E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇiğ süt destek priminde artışa gidildi---

Çiğ süt destek priminde artışa gidildi

Çiğ süt destek priminde artışa gidildi
23 Eylül 2022 - 17:19 borsagundem.com

Ülke genelindeki süt üreticilerine 15 Mayıs'tan 30 Eylül'e kadar litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primi 50 kuruşa çıkarıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 255 bin üreticiye yönelik, 1 milyon 312 bin ton çiğ süt için 1 milyar 127 milyon lira destekleme tutarını bugün itibarıyla ödemeye başladıklarını bildirdi.

Kirişci, Kars’taki Türkiye’nin ilk peynir müzesinin açılışında yaptığı konuşmada, atıl durumdaki tarihi Süvari Tabya Binası’nın restore edilerek peynir müzesine dönüştürüldüğünü söyledi.

“Bu ödemeyle birlikte 2022 yılında süt üreticilerimize ödediğimiz toplam destek tutarı 2 milyar 880 milyon liraya ulaşmıştır” diyen Kirişci, “Buna ilave olarak Bakanlığımızca Türkiye genelinde süt üreticilerimize 15 Mayıs’tan 30 Eylül’e kadar litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2,5 kat artırarak 50 kuruş olarak ödeyeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) geçen günlerde aldığı bir kararla, çiğ süt tavsiye fiyatında 1 Ekim itibarıyla belirlenen ücrette değişime gidilmemişti.

Üreticinin litre başına net 7,50 lira olan satış fiyatı aynı kalırken, destekleme primi de artmayarak litre başına 20 kuruş olarak bırakılmıştı.

Bunun üzerine yayımlanan başka bir kararla da 31 Aralık 2022 tarihine kadar yağlı ve yağsız süt tozu ihracatını kısıtlama kararı alınmıştı.

Bu kararlara tepki gösteren ve başta yem fiyatları olmak üzere sürekli artan girdi maliyetleri altında ezilen çiftçi ise, süt veren ineklerini kesime göndermeye başlamıştı.

Bu sorunlar yüzünden son bir yılda binlerce ineğin kesime gittiği, bu sorunun gelecek sezon et ve süt fiyatlarında yeni bir kriz yaratması bekleniyor.

Süt tozu ihracatına kısıtlama

 

USK'dan çiğ süte zam

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİRİSİ24 Eylül 2022 07:00

    Çiftçiyle de dalga geçiyorlar. 30 kuruş artış ne lan.

  • Mucise Reis : )24 Eylül 2022 01:06

    Bu işi çözemediler. Destek yerinei maliyetlerin vergilerisinde sıfırlama yapsınlar... düşünün tüketici 20 tl ye alsın diye destek geliyor üreticiye.. üretici ineği, veterineri, bakımı, beslemesi, yemi, yani masrafları topluyor 2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+ 20 yl maliyet... tüketici satın alıyor 20 tl. bu sorunu çözemeyen yönetim ve bakanlık, hiç bir fiyatı değiştirecek gücüm yok ben sadece destek veriyorum x tl diyor ve üretim dönsün istiyor :D koskoca bakanlık çözüm yerine, saçmalıklar ile destek ile pıyasa dengelıyor :D yazık. 1 arpa boyu yol yok...

  • Numan23 Eylül 2022 19:01

    100 liralık yem 350 olmuş 50 kuruş 5 liraya süt vermiyoruz marketde 20 lira bu gidişle tüketicide üreticilerde bitecek süt fabrikalarına sesleniyorum ayçiçek yağı yapan fabrikalar gibi kapinirsiniz birazda üreticileri düşünün