildiren bu ifadenin doğrudan Çin'den gelen teklifi işaret ettiği yorumları yapılıyor.

DEVLERİN GÖZÜ YATIRIMDA
Çin'in en büyük şirketlerinin de bulunduğu yatırımcı gruplar yatırım olanakları için Türk şirketleriyle yoğun olarak görüşüyor. Kaynaklar, Çinli grupların toplantılarını uluslararası yatırım bankalarının organize ettiğini söylüyor. 4 kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, Çinliler ilgilendiği sektörler arasında altyapı, madencilik ve enerjinin yanı sıra sigorta ve perakende var. 3 kaynağın verdiği bilgiye göre, toplantılara katılan Çinli şirketler arasında ülkenin lokomotif şirketlerinden China Life Insurance, China Merchants Holdings ve Alibaba bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mtu28 Eylül 2018 18:35

    ne bekliyorlar öyleyse hemen getirsinler başlasınlar hatta yanına iki kanal daha açsınlar

  • altay28 Eylül 2018 18:11

    işletme hakkını yabancıya tek başına vermeyin...gerekirse tvf devreye girsin....

  • Bika28 Eylül 2018 11:31

    Katar'ın dolarları ve yıllardır söylenen körfez sermayesi fos çıkmış olmalı. TCMB 'nin döviz rezervinde azalma devam ediyor.

  • Mehmet28 Eylül 2018 09:39

    İyi ve sıkı bir anlaşma ile verilebilir bence. Şu kritik ortamda bize de ilaç gibi gelir. Bence değerlendirilmesi gerekir. Çin ile işbirliği de artar. Çin li turizm gelirleri de artar. Tarihi ipek yolu canlandırma projesi nin asıl hedef ülkeleri Türkiye ve Çin arasında ki yol haritası dir ve bu hattın canlandırılması dir. Bence güzel bir gelişme.

  • Bennn28 Eylül 2018 09:23

    Varyag boğazdan geçsin çinli 1 milyon turist gelir diyorlardı

  • mustafa28 Eylül 2018 09:01

    oldu bil parasızlıkdan kıvranan açlar çok burada getirin yutsunlar hemen dolarları....

  • eyup28 Eylül 2018 08:59

    sanırım bir yüzyıl işletme hakkıyla ancak verirler o parayı

  • Uğur28 Eylül 2018 08:57

    Suriyelilare 30 milyar dolar harcadık diyorlar o para için çinlilere muhtaç oluyorlar pehhh